O moldoveancă a luat premierul internațional Kochon 2016, pentru combaterea tuberculozei!

Recent, la Liverpool, în Marea Britanie, au fost decernate premiile Kochon în domeniul tuberculozei. Trofeul, în valoare de 65 de mii de dolari, l-a obținut moldoveanca Galina Zaporojan, femeia care, de mai bine de 10 ani, ajută bolnavii să se trateze de tuberculoză. Gala premiilor a fost organizată în premieră, iar de premii s-au învrednicit mai mulți activiști  din diverse colțuri ale lumii, informează e-sanatate.md.

separator

d6sk3sznyayikcuvaus32w

Juriul a decis să ofere premiul mare „Eroul Neobservat” Galinei Zaporojan, o profesoară de muzică din Municipiul Bălți, care muncește deja de un deceniu la „Speranța Terrei”, o asociație de suport a pacienților bolnavi de tuberculoză.

9b3tqxu1d6qn93h7b84imw

Este pentru a doua oară când premiile sunt oferite „Eroilor neobservaţi care lucrează pentru a pune capăt tuberculozei”. Galina Zaporojan și-a început activitatea la Speranța Terrei când fiul ei s-a îmbolnăvit de tuberculoză și a fost sprijinit de această organizație. Ea a fost premiată în special pentru munca depusă pentru depistarea și menținerea în procesul de tratament a persoanelor cu TB fără adăpost din Bălți.

,,Atunci când fiul meu s-a îmbolnăvit de tuberculoză, am fost șocată și disperată. Ca multe alte persoane, consideram că tuberculoza îi poate afecta pe oricine altcineva, numai nu pe familia mea. Dar s-a întâmplat, ni s-a întâmplat nouă. Și am avut de furcă cu ea. Iată de ce am decis să lucrez la Speranța Terrei, pentru a ajuta persoanele fără adăpost din Bălți să aibă acces la diagnostic și tratament împotriva tuberculozei”,  a afirmat Galina Zaporojan.
,,Acest premiu dovedește că merită să îți dedici viața pentru ceea în ce crezi cu adevărat, oamenilor le pasă și prețuiesc ajutorul”, a mai adăugat femeia. Cu banii câștigați, Galina Zaporojan planifică să cumpere o mașină pentru a facilita deplasarea persoanelor bolnave de tuberculoză pe la diverși specialiști.
,,Galina este acolo pentru persoanele afectate de tuberculoză cu o soluție atunci când este nevoie pentru adăpost temporar sau un suport financiar. Pentru fiecare pacient ea are cuvinte care să îl mențină în cursul tratamentelor istovitoare a tuberculozei” – afirmă Lucica Ditiu, directorul executiv al Programului Stop TB Partnership.

njc7szd6q1592nltpdldaq

Din gratitudine pentru recuperarea fiului său, Galina Zaporojan a decis să devină moderator în echipa Speranța Terrei. Ea vizitează pacienții acasă, îi ascultă, îi susține pe perioada tratamentului, le ascultă doleanțele și întrebările pe care le au pentru medici.

Datorită experienței, Galina a reușit să instruiască și alți colegi să lucreze cu bolnavii de tuberculoză. În 2013, când a fost lansat proiectul destinat ajutorului persoanelor fără adăpost, specialiștii de la Speranța Terrei au considerat că Galina Zaporojan este cea mai potrivită persoană pentru așa ceva. Ea a identificat oamenii fără adăpost, i-a convins să se testeze la tuberculoză, i-a susținut pe toată durata tratamentului. Doar în primul an ea a reușit să ajute în jur de 375 de oameni fără adăpost. Asta înseamnă câte unul în fiecare zi.

pl1r0zql7wewzxdudurjla

Premiul Kochon, în valoare de 65.000 de dolari, este oferit în ultimii 10 ani persoanelor sau organizațiilor care au avut o contribuție semnificativă în lupta împotriva tuberculozei, o boală care se tratează, dar care încă mai provoacă decesul a trei persoane în fiecare minut.

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Cum să-ți faci manichiura în această toamnă
Articolul anterior
Are 116 ani şi este cea mai în vârstă femeie din lume, însă toată viaţa a mâncat un aliment considerat interzis!
Articolul următor