Laptele matern împiedică transmiterea HIV

Specialștii americani au constatat că laptele matern a femeilor infectate cu HIV conține substanțe care ucid virusul și împiedică transmiterea lui la copil în timpul alăptării.

separator

HIV reprezintă prescurtarea în limba engleză a Human Immunodeficiency Virus.

Acest termen denumește două virusuri înrudite, din categoria retrovirusurilor, HIV-1 și HIV-2, care cauzează la om sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA). O infectare cu HIV duce, după o perioadă lungă de incubare de ani, chiar zeci de ani, la declanșarea bolii SIDA. HIV afectează anumite celule ale sistemului imunitar, provocând moartea lor. Dereglarea funcţionarii  sistemului imunitar duce la dezvoltarea diverselor infecţii şi apariţia tumorilor care în cele din urmă duc la moartea persoanei. Mai mult de 15% din cazurile infecţiilor HIV sunt înregistrate în rândul copiilor.

Pentru studiu cercetătorii au transplantat  șoarecilor măduva osoasă, celule din ficat şi din timus, datorită carora la şoareci s-a plasat sistemul imunitar complet, care funcţionează în corpul uman. După ce oamenii de ştiinţă au constatat că în cavitatea bucală şi faringele acestor soareci sunt aceleaşi celule responsabile de transmiterea virusului HIV ca la oameni, ei au infectat șoarecii cu HIV.

Noi oportunităţi de găsire a tratamentului contra HIV

Rezultatele sugerează că laptele matern blochează complet transmiterea ambelor forme de virus (celule infectate şi particule virale) prezente la femeile infectate. Prin urmare, ipoteza că HIV din celulele infectate este mai rezistent în mecanismele de protecție a organismului decât particulele virale este falsă. În cazul în care copilul dumneavoastră este alăptat la sân, el niciodată nu va fi infectat cu HIV.

Laptele matern nu este doar o sursă de substanţe nutritive esenţiale dar, de asemenea, protejeaza copilul de diverse infecţii, inclusiv de infecţia HIV. Oamenii de ştiinţă spera că în curând vor putea înţelege cum HIV patrunde în organismul nou-născuţilor, în ciuda proprietăţilor de protecție a laptelui matern.  Astfel, datele prezentate deschid noi oportunităţi în tratamentul cu HIV.  Selectând din laptele matern substanţele care duc la uciderea virusului HIV, oamenii de ştiinţă vor putea crea preparatele necesare.

Sursa: www.zdorovieinfo.ru

 

Legume cu chili!
Articolul anterior
6 fotomodele superbe care s-au născut bărbaţi
Articolul următor
Alte articole interesante