Noi dezvăluiri despre vaccinul ROR. Ce poate cauza la copii?

Ideea că vaccinul ROR (rujeola-oreion-rubeola) ar putea fi responsabil de apariţia autismului persistă şi conduce la ratele mici de vaccinare în rândul copiilor. Şi asta chiar dacă cercetătorii nu admit existenţa legăturii între vaccinul ROR şi autism. Mulţi dintre părinţii care au deja în familie un copil ce suferă de autism sunt deosebit de reticenţi când vine vorba să-i vaccineze pe ceilalţi copii, raportează JAMA (The Journal of the American Medical Association), în revista nr. 313, din aprilie 2015.

separator

Little baby get an injection
 

Disputele la subiectul vaccinării copiilor s-au aprins ultima vreme din cauza unei presupuse deconspirări a rezultatelor unui studiu efectuat în anul 1998, ce pretinde existenţa corelaţiei între vaccinurile efectuate în copilărie şi dezvoltarea autismului.

Totodată, experţii din domeniul medical şi oamenii de ştiinţă duc o luptă aprigă pentru a dezminţi rezultatele studiului efectuat în 1998, pe motiv că acesta nu ar fi dat rezultate adevărate.

Chiar dacă cel mai recent studiu publicat în JAMA şi care a fost efectuat asupra unui eşantion de 95.727 de copii din SUA, ce aveau fraţi mai mari cu/sau fără autism, şi care au fost vaccinaţi cu ROR, a negat existenţa unei legături între autism şi vaccinurile ROR, (toţi copiii participanţi la studiu au fost vaccinaţi cu trei doze de vaccin ROR, de la naştere până la vârsta de 5 ani, dintre care doar 994 de copii au fost diagnosticaţi cu autism (134 – au avut un frate mai mare afectat de autism, 860 – nu au avut fraţi mai mari cu autism) şi 1929 de copii sănătoşi au avut un frate mai mare cu autism), iar cercetătorii susţin că nu a existat nicio legătură între expunerea copiilor la vaccinul ROR şi diagnosticul de autism la orice vârstă, inclusiv în cazurile cu istoric familial agravat de autism, studiul efectuat în 1998 a detectat următoarele, potrivit chiar autorilor studiului:

,,Am efectuat o serie de investigaţii asupra unui grup de copii cu enterocolită cronică şi tulburare de dezvoltare regresivă.

12 copii, băieţi, cu vârsta cuprinsă între 3 şi 10 ani, se aflau la evidenţa pediatrului de sector cu istoric de dezvoltare normală, potrivită vârstei, urmat de pierderea competențelor dobândite, inclusiv a limbajului, asociate cu diaree și dureri abdominale. Tuturor subiecţilor le-a fost examinat statutul gastroenterologic, neurologic, precum și nivelul dezvoltării neuro-psihice. Au fost efectuate iIeocolonoscopia, prelevarea materialului pentru biopsie, imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN), electroencefalografia (EEG), puncția lombară sub sedare, examenul radiologic baritat, analize biochimice, hematologice şi imunologice.

Părinţii au asociat debutul simptomelor comportamentale cu efectuarea vaccinului ROR în 8 din cele 12 cazuri. La examenele paraclinice, toţi cei 12 copii au avut anomalii intestinale, variind de la hiperplazie nodulară limfoidă la ulceraţii aftoide. Tulburări de comportament, inclusiv autism, s-au înregistrat la 9 copii, psihoză dezintegrativă – la un copil și, posibil, encefalită postvirală sau post-vaccin – la 2 copii, ce nu au avut tulburări neurologice focale la RMN, iar testele EEG au fost normale.

Interpretare: am identificat boli gastro-intestinale şi tulburări de dezvoltare regresivă, la un grup de copii anterior dezvoltaţi normal, asociate în timp posibil unor factori declanşatori externi’’.  Studiul a fost publicat în revista The Lancet, pe data de 28 februarie, 1998. Rămâne publicat şi acum, însă cu menţiunea ,,RETRAS’’ (pe motiv că nu ar fi concludent)! 

