Intervenţie chirurgicală inedită la Chişinău! Medici din trei ţări au operat cu succes un copil cu scolioză gravă

Intervenţia, în premieră în ţara noastră, a avut loc ieri la Spitalul Clinic Republican din Capitală. Un băieţel în vârstă de 9 ani a fost operat cu succes din cauza scoliozei grave de care suferea şi îi afecta creşterea normală. Operaţia a fost efectuată de către o echipă de medici din trei ţări, Moldova, Germania şi Rusia.

separator

img_2244381_thumbs_600x440_3699631Copilul suferea de scolioză gravă, care îi afecta aproape toate organele vitale. Din cauza bolii, acesta nu creştea normal, dar şi avea deficienţe locomotorii.

Aurel Bodiu, vicedirector la Spitalul Clinic Republican spune că acest caz era unul ,,dificil şi îi modifica sever aspectul copilului. Pe lângă aceasta băieţelul avea şi probleme neurologice, senzatie de slabiciune în mână şi picior, probleme de comunicare”.

ssssDin cauza scoliozei grave, au fost afectate aproape toate organele vitale ale copilului, inima, plămânii, ficatul şi rinichii. De aceea, specialiştii i-au pus copilului mai multe implanturi aduse din Germania în coloana vetrebrală.

„Odată ce implanturile au fost fixate în coloana vertebrală, ele se află acolo timp de 5 ani. După ce copilul va creşte, vor fi introduse alte implanturi, care vor rămâne pe viaţă”, a declarat medicul german Dominique Kaizer, pentru protv.md.

Copilul s-a născut perfect sănătos, susţin părinţii. Operaţia a durat 3 ore, iar în tot acest timp mama şi tatăl băiatului au aşteptat cu lacrimi în ochi rezultatul.

,,Dacă aveam eu de suportat operaţia, aveam mai puţine emoţii. De mult timp urmăream această clinică din Rusia şi pe medicul Alexandru Laca. Am luat legătura cu ei şi am reuşit să-i aducem aici”, spune tatăl copilului.
Peste hotare, o asemenea intervenţie costă în jur de 50 de mii de euro. În Moldova, pentru operaţie s-a plătit în jur de 13 mii, bani adunaţi din donaţii. Medicii străini au acceptat să realizeze operaţia gratuit.
,,În Chişinău există o sală de operaţie foarte bună. O sală de vis şi aparatele sunt bune”, este de părere Alexandr Laca, Doctor în medicină, sosit din Rusia.

Copilul va trebui să urmeze o perioadă de reabilitare de câteva luni. Datorită intervenţiei, acesta va avea o creştere corespunzătoare.

Veste bună pentru gravide! Acestea ar putea beneficia de 16 ore lunar, plătite din timpul de muncă, pentru investigaţii la doctor
Articolul anterior
Un psiholog desfiinţează mitul temei pentru acasă: de ce temele fac mai mult rău decât bine?
Articolul următor
Alte articole interesante