O moldoveancă a luat premierul internațional Kochon 2016, pentru combaterea tuberculozei!

Recent, la Liverpool, în Marea Britanie, au fost decernate premiile Kochon în domeniul tuberculozei. Trofeul, în valoare de 65 de mii de dolari, l-a obținut moldoveanca Galina Zaporojan, femeia care, de mai bine de 10 ani, ajută bolnavii să se trateze de tuberculoză. Gala premiilor a fost organizată în premieră, iar de premii s-au învrednicit mai mulți activiști  din diverse colțuri ale lumii, informează e-sanatate.md.

separator

d6sk3sznyayikcuvaus32w

Juriul a decis să ofere premiul mare „Eroul Neobservat” Galinei Zaporojan, o profesoară de muzică din Municipiul Bălți, care muncește deja de un deceniu la „Speranța Terrei”, o asociație de suport a pacienților bolnavi de tuberculoză.

9b3tqxu1d6qn93h7b84imw

Este pentru a doua oară când premiile sunt oferite „Eroilor neobservaţi care lucrează pentru a pune capăt tuberculozei”. Galina Zaporojan și-a început activitatea la Speranța Terrei când fiul ei s-a îmbolnăvit de tuberculoză și a fost sprijinit de această organizație. Ea a fost premiată în special pentru munca depusă pentru depistarea și menținerea în procesul de tratament a persoanelor cu TB fără adăpost din Bălți.

,,Atunci când fiul meu s-a îmbolnăvit de tuberculoză, am fost șocată și disperată. Ca multe alte persoane, consideram că tuberculoza îi poate afecta pe oricine altcineva, numai nu pe familia mea. Dar s-a întâmplat, ni s-a întâmplat nouă. Și am avut de furcă cu ea. Iată de ce am decis să lucrez la Speranța Terrei, pentru a ajuta persoanele fără adăpost din Bălți să aibă acces la diagnostic și tratament împotriva tuberculozei”,  a afirmat Galina Zaporojan.
,,Acest premiu dovedește că merită să îți dedici viața pentru ceea în ce crezi cu adevărat, oamenilor le pasă și prețuiesc ajutorul”, a mai adăugat femeia. Cu banii câștigați, Galina Zaporojan planifică să cumpere o mașină pentru a facilita deplasarea persoanelor bolnave de tuberculoză pe la diverși specialiști.
,,Galina este acolo pentru persoanele afectate de tuberculoză cu o soluție atunci când este nevoie pentru adăpost temporar sau un suport financiar. Pentru fiecare pacient ea are cuvinte care să îl mențină în cursul tratamentelor istovitoare a tuberculozei” – afirmă Lucica Ditiu, directorul executiv al Programului Stop TB Partnership.

njc7szd6q1592nltpdldaq

Din gratitudine pentru recuperarea fiului său, Galina Zaporojan a decis să devină moderator în echipa Speranța Terrei. Ea vizitează pacienții acasă, îi ascultă, îi susține pe perioada tratamentului, le ascultă doleanțele și întrebările pe care le au pentru medici.

Datorită experienței, Galina a reușit să instruiască și alți colegi să lucreze cu bolnavii de tuberculoză. În 2013, când a fost lansat proiectul destinat ajutorului persoanelor fără adăpost, specialiștii de la Speranța Terrei au considerat că Galina Zaporojan este cea mai potrivită persoană pentru așa ceva. Ea a identificat oamenii fără adăpost, i-a convins să se testeze la tuberculoză, i-a susținut pe toată durata tratamentului. Doar în primul an ea a reușit să ajute în jur de 375 de oameni fără adăpost. Asta înseamnă câte unul în fiecare zi.

pl1r0zql7wewzxdudurjla

Premiul Kochon, în valoare de 65.000 de dolari, este oferit în ultimii 10 ani persoanelor sau organizațiilor care au avut o contribuție semnificativă în lupta împotriva tuberculozei, o boală care se tratează, dar care încă mai provoacă decesul a trei persoane în fiecare minut.

