Medicul de la Floreşti se apără în cazul selfie-ului postat cu pacienta din sala de operaţii

Fostul director al Spitalului raional Floreşti, medicul Sergiu Sochircă, nu se consideră vinovat pentru faptul că a postat acum câteva zile pe Facebook un selfie în care apare şi o femeie în pielea goală pe masa de naștere, dar și poza micuțului.

separator
media_145675619109918500

Astfel, medicul nu consideră ca a făcut un lucru lipsit de bun simt, întrucât nu a dat şi faţa pacientei în poză.

,,Nu cred că am făcut un lucru indecent. Nu am spus care este numele pacientei. Nu i-am arătat faţa’’, ar fi declarat acesta, potrivit www.kp.md.

Medicul mai spune că a postat selfie-ul cu consimţământul mamei unei altei paciente de ale sale.

În acelaşi timp, lăuza care a apărut în poza postată pe internet susţine că medicul nu i-a cerut acordul atunci când a hotărât să facă publică poza şi nici nu a anunţat-o că ar fi făcut acest lucru.

Administraţia spitalului din Floreşti declară că s-a sesizat pe marginea acestui incident şi că deja a convocat o comisie responsabilă pentru elucidarea cazului.

Un nou virus extrem de contagios se răspândește printre copii! Zeci de micuți, infectați cu ”gripa tomatelor”. Cum se manifestă boala

O boală misterioasă afectează zeci de copii cu vârste sub 5 ani. A fost diagnosticată pentru prima dată în vara acestui an.

Este cunoscută sub numele de ”gripa tomatelor”. 82 de cazuri au fost raportate din luna mai până în prezent.

Denumită astfel din cauza bășicilor roșii care apar pe piele, gripa tomatelor provoacă, de asemenea, febră mare, erupții cutanate și dureri intense la nivelul articulațiilor.

În timp ce variola maimuțelor se răspândește în întreaga lume, medicii din India au avertizat asupra unui nou virus care infectează copiii, scrie alephnews.ro.

Cunoscută sub numele de gripa tomatelor, varianta a fost identificată pentru prima dată în luna mai a acestui an, iar până în prezent 82 de copii cu vârste sub cinci ani au contractat boala.

Denumită astfel din cauza bășicilor roșii care apar pe piele, gripa tomatelor provoacă, de asemenea, febră mare, erupții cutanate și dureri intense la nivelul articulațiilor.

Până în prezent, boala a fost limitată la districtul Kollam din Kerala, India, și la localitățile învecinate Anchal, Aryankavu și Neduvathur, iar autoritățile au luat măsuri de precauție pentru a se asigura că nu se răspândește.

The Lancet a raportat: „În momentul în care ne confruntăm cu apariția probabilă a celui de-al patrulea val de COVID-19, un nou virus cunoscut sub numele de gripa tomatelor sau febra tomatelor a apărut în India, în statul Kerala, la copii mai mici de 5 ani.

„Infecția virală rară se află într-o stare endemică și este considerată ca nefiind o amenințare pentru viață; totuși, din cauza experienței îngrozitoare a pandemiei COVID-19, este de dorit un comportament vigilent pentru a preveni apariția altor focare.

„Copiii sunt expuși unui risc crescut la gripa tomatelor, deoarece infecțiile virale sunt frecvente la această grupă de vârstă, iar răspândirea se face probabil prin contact apropiat.”

Se spune că infecția este „foarte contagioasă”, cei care intră în contact cu cazurile confirmate fiind plasați în izolare timp de aproximativ o săptămână.

Copiii sunt împiedicați să împartă obiecte precum jucării, haine și alimente pentru a preveni agravarea situației.

Studiu: Majoritatea persoanelor cu Omicron nici măcar nu și-au dat seama că au avut infecția

Oamenii de știință de la Cedars-Sinai au efectuat cercetări privind efectele COVID-19 și impactul vaccinurilor timp de peste doi ani. La începutul studiului au început să colecteze probe de sânge de la lucrătorii din domeniul sănătății, iar apoi, în toamna anului 2021, au început să colecteze probe și de la pacienți.

