Ai ștut că cofeina poate interacţiona cu numeroase medicamente, cărora le poate reduce acţiunea în organism? Iată care sunt acestea!

► Analgezicele: cafeaua poate amplifica acţiunea analgezicelor precum acetaminofenul și aspirina, dar poate reduce absorbția altora, făcând conținutul stomacului mai acid. Paracetamolul combinat cu cafeaua poate afecta ficatul.
► Cafeaua nu trebuie asociată cu antibiotice precum cele din familia fluorochinolonelor. Acestea reduc eliminarea cofeinei și pot determina acumularea ei în organism, cu supradozaj și efecte toxice (palpitații cardiace, greață și halucinații).
► Tratamente pentru astm. Cofeina trebuie evitată și în cazul tratamentului antiastmatic cu teofilină, deoarece aceste 2 substanțe au acţiuni similare, care pot determina o creștere a efectelor adverse ale medicamentului.
► Medicamentele pentru răceală şi alergii fără reţetă este indicat să fie luate cu 2 ore înainte sau cu 4 ore după consumul cafelei.
► Cafeina poate influența eficacitatea anticoagulantelor, lucru care poate crește riscul de cheaguri de sânge sau de sângerare.
► Cafeaua nu trebuie luată cu medicamentele pentru hipertensiune, pentru că această interacţiune poate creşte ritmul cardiac.
► Nu se recomandă consumul de cafea concomitent cu administrarea de diuretice, sedative (benzodiazepine), melatonină, antipsihotice, antidepresive, tratamente pentru osteoporoză, diabet, boala
sursa: clicksanatate.ro