Covid-19 nu mai este o urgenţă de sănătate globală, anunţă Organizația Mondială a Sănătății

Covid-19 nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate globală, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), un pas important către sfârşitul pandemiei care s-a soldat cu peste 6,9 milioane de victime, a afectat economia globală şi a devastat comunităţi.

Cómo se ha visto afectada la globalización con la Pandemia Covid-19?|Blog  USIL

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat vineri că pandemia de Covid-19 nu mai reprezintă o „urgență de sănătate publică globală”. „Ieri, Comitetul de Urgenţă s-a întrunit pentru cea de-a 15-a oară şi mi-a recomandat să declar sfârşitul urgenţei de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat această recomandare. Şi astfel, cu multă speranţă, declar sfârşitul COVID-19 ca urgenţă de sănătate globală” a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Observator.

Pe 30 ianuarie 2020, OMS a declarat epidemia de COVID-19 drept urgență de sănătate publică de importanță internațională iar pe 11 martie 2020, OMS a declarat epidemia de COVID-19 drept pandemie.

Oficialii OMS au declarat că rata mortalității a scăzut de la un vârf de peste 100.000 de persoane pe săptămână în ianuarie 2021 la puțin peste 3.500 pe 24 aprilie. Ghebreyesus a spus că cel puțin șapte milioane de oameni au murit în pandemie. Dar a atras atenţia că adevăratul bilanţ este cel mai probabil mai aproape de 20 de milioane de decese, de trei ori mai mare decât estimarea oficială, și a avertizat că virusul rămâne o amenințare semnificativă.

Ridicarea acestui statut de urgenţă de sănătate globală reprezintă un semn al progresului reuşit de lume în aceste domenii, însă COVID-19 rămâne printre noi, chiar dacă nu mai reprezintă o urgenţă, conform OMS. „Însă acest lucru nu înseamnă că COVID-19 nu mai reprezintă o ameninţare globală pentru sănătate”, a mai precizat Ghebreyesu.

Iată care sunt semnele și simptomele hepatitei B. Mulți nici nu bănuiesc că o au

Adesea, hepatita B nu prezintă simptome și, de obicei, dispare de la sine. Majoritatea oamenilor nici nu știu că o au. Atunci când există totuși simptome ale hepatitei B, cei infectați spun că au simțit-o ca pe o gripă.

Aproximativ jumătate dintre adulții cu hepatită B nu prezintă simptome, adică sunt asimptomatici. Deci, este posibil să ai infecția și să nu știi acest lucru, scrie clicksanatate.ro.

Simptomele hepatitei B

Când ai simtome de hepatită B, vor fi evidente, de obicei la un interval situate între 6 săptămâni și 6 luni după ce ai fost infectat cu virusul. Simptomele hepatitei B durează de obicei câteva săptămâni, dar uneori pot rămâne prezente pentru luni de zile.

Iată care ar putea fi manifestările infecției cu virusul hepatitic B:

·      oboseală

·      durere de burtă

·      pierderea poftei de mâncare

·      greață și vărsături

·      durere în articulații

·      durere de cap

·      febră

·      urticarie

·      urină de culoare închisă (pipi)

·      fecale de culoarea argilei

·      icter – când ochii și pielea devin galbene

Dacă ai simptome de hepatită B, este important să consulți un medic pentru testare. De obicei, hepatita B va dispărea de la sine, dar poate deveni cronică și vă poate afecta grav ficatul.

Care sunt simptomele hepatitei cronice B?

Aproximativ 1 din 20 de persoane care fac hepatita B devin „purtători”, ceea ce înseamnă că au o infecție cronică (de lungă durată) cu hepatita B. Purtătorii sunt mai susceptibili de a transmite hepatita B altor persoane. Majoritatea purtătorilor sunt contagioși – adică pot răspândi hepatita B pe parcursul întregii vieți.

Infecțiile cu hepatita B care durează mult timp pot duce la boli hepatice grave, cum ar fi ciroza și cancerul hepatic. Aproximativ 1 din 5 persoane cu hepatită cronică B moare din cauza acesteia. Există medicamente care pot ajuta la tratarea infecțiilor cronice cu hepatita B.

