O moldoveancă a luat premierul internațional Kochon 2016, pentru combaterea tuberculozei!

Recent, la Liverpool, în Marea Britanie, au fost decernate premiile Kochon în domeniul tuberculozei. Trofeul, în valoare de 65 de mii de dolari, l-a obținut moldoveanca Galina Zaporojan, femeia care, de mai bine de 10 ani, ajută bolnavii să se trateze de tuberculoză. Gala premiilor a fost organizată în premieră, iar de premii s-au învrednicit mai mulți activiști  din diverse colțuri ale lumii, informează e-sanatate.md.

separator

d6sk3sznyayikcuvaus32w

Juriul a decis să ofere premiul mare „Eroul Neobservat” Galinei Zaporojan, o profesoară de muzică din Municipiul Bălți, care muncește deja de un deceniu la „Speranța Terrei”, o asociație de suport a pacienților bolnavi de tuberculoză.

9b3tqxu1d6qn93h7b84imw

Este pentru a doua oară când premiile sunt oferite „Eroilor neobservaţi care lucrează pentru a pune capăt tuberculozei”. Galina Zaporojan și-a început activitatea la Speranța Terrei când fiul ei s-a îmbolnăvit de tuberculoză și a fost sprijinit de această organizație. Ea a fost premiată în special pentru munca depusă pentru depistarea și menținerea în procesul de tratament a persoanelor cu TB fără adăpost din Bălți.

,,Atunci când fiul meu s-a îmbolnăvit de tuberculoză, am fost șocată și disperată. Ca multe alte persoane, consideram că tuberculoza îi poate afecta pe oricine altcineva, numai nu pe familia mea. Dar s-a întâmplat, ni s-a întâmplat nouă. Și am avut de furcă cu ea. Iată de ce am decis să lucrez la Speranța Terrei, pentru a ajuta persoanele fără adăpost din Bălți să aibă acces la diagnostic și tratament împotriva tuberculozei”,  a afirmat Galina Zaporojan.
,,Acest premiu dovedește că merită să îți dedici viața pentru ceea în ce crezi cu adevărat, oamenilor le pasă și prețuiesc ajutorul”, a mai adăugat femeia. Cu banii câștigați, Galina Zaporojan planifică să cumpere o mașină pentru a facilita deplasarea persoanelor bolnave de tuberculoză pe la diverși specialiști.
,,Galina este acolo pentru persoanele afectate de tuberculoză cu o soluție atunci când este nevoie pentru adăpost temporar sau un suport financiar. Pentru fiecare pacient ea are cuvinte care să îl mențină în cursul tratamentelor istovitoare a tuberculozei” – afirmă Lucica Ditiu, directorul executiv al Programului Stop TB Partnership.

njc7szd6q1592nltpdldaq

Din gratitudine pentru recuperarea fiului său, Galina Zaporojan a decis să devină moderator în echipa Speranța Terrei. Ea vizitează pacienții acasă, îi ascultă, îi susține pe perioada tratamentului, le ascultă doleanțele și întrebările pe care le au pentru medici.

Datorită experienței, Galina a reușit să instruiască și alți colegi să lucreze cu bolnavii de tuberculoză. În 2013, când a fost lansat proiectul destinat ajutorului persoanelor fără adăpost, specialiștii de la Speranța Terrei au considerat că Galina Zaporojan este cea mai potrivită persoană pentru așa ceva. Ea a identificat oamenii fără adăpost, i-a convins să se testeze la tuberculoză, i-a susținut pe toată durata tratamentului. Doar în primul an ea a reușit să ajute în jur de 375 de oameni fără adăpost. Asta înseamnă câte unul în fiecare zi.

pl1r0zql7wewzxdudurjla

Premiul Kochon, în valoare de 65.000 de dolari, este oferit în ultimii 10 ani persoanelor sau organizațiilor care au avut o contribuție semnificativă în lupta împotriva tuberculozei, o boală care se tratează, dar care încă mai provoacă decesul a trei persoane în fiecare minut.

Îngrijorător! Pentru prima dată, avem o generație cu o rată de îmbolnăvire de cancer atât de mare

Pentru prima dată, există o generație cu o rată a cancerului mai mare decât cea a părinților săi, conform unui studiu al Institutului Național de Cancer din SUA.

Analiza, care a utilizat date de la 3,8 milioane de pacienți cu cancer, a relevat că persoanele născute între 1965 și 1980 (Generația X) prezintă o creștere semnificativă a incidenței cancerului comparativ cu generațiile anterioare, raportul fiind publicat în „Jama Network” și citat de Agerpres.

Cercetătorii au analizat tendințele prevalenței cancerului pe generații, folosind date din 13 registre ale programului Surveillance, Epidemiology, and End Results. Au fost examinate cancerele invazive diagnosticate la vârsta de 35-84 de ani între 1992 și 2018, fiind clasificate în funcție de zona afectată, sex și etnie. Rezultatele au arătat că Generația X este cea mai afectată.

Femeile din Generația X sunt mai predispuse la cancer tiroidian, renal, rectal, uterin, de colon, pancreatic, limfom non-Hodgkin și leucemie. La bărbați, crește incidența cancerelor tiroidian, renal, rectal, de colon, prostatic și leucemic. O veste pozitivă este scăderea incidenței cancerului pulmonar la ambele sexe și a cancerului de col uterin și limfom non-Hodgkin la bărbați.