Simptomele specifice infectării cu Omicron

Majoritatea persoanelor care au fost infectate cu varianta Omicron nici măcar nu și-au dat seama că aveau COVID-19, potrivit unui nou studiu realizat de Centrul Medical Cedars-Sinai din SUA.

Lipsa de conștientizare a publicului cu privire la faptul că sunt infectați înseamnă că oamenii nu pot lua măsuri pentru a se împiedica să transmită virusul mai departe, ceea ce reprezintă un obstacol major în abordarea noilor valuri ale pandemiei. Mai mult de una din două persoane care au fost infectate cu Omicron nu au știut că o au, a declarat Dr. Susan Cheng, un autor corespondent al studiului care este publicat în JAMA Network Open.

Studiile anterioare au estimat că cel puțin 25% și, potențial, până la 80% dintre persoanele infectate cu coronavirusul ar putea să nu prezinte simptome, spun cercetătorii. Acest nivel scăzut de conștientizare a infecției a contribuit probabil la răspândirea rapidă a Omicron”, a adăugat Dr. Cheng

Oamenii de știință de la Cedars-Sinai au efectuat cercetări privind efectele COVID-19 și impactul vaccinurilor timp de peste doi ani.

La începutul studiului au început să colecteze probe de sânge de la lucrătorii din domeniul sănătății, iar apoi, în toamna anului 2021, au început să colecteze probe și de la pacienți. Dintre cei 2.479 de lucrători din domeniul sănătății și pacienți care au dat probe de sânge în jurul începutului valului Omicron, cercetătorii au găsit 210 persoane care au fost infectate cu varianta, pe baza nivelurilor recent pozitive de anticorpi din sângele lor.

Cercetătorii i-au chestionat apoi pe participanții la studiu pentru a obține actualizări privind starea lor de sănătate, iar în timpul acestor sondaje doar 44% dintre participanții care aveau anticorpi erau conștienți de faptul că erau infectați.

Majoritatea nu numai că nu erau conștienți de existența unei infecții, dar doar 10% au raportat că au avut vreun simptom – iar cei care au avut simptome credeau că acestea erau cauzate de o răceală sau de o altă infecție.

sursa

Un tânăr moldovean, în vârstă de 26 de ani, a decedat din cauza malariei

Un moldovean de 26 de ani a murit, după ce s-a infectat cu malaria tropică. Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, victima revenise recent dintr-o regiune endemică.

Potrivit ANSP, tânărul a fost angajat al unei companii de construcții, care în perioada iunie-iulie s-a aflat în Benin, Africa de Vest, fără a administra tratamentul specific antimalaric, recomandat în asemenea cazuri.

Potrivit anchetei epidemiologice, primele semne clinice ale bolii au apărut la data de 6 august. Victima avea febră 38 grade Celsius, dureri de cap, slăbiciuni generale, transpirație abundentă. Ulterior, starea bolnavului s-a agravat și a fost internat la Spitalul „T. Ciorbă”. În aceeași zi, a fost confirmată diagnoza de malarie tropică, bolnavul fiind transferat în stare critică în secția de terapie intensivă a Institutul de Medicină Urgentă. Din nefericire, pacientul a murit pe patul de spital.

Specialiștii atenționează că malaria poate fi prevenită şi tratată dacă sunt respectate cinci principii de protecție recomandate de către Organizația Mondială a Sănătății, inclusiv: conștientizarea riscului de răspândire a malariei în țările care urmează să călătoriți, perioada de incubație și simptomele bolii; întreprinderea măsurilor de protejare a mușcăturilor de țânțar (repelenți, protecție mecanică, etc.); administrarea tratamentului specific antimalaric, conform recomandărilor specialiștilor din sănătate; adresarea după asistență medicală la apariția primelor semne de boală pentru stabilirea diagnosticului precoce și a tratamentului eficace, evitarea activitățile în aer liber în apropierea locurilor de reproducere a țânțarilor, mai ales seara târziu și noaptea.

La sfârșit de iulie, în țara noastră a fost confirmat un alt caz de deces provocat de malaria tropică. Victima a fost un cetățean ucrainean de 33 de ani, refugiat în Republica Moldova.

Top Forbes! Ele sunt 10 cele mai bogate femei din lume în 2016
Articolul anterior
5 metode care te scapă de părul facial!
Articolul următor