O familie cu șase copii a beneficiat de ajutor din partea unui donator din Austria!

În data de 7 decembrie, reprezentanții Fundației de Binefacere Caritas Moldova, alături de donatorul austriac Dominik Visintainer, au mers în vizită la o familie cu șase copii din satul Ochiul Roș, raionul Anenii-Noi. Oaspeții au adus bucurie și speranță în inimile celor șase frați, a căror familie o duce greu din cauza sărăciei, frigului, lipsei de alimente, haine și condiții decente de trai.

separator

Oamenii de la Caritas Moldova s-au deplasat la fața locului, în mica gospodărie tristă a celor șase copii:

7

14

,,Într-un sătuc mic, pe muchie de deal, la o margine de pădure am găsit o casă, iar pe prispa ei – 6 copii cu ochii ca cireșele, în așteptare… Pe 7 decembrie, am reușit să trecem și noi pe acolo, să aducem speranță și zâmbete pe fețele lor.”

În lipsa accesului la instituții de învățământ, la un ambulator medical în localitate, copiii sunt nevoiți să facă zilnic 7 km pentru a merge la școală și a primi servicii de îngrijire”.

Căldura și dragostea unei mame grijulii care își conduce micuții și îi așteaptă zilnic în pragul casei părintești este măcinată de gospodăria mică și mâhnită, lipsită de apă, canalizare și bloc sanitar, cu pereți reci și plini de mucegai, sobă defectă, geamuri putrede și câteva lemne de foc.

,,Am șase copii, povestește Olesea”, mama micuților. ,,Din prima căsătorie am trei copii. Soțul s-a îmbolnăvit și a decedat. Iar eu am rămas singură cu toate greutățile. Apoi l-am întâlnit pe Sergiu, îi era milă de mine și de copii, încerca în diverse moduri să ne ajute. Așa ne-am apropiat unul de celălalt, ne-am unit destinele și avem alți trei copii împreună.

Eu am crescut fără mamă, ne-a părăsit, pe mine și pe alte două surori ale mele. Cunosc, deja din proprie experiență, cum este să ai greutăți și să fii lipsit de mângâierea și dragostea de mamă. Sergiu lucra în satul vecin la o fabrică de mezeluri, dar întreprinderea s-a închis după ce proprietarul a decedat. În satul nostru nu sunt locuri de muncă, doar sezonier pe câmp.

Nu avem nici mijloace de transport, nici școală, nici grădiniță. E foarte greu. Indemnizațiile pe care le primesc pentru copii sunt foarte mici, de aceea nu ne ajung banii, să-i îmbrăcăm, să-i încălțăm, să ne alimentăm, să plătim utilitățile comunale. Avem nevoie urgentă să instalăm o ușă la intrare pentru că în casă pătrunde frigul. Atunci cnd unul dintre copii s-a îmbolnăvit de gripă și a făcut complicațiie la ureche, nu am avut bani să merg cu el la doctor. L-am tratat acasă. Când am mers la doctor, în Chișinău, s-a adeverit că era prea târziu, așa a pierdut auzul la o ureche, iar la cealaltă aude doar pe jumătate. Acum o lună i-au pus un aparat auditiv. Însă, de vină a fost curentul și frigul…”

Stăpâna casei a mulțumit oamenilor de la Caritas pentru ajutor, întrucât, având în vedere necesitățile urgente pe care le avea familia, Fundația de Binefacere Caritas Moldova, cu susținerea financiară a donatorilor, a cumpărat și a instalat o nouă ușă la intrare, deoarece ușa veche, acoperită doar de o plapumă lăsa frigul să intre în casă și predispunea cei șase copii la îmbolnăviri cronice.

De asemenea, Caritas Moldova a venit cu daruri pentru copii: produse alimentare, articole de igienă, hăinuțe și, desigur, multe cadouri, jucării și dulciuri.

Darurile au fost oferite de către donatorul Dominik Visintainer, din Austria, care a decis împreună cu un prieten al său să dăruiască feeria sărbătorilor de iarnă unor copii dintr-o familie social vulnerabilă.

13

Donatorul și-a arătat disponibilitatea de a ajuta copiii prin intermediul unei scrisori sosite la adresa fundației Caritas Moldova.

9

Donatorul a dăruit familiei lucruri necesare, fără de care existența acesteia era pusă în pericol.

,,Caritas Moldova: Este prima acțiune de binefacere în care te-ai implicat?

Dominik Visintainer: Am mai făcut acte de binefacere în trecut, dar în mare parte lucruri mici, precum donații bănești lunare către o organizație de binefacere din Cambodgia, însă nu i-am vizitat niciodată…

Caritas Moldova: Ce te motivează să donezi / să te implici într-o cauză?

Dominik Visintainer:  Motivația? Cred că în primul rând are legătură cu personalitatea mea, pentru că îmi place pur și simplu să ajut alți oameni. Acest lucru îmi oferă împlinire sufletească și mă face să mă simt fericit. Pe de altă parte, motivația mea a devenit mai mare după ce am vizitat mai multe țări sărace. Călătoriile pe care le-am făcut au fost un motiv ca să încep să fac caritate.

Caritas Moldova: Ce impresii ți-a lăsat vizitând Moldova și familia pe care ai ajutat-o?

Dominik Visintainer: Sunt bucuros că am ales să vin în Moldova, pentru că am avut o experiență pozitivă. Am întâlnit oameni binevoitori, inclusiv pe voi, cei de la Caritas, am vizitat centrul capitalei și am avut posibilitatea să cunosc greutățile cu care se confruntă familiile din localitățile rurale și cum încearcă să supraviețuiască. Sunt bucuros că am putut să ajut una dintre aceste familii, faptul că am vizitat-o și am putut să le ofer lucruri extrem de necesare. Văzând fețele fericite ale copiilor care au primit darurile m-a făcut să cred că efortul meu a meritat!

Familia a fost recunoscătoare, iar eu am simțit că deciziea mea de a ofero ajutor a fost una corectă.”

Cum poți face și TU un act de caritate?

Există mai multe modalități de a ajuta oamenii care au, cu adevărat, nevoie de sprijinul celor din jur.

Poți dona online prin intermediul site-ului http://caritas.md/doneaza/, pentru multitudinea de cauze prezentate pe site-ul fundației și care nu sunt deloc puține, însă care vor aduce atât de multă bucurie în casele familiilor nevoiașe din întreaga țară.

De asemenea, poți face donații prin intermediul terminalelor de plată Run Pay şi Netto Pro, pe care le găsești în magazinele și supermarketurile din toată țara, sau prin contract încheiat cu donatorul.

Există mereu posibilitatea să te simți împlinit că ai făcut o faptă bună în ziua în care ai adus fericire în sufletul unor oameni triști și necăjiți! Donează!

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Angela Gonța are fată mare. Ultima poză cu Ekaterina
Articolul anterior
Deputații au decis! Femeile și bărbații vor ieși la pensie la aceeași vârstă, adică la 63 de ani
Articolul următor