Majoritatea bebelușilor care fac hepatită B dezvoltă infecție cronică, cu excepția cazului în care sunt tratați imediat. Dar tratamentele funcționează aproape întotdeauna când  copilul tău le primește rapid, la debutul infectării. De aceea, este important ca gravidele să fie testate pentru hepatita B.

Ce este hepatita B?

Este o boală infecțioasă care afectează ficatul și care este cauzată de virusul hepatitei B (HBV). Acest virus poate fi transmis prin contactul cu sângele, sperma, secrețiile vaginale și alte fluide corporale ale unei persoane infectate.

Iată câteva modalități comune de transmitere a hepatitei B:

·      Contact sexual neprotejat cu o persoană infectată cu virusul hepatitei B.

·      Transmiterea de la mamă la copil în timpul nașterii. Femeile infectate cu virusul hepatitei B pot transmite virusul nou-născutului în timpul nașterii.

·      Contactul cu sângele infectat, cum ar fi prin transfuzii de sânge sau prin folosirea acelor infectate.

·      Folosirea, în comun, a obiectelor personale infectate, cum ar fi periuțe de dinți, ustensile de tăiat unghii sau de ras, și alte obiecte care pot avea sânge infectat pe ele.

·      Folosirea drogurilor injectabile cu ace infectate.

·      Contactul cu leziuni cutanate infectate, cum ar fi tatuajele sau piercingurile efectuate cu instrumente infectate.

Hepatita B poate fi prevenită prin vaccinare.

A crezut că i-a apărut un simplu coș pe nas, dar a aflat că are cancer. ”Am fost în stare de șoc”

Michelle Davis a văzut prima dată coșul, în urmă cu mai bine de un an, și l-a ignorat până când acesta s-a mărit și a început să sângereze, ceea ce a determinat-o să meargă la medici, care au diagnosticat-o cu cancer, scrie stirileprotv.ro.

O femeie care a crezut că are un simplu coș pe nas a fost șocată când a fost diagnosticată cu cancer de piele.

Michelle Davis, în vârstă de 52 de ani, a observat umflătura roșie în luna aprilie a anului trecut, dar nu și-a făcut prea multe griji până când aceasta a devenit „foarte inflamată”.

Când a apăsat-o și nu se oprea din sângerare, a mers la medicul ei, care a suspectat imediat că este vorba de cancer.

În urma unei biopsii, Michelle a fost diagnosticată cu carcinom bazocelular, o formă obișnuită de cancer de piele, și a fost supusă unei intervenții chirurgicale pentru a îndepărta formațiunea.

În prezent, Michelle se recuperează după operație, dar medicii speră că nu va avea nevoie de alte tratamente.

Am fost în stare de șoc când am aflat. Nu auzisem niciodată de carcinomul bazocelular”, a declarat femeia, scrie Mirror. „A fost foarte tare, ca un vulcan sub piele. Mă plimbam cu prietena mea și, dintr-o dată, s-a oprit și mi-a zis că este mov, iar eu am spus că este doar un coș. Eram în faza de negare. M-am gândit ‘ce caut eu să am un coș la 52 de ani. O să treacă’, îmi tot spuneam. Se umfla și se retrăgea. Îmi amintesc că îl strângeam și nu ieșea nimic. Apoi a sângerat și a sângerat, timp de o săptămână”.

Michelle a mers la medicul ei în februarie 2023 și i s-a spus că arată ca un cancer de piele. Femeia a fost apoi supusă unei reconstrucții cu lambou nazal la spitalul Ormiston, Auckland, în aprilie 2023, pentru a îndepărta formațiunea și a trage pielea nasului peste gaură.

Cum să-ți faci manichiura în această toamnă
Articolul anterior
Are 116 ani şi este cea mai în vârstă femeie din lume, însă toată viaţa a mâncat un aliment considerat interzis!
Articolul următor