Astăzi este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului! Ce trebuie să faci pentru a reduce riscul apariției maladiei: Vezi 6 măsuri importante!

Anual, la 4 februarie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, o inițiativă globală a Uniunii pentru Controlul Internațional al Cancerului, pentru generarea schimbării și mobilizarea acțiunilor, prin construirea de alianțe mai puternice intersectoriale și noi colaborări pentru reducerea poverii cancerului la nivel global.

Cancerul Pulmonar: cum se depistează cauza celor mai multe decese!

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. În Regiunea Europeană, în anul 2022, s-au înregistrat aproximativ 2,7 milioane de persoane cu cancer și peste 1,3 milioane de decese, indicele mortalității fiind mai mare la bărbați, decât la femei.

La bărbați, cele mai des întâlnite tipuri de cancer au fost: cancerul de prostată (23%), cancerul pulmonar (14%) și cancerul colorectal (13%), iar la femei predomină cancerul de sân (29%), urmat de cancerul colorectal (12%) și cancerul pulmonar (9%).  De menționat, că cancerul de sân rămâne principala cauză de deces printre femei, cu aproximativ 95 mii de decese în 2020, reprezentând 17% din totalul deceselor provocate de această boală.

Mai puțin de 15% din țările cu venituri mici au servicii de tratament al cancerului disponibile (comparativ cu 90% din țările cu venituri mari).

În țara noastră, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză a mortalităţii  după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. Mortalitatea totală prin tumori în anul 2021 a constituit 220,7 cazuri la 100 mii locuitori (bărbați – 275,1, femei – 171,2).

În 2021, cele mai diagnosticate tumori maligne în Republica Moldova au fost cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și traheei care au însumat în total 52,6% din numărul total de tumori maligne.

O treime din decesele prin cancer sunt provocate de consumul de tutun, indicele masei corporale mărit, consumul de alcool, consumul mic de fructe și legume și lipsa activității fizice.

De asemenea, virusurile hepatitei B și C, papilomavirusul uman (HPV), ș.a. cresc substanțial riscul de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin și de ficat. Până la 3,7 milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an prin strategii adecvate de prevenire, depistare precoce și tratament calitativ în timp util.

Puteți reduce riscul apariției cancerului prin:

— Evitarea consumului de tutun și a consumului de alcool;

— Abordarea unei alimentații sănătoase și menținerea greutății corporale optime;

— Efectuarea regulată a activității fizice;

— Vaccinarea împotriva HPV și a Hepatitei B;

— Evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete și ionizante;

— Limitarea expunerii la poluarea aerului exterior și a celui interior.

OMS/Europa enumeră prevenirea primară, depistarea precoce și cercetarea, inclusiv cea comportamentală drept factori-cheie pentru dezvoltarea unei strategii eficiente de sănătate publică pentru controlul cancerului.

Medici din Moldova au reușit să replanteze mâna stângă, cu recuperarea a 90% din funcții și a sensibilității, unui tânăr în vârstă de 18 ani

O echipă de medici de la IMSP Institutul de Medicină Urgentă a reușit să să replanteze mâna stângă, cu recuperarea a 90% din funcții și a sensibilității, lui David Prutean în vârstă de 18 ani, din orașul Ștefan Vodă. Tânărul a suferit o traumă în urma unui accident rutier grav în 2014, când avea 10 ani. Atunci, el a fost diagnosticat cu amputația traumatică prin zmulgere a membrului superior stâng la nivelul 3/superior a brațului.

Echipa de medici: Anatolie Calistru, Igor Șapovalov, Vladislav Gladun, Maxim Țarălungă.

Tipuri de intervenții de recuperare: 1. Reimplantarea osteosinteză; sutura vas magistral; Sutura nervilor; Sutura mușchilor. 2. Autodermoplastia defectului postfasciotomic a antebrațului. 3. Operații reconstructive pe tendoane.

