Miercuri, 29 octombrie 2014, ora 19.00, Asociaţia Națională de Tratament Paliativ (ANTP) şi Hospice Angelus Moldova invită publicul larg la un concert dedicat Zilei Mondiale a Îngrijirii Paliative, care va avea loc în sala Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”. Intrarea este liberă.
Evenimentul muzical reprezintă o acțiune de conştientizare publică asupra nevoii de îngrijire paliativă specializată pentru pacienții care suferă de maladii incurabile. Acesta face parte dintr-o serie de acțiuni dedicate Zilei Mondiale a Îngrijirii Paliative, marcată în fiece an în luna octombrie.„Cui îi pasă?! Nouă ne pasă!” – este sloganul campaniei de sensibilizare din acest an și este focusat pe rolul echipei de îngrijire în creșterea accesului la servicii de îngrijire paliativă.
Concertul va fi susținut de trupele muzicale Wonder City și Cuibul, Andrei Glavan și trupa de dans Black&White, Iar experiența de 13 ani în sprijinul îngrijirii paliative ale Asociației Naționale de Tratament Paliativ și Hospice Angelus vor fi prezentate publicului spectator care va avea parte și de multe surprize și premii.
Cercetătorii de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar
Oamenii de știință de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar. Testul, primul de acest tip, detectează celulele „zombie” care ar putea indica primele semne ale bolii, scrie site-ul cam.ac.uk, citat de g4media.ro.
Cercetătorii speră că detectarea precoce, prin intermediul unui simplu test de urină, ar putea permite intervenții terapeutice mai timpurii, îmbunătățind semnificativ rezultatele și prognosticul pacienților. Aproximativ 36.600 de vieți sunt salvate de cancerul pulmonar în Regatul Unit în fiecare an, conform unei noi analize a Cancer Research UK.Profesorul Ljiljana Fruk și Dr. Daniel Munoz Espin și echipele lor de la Universitatea din Cambridge conduc cercetarea, finanțată de Cancer Research UK.Lucrările, desfășurate la Departamentul de Inginerie Chimică și Biotehnologie din Cambridge și la Early Cancer Institute, vor oferi un senzor ieftin și accesibil care utilizează probe de urină pentru a ajuta medicii să detecteze cancerul pulmonar înainte ca boala să se dezvolte.Cancerul pulmonar are un prognostic nefavorabil pentru mulți pacienți, deoarece adesea nu există simptome vizibile până când acesta nu se răspândește prin plămâni sau în alte părți ale corpului. Noul test de urină le va permite medicilor să depisteze boala înainte ca aceasta să se dezvolte.
Testul este perfectibil
Pentru a crea testul, oamenii de știință s-au uitat la proteinele excretate de celulele senescente: celule „zombie” care sunt vii, dar incapabile să crească și să se dividă. Aceste celule sunt cele care provoacă leziuni ale țesuturilor prin reprogramarea mediului înconjurător imediat pentru a favoriza apariția celulelor canceroase.
Acum, cercetătorii au dezvoltat un senzor injectabil care interacționează cu proteinele celulelor zombie și eliberează un compus ușor detectabil în urină, semnalând prezența acestora.
„Detectarea precoce a cancerului necesită instrumente și strategii rentabile care să permită detectarea rapidă și precisă”, a declarat Fruk. „Am conceput un test bazat pe proteine care scindează peptidele, care se găsesc la niveluri mai ridicate în prezența celulelor zombie și care, la rândul lor, apar în stadiile incipiente ale cancerului”, a explicat el.
„În cele din urmă, dorim să dezvoltăm un test de urină care ar putea ajuta medicii să identifice semnele din stadiile incipiente ale cancerului – potențial cu luni sau chiar ani înainte de apariția unor simptome vizibile”, a mai adăugat Fruk.
Tratamente mai eficiente împotriva cancerului
Pe lângă faptul că vizează cancerul pulmonar, Fruk speră că cercetările sale, împreună cu eforturile comune ale altor departamente universitare, vor duce la dezvoltarea unor sonde capabile să detecteze alte tipuri de cancer.
„Aproape am finalizat un test de urină funcțional pentru a detecta celulele „zombie” în cancerul pulmonar, care va depista cancerul mai devreme și va evita necesitatea unor proceduri invazive, dar acest test are potențial și pentru alte tipuri de cancer”, a spus ea. „Dezvoltarea unor tratamente mai eficiente împotriva cancerului necesită o detectare mai timpurie și terapii mai bune, dar și colaborarea cu alte discipline pentru o viziune mai holistică asupra bolii, care este o parte esențială a cercetării mele”.
