O moldoveancă a luat premierul internațional Kochon 2016, pentru combaterea tuberculozei!

Recent, la Liverpool, în Marea Britanie, au fost decernate premiile Kochon în domeniul tuberculozei. Trofeul, în valoare de 65 de mii de dolari, l-a obținut moldoveanca Galina Zaporojan, femeia care, de mai bine de 10 ani, ajută bolnavii să se trateze de tuberculoză. Gala premiilor a fost organizată în premieră, iar de premii s-au învrednicit mai mulți activiști  din diverse colțuri ale lumii, informează e-sanatate.md.

separator

d6sk3sznyayikcuvaus32w

Juriul a decis să ofere premiul mare „Eroul Neobservat” Galinei Zaporojan, o profesoară de muzică din Municipiul Bălți, care muncește deja de un deceniu la „Speranța Terrei”, o asociație de suport a pacienților bolnavi de tuberculoză.

9b3tqxu1d6qn93h7b84imw

Este pentru a doua oară când premiile sunt oferite „Eroilor neobservaţi care lucrează pentru a pune capăt tuberculozei”. Galina Zaporojan și-a început activitatea la Speranța Terrei când fiul ei s-a îmbolnăvit de tuberculoză și a fost sprijinit de această organizație. Ea a fost premiată în special pentru munca depusă pentru depistarea și menținerea în procesul de tratament a persoanelor cu TB fără adăpost din Bălți.

,,Atunci când fiul meu s-a îmbolnăvit de tuberculoză, am fost șocată și disperată. Ca multe alte persoane, consideram că tuberculoza îi poate afecta pe oricine altcineva, numai nu pe familia mea. Dar s-a întâmplat, ni s-a întâmplat nouă. Și am avut de furcă cu ea. Iată de ce am decis să lucrez la Speranța Terrei, pentru a ajuta persoanele fără adăpost din Bălți să aibă acces la diagnostic și tratament împotriva tuberculozei”,  a afirmat Galina Zaporojan.
,,Acest premiu dovedește că merită să îți dedici viața pentru ceea în ce crezi cu adevărat, oamenilor le pasă și prețuiesc ajutorul”, a mai adăugat femeia. Cu banii câștigați, Galina Zaporojan planifică să cumpere o mașină pentru a facilita deplasarea persoanelor bolnave de tuberculoză pe la diverși specialiști.
,,Galina este acolo pentru persoanele afectate de tuberculoză cu o soluție atunci când este nevoie pentru adăpost temporar sau un suport financiar. Pentru fiecare pacient ea are cuvinte care să îl mențină în cursul tratamentelor istovitoare a tuberculozei” – afirmă Lucica Ditiu, directorul executiv al Programului Stop TB Partnership.

njc7szd6q1592nltpdldaq

Din gratitudine pentru recuperarea fiului său, Galina Zaporojan a decis să devină moderator în echipa Speranța Terrei. Ea vizitează pacienții acasă, îi ascultă, îi susține pe perioada tratamentului, le ascultă doleanțele și întrebările pe care le au pentru medici.

Datorită experienței, Galina a reușit să instruiască și alți colegi să lucreze cu bolnavii de tuberculoză. În 2013, când a fost lansat proiectul destinat ajutorului persoanelor fără adăpost, specialiștii de la Speranța Terrei au considerat că Galina Zaporojan este cea mai potrivită persoană pentru așa ceva. Ea a identificat oamenii fără adăpost, i-a convins să se testeze la tuberculoză, i-a susținut pe toată durata tratamentului. Doar în primul an ea a reușit să ajute în jur de 375 de oameni fără adăpost. Asta înseamnă câte unul în fiecare zi.

pl1r0zql7wewzxdudurjla

Premiul Kochon, în valoare de 65.000 de dolari, este oferit în ultimii 10 ani persoanelor sau organizațiilor care au avut o contribuție semnificativă în lupta împotriva tuberculozei, o boală care se tratează, dar care încă mai provoacă decesul a trei persoane în fiecare minut.

Ficatul gras, boala secolului. Cauza banală care îl provoacă

Ce este ficatul gras și la cine apare de obicei. Care sunt cauzele și care e legătua ficatului gras cu oboseala. „Ficatul gras este o boală a secolului nostru”, scrie dcmedical.ro.

În multe cazuri, ficatul gras poate fi asimptomatic și este adesea descoperit în timpul unor teste de sânge sau teste imagistice efectuate pentru alte probleme de sănătate.