Stilul de viață joacă un rol crucial în prevenirea cancerului, putând preveni până la 40% din neoplazii. Printre factorii de risc se numără fumatul, instabilitatea genomică, inflamația cronică, dezechilibrele imunitare și microbiota alterată, care pot favoriza trecerea celulelor pre-maligne la cele maligne.

Această problemă a fost discutată la ediția 2024 a Congresului Mondial de Oncologie (Asco) din Chicago. Saverio Cinieri, președintele Fundației Asociației Italiene de Oncologie Medicală, a subliniat că ne aflăm într-o „pandemie de cancer”, evidențiind că zilnic, în Italia, sunt diagnosticate 1.000 de noi cazuri de cancer.

Cinieri a explicat că procesul de cancerogeneză durează mulți ani, timp în care omul poate părea sănătos. Fumatul este un exemplu clasic de factor de risc, iar instabilitatea genomică, inflamația cronică, dezechilibrele imunitare și alterarea microbiotei sunt condiții care pot favoriza dezvoltarea cancerului.

Obiectivul este identificarea și modificarea acestor „factori de cancer” prin prevenție activă, inclusiv simple probe de sânge, combinate cu un stil de viață sănătos. Acest demers poate reduce povara bolii și permite concentrarea pe terapii din ce în ce mai personalizate și eficiente.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Servicii stomatologice gratuite pentru copiii din raioanele Cahul și Dubăsari

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite, acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla pe 17 și 18 iunie în Centrul de Sănătate Râșcani.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Cahul și Dubăsari, și anume:

– pe 17 și 18 iunie – în Vadul lui Isac, Cahul;

– în perioada 19–21 iunie – în Pașcani, Cahul;

– în intervalul 17–19 iunie – în Molovata, Dubăsari;

– în zilele de 20 și 21 iunie – în Mărcăuți, Dubăsari.

Săptămâna trecută au efectuat examene profilactice gratuite peste 500 de persoane, dintre care 425 – screening pulmonar, iar circa 90 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

TENA Lady oferă mostra gratuită de absorbant urologic tuturor femeilor!

Încontinența urinară (IU) este o problemă comună în rândul femeilor, manifestată prin pierderea involuntară a urinei în situații precum râsul, tusea sau activitățile sportive. Atunci când aceste episoade devin frecvente sau deranjante, se consideră că persoana suferă de incontinență urinară, adică pierderea controlului asupra vezicii urinare. O definiție simplă a IU este „pierderea de urină în mod involuntar și inoportun”.

Statisticile arată că peste 55% dintre femeile din Europa sunt afectate de IU, o afecțiune care poate apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, multe femei nu caută ajutor medical din cauza stigmei asociate și a credinței că IU este o consecință inevitabilă a îmbătrânirii. Această reticență poate avea consecințe psihologice și sociale semnificative, afectând calitatea vieții personale și profesionale, inclusiv activitățile fizice și viața sexuală.

Există mai mulți factori care contribuie la IU, inclusiv predispoziția anatomică a femeilor (cum ar fi o uretră mai scurtă), schimbările hormonale legate de ciclul menstrual și menopauză, slăbirea mușchilor pelvieni, intervențiile chirurgicale pelvine, tusea cronică, diabetul, obezitatea și lipsa activității fizice. Este important de subliniat că IU nu ar trebui considerată o afecțiune legată de vârstă. Potrivit statisticilor fiecare a treia femeie după 35 ani se confruntă cu problema  incontinenței urinare. 

Absorbante pentru incontinenţă
Produsele absorbante concepute special pentru incontinenţă urinară sunt cele mai populare produse printre pacienţi, pentru protecţia împotriva pierderii de urină.

Mai uscat, mai sigur și mai confortabil decât un absorbant menstrual obișnuit.

Gama TENA Lady vă oferă protecţie triplă pentru scurgeri, mirosuri neplăcute şi umezeală. Vă ajută să menţineţi senzaţia de prospeţime, siguranţă şi încredere atât ziua cât şi noaptea.
*Absorbția rapidă asigură un nivel ridicat de protecție
Produsele TENA sunt prevăzute cu suprafețe de inserție rapidă pentru o absorbție rapidă. Capacitatea crescută de absorbție → stratul absorbant transformă lichidul în gel și îl menține în interiorul absorbantului.

*Fresh Odour Control înseamnă prospețime garantată
Mirosul distinctiv al urinei provine de la bacteria care produce amoniacul ce creează un miros ușor caustic ce pur și simplu nu poate fi acoperit de parfum. Sistemul pentru neutralizaraea mirosurilor neplăcute, Fresh Odour Control, este creat pentru a reduce înmulțirea bacteriilor, eliminând mirosurile neplăcute, pentru prospețime și siguranță.
*Confort
Forma anatomică a absorbantului asigură confort și siguranța, în condiții de dimensiune mică a absorbantului. Bariere elastice din parțile laterale a absorbantului evită scurgerile. În plus, startul exterior mătăsos dă o senzație sporită de confort pielii, cea ce previne iritațiile.

TENA Lady ofera mostra gratuita de absorbant urologic tuturor femeilor.
Vino în rețeaua Farmacia Familiei sau Hyper DITA, precum și la comanda on line, TENA Lady oferă gratuit, tuturor femeilor, o mostră de absorbant urologic.
Promoția este valabilă până pe 31 august.

Cum să-ți faci manichiura în această toamnă
Articolul anterior
Are 116 ani şi este cea mai în vârstă femeie din lume, însă toată viaţa a mâncat un aliment considerat interzis!
Articolul următor