De la descoperirea cauzelor cancerului pulmonar la medicamentele de pionierat pentru tratarea acestuia, Cancer Research UK a contribuit la progresul persoanelor afectate de cancer pulmonar. În ultimii 10 ani, organizația caritabilă a investit peste 231 de milioane de lire sterline în cercetarea cancerului pulmonar.
„Cancer Research UK a jucat un rol-cheie în avansarea cercetării în domeniul cancerului pulmonar și în îmbunătățirea supraviețuirii”, a declarat Dr. Iain Foulkes, director executiv al Cancer Research UK pentru cercetare și inovare. „Acest proiect condus de profesorul Fruk este un alt exemplu al angajamentului nostru de a stimula progresul, astfel încât mai mulți oameni să poată trăi mai mult și mai bine, fără teama de cancer”, a mai adăugat Foulkes.
Violența obstretică și ginecologică: Cum protejează Franța, Spania, Mexic și Venezuela drepturile femeilor în sistemul medical
Franța, Italia, Spania, Mexic și Venezuela sunt câteva dintre statele care reglementează la nivel legislativ violența obstetrică și ginecologică. „Fenomenul este o încălcare a drepturilor femeilor la sănătate, prin încălcarea drepturilor la conștientizare, la consimțământ, la tratament egal, la nediscriminare, la informare, la integritate, la autonomie reproductivă în timpul unui act medical în condițiile unei instituții medicale”, se arătă într-un studiu al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) .
Venezuela
În 2007, a modificat legea privind drepturile femeii și egalitatea de gen, incluzând prevederi cu referire la respectarea drepturilor femeilor în timpul sarcinii, al nașterii și al îngrijirii post-partum.
Argentina
În 2009, a aprobat o lege privind drepturile femeii în timpul nașterii, care definește violența obstetrică și prevede pedepse pentru aceasta.
Brazilia
În 2015, a adoptat o lege care garantează drepturile femeii în timpul nașterii, precum și prevenirea și combaterea violenței obstetrice.
Aceste țări au fost primele care au recunoscut legal violența obstetrică și ginecologică ca infracțiune și formă de violență bazată pe gen.
Mexic
În unele state din Mexic, cum ar fi Nuevo León și Guerrero, există legi care interzic violența obstetrică.
În Uniunea Europeană, unele țări au aprobat politici privind prevenirea și combaterea fenomenului violenței obstetrice și ginecologice, iar altele sunt în proces de dezbatere sau examinare a acestora.
Italia
În 2017, a aprobat o lege are stabilește reguli și modalități specifice de prevenire și combatere a violenței obstetrice și ginecologice.
Conform acestora, femeile au dreptul să fie informate despre starea lor de sănătate și să fie consultate în ceea ce privește toate procedurile medicale și intervențiile care urmează să fie efectuate.
În cazul în care femeile sunt victime ale violenței obstetrice și ginecologice, acestea pot solicita asistență medicală și psihologică în spital și pot depune o plângere oficială împotriva personalului medical care a comis actele de violență.
În plus, femeile ar putea solicita acordarea unor despăgubiri financiare pentru orice daune suferite ca urmare a violenței obstetrice și ginecologice.
În 2018, Italia a adoptat un Cod al Practicii Obstetricale, care include prevederi specifice pentru a preveni violența obstetrică.
Spania
Spania adoptat o lege care definește violența obstetrică în cadrul legii sale privind violența sexistă.
Această lege cuprinde: sterilizarea forțată, sarcina forțată, prevenirea avortului în cazurile legal stabilite și prevenirea accesării metodelor contraceptive, precum și a practicilor ginecologice și obstetrice care nu respectă deciziile, organismul, sănătatea și procesele emoționale ale femeilor.
În 2018, guvernul spaniol a adoptat un plan național de acțiune pentru a preveni și a combate violența împotriva femeilor în perioada sarcinii, a nașterii și a îngrijirii post-partum.
Franța
În Franța, prevederi care reglementează violența obstetrică și ginecologică au fost introduse în Codul de Sănătate.
Conform legii, violența obstetrică și ginecologică se referă la orice formă de violență fizică sau verbală, la presiune sau tratament umilitor ori disprețuitor aplicat femeilor în timpul actului medical sau al nașterii – presiune pentru a accepta intervenții medicale sau tratamente fără consimțământul femeii, lipsa de informare și consultare adecvată a femeii și respingerea solicitărilor sale legate de îngrijire și tratament.