„Se plâng oamenii că le-a obosit ficatul și că se simt obosiți. E din cauza ficatului sau oboseala e în creier și ficatul suferă în tăcere? Pentru că vin furnizorii de suplimente alimentare și oferă tot felul de produse pentru întărire, pentru purificarea ficatului”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„De multe ori oboseala vine cumva la pachet cu stresul, stres care modifică inclusiv somnul. Un somn neodihnitor va duce la formarea unui switch în metabolismul ficatului și ficatul începe să producă mai multe grăsimi, de exemplu, și este unul dintre mecanismele cunoscute de apariția ficatului gras, a steatozei non-alcoolice.

De aceea este foarte important stilul de viață și bineînțeles reducerea dacă este putință a stresului și odihna mai multă”, a declarat dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.

Ce este ficatul gras?

Ficatul gras, sau boala hepatică grasă non-alcoolică, este o afecțiune în care se acumulează exces de grăsime în celulele hepatice. Simptomele pot varia, iar unele persoane pot să nu prezinte simptome evidente. Cu toate acestea, în unele cazuri, ficatul gras poate provoca:

– Oboseală

– Durere în partea superioară a abdomenului

– Pierderea în greutate neintenționată

– Balonare

– Lipsa de energie

– Colesterol crescut.

„Ficatul gras este o boală a secolului nostru, o boală actuală, mai ales în țările dezvoltate. Este în strânsă legătură cu alte boli cu incidență crescută precum obezitate, diabetul zaharat tip 2 și hipertensiune arterială. 

Acestea depind foarte mult de stilul de viață și de obiceiurile alimentare.

În general, alimentația modernă, super procesată care vine cu tot felul de aditivi este destul de agresivă pentru ficat. De aceea trebuie să reducem consumul de anumite alimente, de dulciuri, de produse de patiserie, grăsimile în exces, carnea în exces”, potrivit medicului Dragoș Romanescu.

La cine apare ficatul gras?

„De cele mai multe ori se întâmplă la persoanele supraponderale. Dar sigur că există și boli cu predispoziție genetică care duc la ficat gras.

Dar vorbind și de stilul de viață și de stres și de lipsa de odihnă, sigur că da, lucrul ăsta poate să apară și la persoane non-ponderale”, a conchis medicul Dragoș Romanescu.

Focar de rujeolă în Cimișlia: opt cazuri au fost confirmate într-o săptămână

Opt copii din raionul Cimișlia, cu vârste cuprinse între 2 – 17 ani, s-au îmbolnăvit de rujeolă. Anunțul a fost făcut de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Cazurile au fost depistate în perioada 7 februarie – 14 martie curent, scrie radiomoldova.md

Specialiștii ANSP au întreprins măsuri de prevenire a răspândirii rujeolei în focar, verificarea statutului vaccinal și supravegherea medicală.

Menționăm că în anul 2024, au fost înregistrate 216 cazuri confirmate de rujeolă, în 2023 – 3 cazuri, iar pe parcursul anilor 2021 și 2022 nu a fost înregistrat niciun caz.

Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecția urechii medii, laringită, bronșită, pneumonie, encefalită, meningoencefalită, panencefalită și chiar deces. Tratament specific pentru rujeolă nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare. Specialiștii reiterează că în Republica Moldova vaccinarea împotriva rujeolei se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

Ce înseamnă prezența sângelui în scaun

Prezența de sânge în scaun, fie ea vizibilă cu ochiul liber sau microscopică, trebuie să constituie întotdeauna un semn de alarmă, pentru care să ne adresăm medicului, scrie digi24.ro.

Sunt mai multe situații care pot duce la prezența de sânge în scaun, cel mai adesea fiind vorba de afecțiuni benigne precum fisurile anale sau hemoroizii. Sunt însă numeroase alte afecțiuni care pot duce la apariția acestui semn, iar unele dintre afecțiuni sunt de o gravitatea deosebită și necesită tratament fără întârziere.

Din acest motiv, persoanele care observă prezența sângelui în scaun trebuie să se adreseze medicului gastroenterolog, pentru stabilirea diagnosticului. Una dintre cele mai grave situații este prezența unui cancer de colon, ce poate duce în evoluție la exteriorizarea de sânge prin scaun. Boala poate duce la complicații grave și poate avea o evoluție nefastă, dacă nu este descoperită la timp. Colonoscopia este metoda de diagnostic, dar și de screening, indicată tuturor persoanelor cu vârsta peste 50 de ani, chiar mai devreme atunci când există rude apropiate care au fost diagnosticate cu cancer de colon.

Cum să-ți faci manichiura în această toamnă
Articolul anterior
Are 116 ani şi este cea mai în vârstă femeie din lume, însă toată viaţa a mâncat un aliment considerat interzis!
Articolul următor