„După accidentul rutier, fiind consultat pe linia AVIASAN de șeful Secției Microchirurgie IMU dr.,șt.,med., conf.univ. Anatolie Calistru, a fost recomandat conservarea și transportarea corectă la rece în termocontainer a amputatului membrului superior stâng cu reanimobilul.

Totul a derulat cu o viteză impunătoare și, înr-un final, echipa de medici specialiști microchirurgi au reușit reimplantarea mâinii. Prima intervenție a durat în jur de 6 ore, iar celelalte intervenții câte 2, 3 ore.

Timp de mai mulți ani, pacientul fiind minor a fost tratat la Spitalul Clinic de copii V. Ignatenco.

Dupa 7 zile postoperator când viabilitatea segmentului amputat era sigură s-a efectuat autodermoplastia defectului postfasciotomic a antebrațului stâng.

Ulterior, pacientul a fost transportat în Centrul Republican de Microchirurgie IMU unde au fost efectuate un șir de intervenții reconstructive”, se spune în nota emisă de IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

David Prutean a adresat mulțumiri medicilor și familiei.

„Vreau să spun un mare mulțumesc medicilor, bunelului și întregii familii care m-au susținut foarte mult. Ei mi-au dat speranța ca să-mi revin, pentru că nu-mi imaginez cum aș fi fără o mână, cum m-aș descurca. Acum pot să ridic greutăți, să duc pachete grele, să ridic haltere, am o viață normală”, a menționat David Prutean.

Instituția medicală a precizat că acum, pacientul poate folosi mâna, mișcările sunt active și sensibilitatea degetelor restabilite, se ocupă intens cu exercițiile fizice.

Un copil cu varicelă hemoragică, „o manifestare rară”, internat în spital. Deosebirea faţă de varicela „obişnuită”

Un copil în vârstă de 7 ani a ajuns la spital cu o formă de varicelă în care veziculele care apar pe corp devin hemoragice, nu cu un lichid transparent cum se întâmplă de regulă.

Varicela la copii: Top 10 informaţii importante şi sfaturi utile pentru  îngrijirea copilului bolnav

„Copilul suferă de varicelă hemoragică, o maladie foarte rară. În cazul băiețelului, boala vine pe fondul unei afecțiuni oncohematologice”, a transmis medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, într-un comunicat, conform news.ro.

Copilul a fost tansferat la spitalul din Timişoara de la Spitalul Judeţean din Arad, iar „evoluția agravantă a bolii a fost foarte rapidă”.

Medicii au explicat deosebirea „majoră” faţă de varicela „obişnuită” și cea hemoragică.

„Varicela hemoragică are un debut atipic. Cu toţii ştim că varicela se manifestă printr-o erupţie pe piele, cutanată, sub formă de vezicule. Erupţia apare iniţial la nivelul pielii păroase a capului, după care se extinde pe tot corpul. În aceste vezicule este sânge. Astfel, apar echimozele cutanate şi apoi sângerări ale mucoaselor. Ceea ce s-a întâmplat şi în cazul pacientului internat în spitalul nostru”, a explicat Adelina Marinescu, medic specialist boli infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

Medicii au precizat că starea de sănătate a micuțului s-a îmbunătăţit semnificativ, nu au mai apărut alte erupții, iar cele vechi încep să se transforme în cruste.

Medicii au atras atenția că în ultimele săptămâni au avut aproximativ 6-7 cazuri de varicelă pe săptămână.

„Pacienţii nu au avut însă forme grave, aşa că nu au necesitat internare. Complicaţiile apar de obicei la sugari, la femeile însărcinate, la persoane imunodeprimate, cu imunitate scăzută din cauza unor tratamente sau a unor afecţiuni”, au mai spus reprezentanții de la „Victor Babeș”.

Cum să slăbeşti cu ajutorul plantelor
Articolul anterior
Feciorii Shakirei într-o poză adorabilă postată pe net!
Articolul următor