Potrivit legii, autoritățile medicale și profesionale trebuie să ia în considerare drepturile și nevoile femeilor și să evite orice violare a integrității lor fizice și morale.
De asemenea, legea stipulează că femeile trebuie să fie informate cu privire la toate intervențiile medicale, tratamentele și procedurile care urmează să fie efectuate, precum și la potențialele consecințe sau riscuri.
În cazul unor acte de violență obstetrică și ginecologică, femeile au dreptul să depună o plângere oficială la autoritățile medicale și la instituțiile judiciare competente.
În plus, femeile afectate ar putea solicita acordarea unor despăgubiri financiare pentru orice daune suferite ca urmare a violenței obstetrice și ginecologice.
În 2018, Franța a lansat un plan național de acțiuni pentru a îmbunătăți experiența pacientelor în timpul nașterii, care include prevenirea violenței obstetrice și îmbunătățirea informațiilor și a îngrijirii oferite.
Suedia
Suedia a introdus în legislație prevederi care protejează femeile împotriva violenței obstetrice și ginecologice. Conform legii, medicii și asistenții medicali trebuie să acorde o atenție deosebită standardelor etice și profesionale, încălcarea acestora ducând la sancțiuni și chiar la pierderea licenței medicale în cazul repetării.
Totodată, au fost dezvoltate „standarde de calitate în îngrijirea obstetrică” care includ prevederi pentru prevenirea și combaterea violenței obstetrice.
Plan de naștere, cursuri obligatorii și dezvoltarea cadrului legal. Sunt câteva dintre recomandările pentru diminuarea fenomenului violenței obstetrice în R. Moldova. Acestea se regăsesc într-un studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în cadrul proiectului „Suport organizațional”.
Băutura cu care trebuie să începi dimineaţa ca să fii în formă
O curățare a colonului poate ajuta în cazul constipației. Puteți face o curățare naturală a colonului acasă, folosind apă, dietă și unele produse fără prescripție medicală, scrie doctorulzilei.ro.
Sănătatea digestivă face parte integrantă din a te simți fericit, sănătos și bine.
Unii oameni susțin că colonul ar trebui curățat pentru o stare de bine digestivă optimă.
Una dintre cele mai usoare, mai ieftine si mai sigure moduri de a-ți curăța colonul este să consumi o cantitate adecvată de apă. Apa înmoaie materiile fecale și le facilitează tranzitul prin colon și eliminarea regulată. Evident, pe lista opțiunilor pentru hidratare, apa este alegerea cea mai bună deoarece nu conține calorii și poate fi consumată pe durata întregii zile. Conform unui studiu efectuat în 2013, un consum adecvat de apa reduce riscul de cancer de colon, constipatia fiind un important factor de risc pentru acesta.
Sucurile crude de fructe și legume reprezinta, adeseori, un aport de apa si calorii – mult mai eficiente sunt smoothie-urile, din acest punct de vedere, deoarece conțin și fibrele, vitaminele, glucidele și restul fitonutrienților de care beneficiază întregul organism.
Băutura secretă de detoxifiere conține unele dintre cele mai bune ingrediente pentru detoxifiere. Oțetul de mere s-a dovedit că vă îmbunătățește metabolismul și funcția digestivă, în timp ce lucrează pentru a vă curăța ficatul și sistemul limfatic.
Sucul de lămâie are un efect alcalin asupra corpului tău și ajută la reglarea nivelului pH-ului. Consumul de apă cu lămâie sau adăugarea acesteia în băuturi și sucuri vă poate ajuta la creșterea nivelului de energie, la detoxifierea corpului, la menținerea pielii strălucitoare și la îmbunătățirea funcției imunitare.
Scorțișoara, ardeiul cayenne și ghimbirul conțin compuși terapeutici care ajută la reducerea inflamației, ajută digestia și stimulează metabolismul, ceea ce este un pas util către pierderea în greutate. De aceea, consumul de ceai de ghimbir, de exemplu, este atât de popular. Conține compuși valoroși care îți stimulează sănătatea și promovează detoxifierea.
Un ingredient opțional pentru băutura dvs. de detoxifiere este mierea crudă.
Pentru preparare aveti nevoie de:
– 350 ml de apa calduta – sucul de la o jumatate de lamaie; – 2 linguri de otet de cidru de mere – un varf de cutit de piper cayenne – o lingurita miere de albine (optional, doar pentru a indulci amestecul)
Se amesteca toate ingredientele si e gata pentru utilizare.
Aceasta bautura trebuie sa fie consumata dimineata, dupa trezire, pe stomacul gol. Dupa jumatate de ora puteti lua micul dejun.