Medicii au ajutat-o să nască un copil sănătos din ţesut ovarian propriu îngheţat în urmă cu 14 ani!

O femeie în vârstă de 27 de ani a făcut istorie după ce a reuşit să născă un băiețel sănătos din ţesut ovarian propriu îngheţat în urmă cu 14 ani.

separator
newborn-baby-2-390x285

Femeia a născut în noiembrie 2014, raportează medicii belgieni.

La vârsta de 13 ani femeia a fost supusă unui transplant de măduvă osoasă pe motivul drepanocitozei, o formă severă de anemie. Chimioterapia anterioară transplantului ar fi afectat ovarele femeii, iar aceasta ar fi avut dificultăţi să conceapă mai târziu în viaţă.

Congelarea ovulelor, o altă metodă frecvent folosită, nu a fost o opţiune în acest caz, întrucât pacienta la vârsta de 13 ani nu avea ovulații. După cum raporteatză USA Today, medicii au decongelat fragmentele de țesut ovarian și le-au reimplantat în corpul femeii, după 14 ani de la prelevare. Ţesutul ovarian transplantat a început să reacţioneze la hormonii organismului, dezvoltând foliculi cu ovule mature.

Dr. Isabelle Demeestere, conducătorul echipei de medici, consideră că rezultatele experienţei sunt remarcabile. ,,Există situaţii când femeile sunt diagnosticate cu anumite boli, ale căror tratamente pot distruge funcţia ovariană, iar congelarea ţesutului ovarian este singura opțiune disponibilă pentru a păstra fertilitatea în aceste cazuri’’, spune medicul.

Potrivit publicaţiei The Independent, în unele ţări există centre care se ocupă cu îngheţarea ovulelor, iar acest lucru pentru a le oferi femeilor o şansă la fertilitate mai târziu, în viaţă.

Alimente ,,gigante’’ care au depăşit recordul mondial!
Articolul anterior
15 persoane care au slăbit enorm în timp record!
Articolul următor
Alte articole interesante