Pe 14 iunie, poți să donezi sânge, fii donator voluntar! Vezi care sunt toate punctele de colectare din țară

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este marcată anual în lume pe 14 iunie. În acest an, evenimentul se desfășoară sub genericul „Cum poți ajuta? Donează sânge! Donează acum! Donează sistematic!” și are drept scop conștientizarea importanței actului donării voluntare de sânge, un domeniu important din domeniul sănătăţii publice.

separator
Collage

Organizația Mondială a Sănătății încurajează toate ţările, partenerii naţionali şi internaţionali, care activează în domeniul hemotransfuzional, să dezvolte un plan de activitate menit să sublinieze importanța sângelui donat la timp potrivit pentru a preveni mortalitatea maternă.

În Republica Moldova, anual se înregistrează circa 80 de mii de acte de donări de sânge care asigură asistenţa medicală în cazul a peste 130 mii de bolnavi.

80 la sută din donări sunt asigurate de donatorii voluntari.

Ministerul Sănătăţii îşi propune drept obiectiv să sporească anual numărul donărilor voluntare. Comparativ cu anul 2007 numărul donărilor voluntare de sânge s-a majorat de 3 ori.

În cadrul decadei de donare a sângelui și în contextul Zilei mondiale a donatorului de sânge în Republică vor fi organizate un şir de activităţi cu scopul de a susţine donările de sânge voluntare şi neremunerate şi de a accentua rolului vital al transfuziilor de produse sanguine în salvarea vieţilor bolnavilor şi îmbunătăţirea sănătăţii acestora; încurajarea cetăţenilor de a deveni donatori de sânge voluntari, sistematici şi neremuneraţi pentru a asigura stocuri suficiente de produse sanguine în vederea acoperirii necesităţilor naţionale, inclusiv în situaţii de urgenţă.

Astfel, pe data de 14 iunie, Ministerul Sănătății în comun cu Centrul Național de Transfzuie a Sângelui vor realiza mai multe colecte mobile.

Doritorii de a dona sânge sunt așteptați la următoarele puncte:

În Chișinău

 • Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui, str. Academiei 1, orele 09.00-15.00
 • Palatul Național ’’Nicolae Sulac” Strada Pușkin 21, orele 09.00-15.00
 • Complexul Comercial “Malldova”, Str. Arborilor 21, orele 09.00-15.00
 • Pretura Ciocana, str. Mircea cel Bătrîn 4/3, orele 9.00-15.00
 • Centrul Comercial “Marks”, bd.Moscova 11/5, orele 09.00-15.00

În Bălți

 • Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, Bălţi, str. Decebal 113, orele 08.00-15.00
 • Teatrul Vasile Alexandri, Bălţi, piața Vasile Alexandri 1, orele 09.00-15.00

În Cahul   

 • Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui, Cahul, Piața Horelor
 • Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui,  Cahul, str. Mateevici 103/2

În cadrul evenimentului, interpreţii autohtoni vor susține un concert pentru donatorii de sânge, pentru cei care salvează vieți. Nu fi indiferent! Cum poți ajuta? Donează sânge! Donează acum!

Donarea de sânge nu este un act periculos!

Donarea de sânge este inofensivă sută la sută, nu te poți infecta cu HIV/SIDA sau alte infecții. Se utilizeaza un ac steril și de unica folosință pentru fiecare donare. Senzația de leșin sau oboseala după donare este foarte rar întâlnită. Puteți dona doar dacă starea de sănătate vă permite.

Cum se efectuează donarea de sânge?

Specialistul va pune câteva întrebări legate de starea de sănătate și va face un mic examen medical: temperatura corporală, puls, valoarea tensiunii arteriale. Rezultatele testelor ramân confidențiale. Donatorii de sânge sunt în drept de a afla rezultatele testelor de laborator a sângelui după donare.

Pentru a beneficia de o experiență plăcută în urma donării, donatorii vor fi rugați să stea câteva minute după prelevarea sângelui și să evite efortul fizic de mare intensitate 5 ore după procedura de donare.

Unui pacient din Moldova îi va fi transplantat ficat prelevat în România

Unui pacient din Republica Moldova îi este transplantat ficat prelevat în România. Organul a fost adus cu ajutorul echipei SMURD. Despre aceasta a anunțat directorul Agenției Naționale de Transplant, Vladimir Bolocan.

Un nou tip de intervenție chirurgicală în Moldova. Pacienta operată a fost deja externată

„Astăzi , prin mecanismul panEuropean de partajare a organelor, coordonat de organizația FOEDUS , al cărei membru al bordului de directori am onoarea să fiu, pe Aeroportul Internațional Chișinău a aterizat elicopterul SMURD cu un ficat prelevat în România şi care în aceste momente este transplantat unui pacient din Republica Moldova”, a scris Vladimir Bolocan.

Directorul Agenției Naționale de Transplant a menționat că, datorită eforturilor din ultimii trei ani și lucrului în echipă, activitatea de transplant în Republica Moldova a înregistrat multe progrese.

Transplantarea organului este efectuată de către medicii de la Spitalul Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău, a confirmat pentru IPN purtătoarea de cuvânt a spitalului, Marina Zibliuc.

Medicament gratuit pentru zeci de persoane care suferă de o boală rară. Costul tratamentului se ridică la 100 mii lei anual

Copiii și adulții cu fibroză chistică din R. Moldova vor beneficia gratuit de un nou medicament și de dispozitivul medical necesar pentru administrarea zilnică a acestuia.

In ce conditii poate functiona o farmacie online, dupa schimbarea legislatiei

Decizia a fost luată de Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Potrivit Ministerului Sănătății, paciiențiii vor primi preparatul cu denumirea comună internațională dornase alfa, împreună cu nebulizatorul, toate cele 38 de persoane la care a fost diagnosticată maladia rară. Acestea vor fi eliberate de Institutul Mamei și Copilului, instituția fiind asigurată cu cantitatea necesară prin achiziții publice centralizate.

Dornase alfa contribuie la combaterea infecțiilor pulmonare și îmbunătățirea funcției plămânilor la persoanele cu fibroză chistică. Costul estimativ anual pentru tratamentul unei persoane cu acest medicament este de peste 100 de mii de lei.

Fibroza chistică sau mucoviscidoza reprezintă o boală genetică rară, care se manifestă prin probleme digestive, infecții respiratorii. Deși afecțiunea nu poate fi vindecată terapiile previn complicațiile metabolice, infecțioase și îmbunătățesc calitatea vieții pacienților.

În R. Moldova persoanele cu fibroză chistică beneficiază gratuit inclusiv de trei medicamente compensate, pentru care anul trecut au fost alocate patru milioane de lei din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un nou studiu

Utilizarea aragazurilor cu gaz poate crește nivelul benzenului – considerat cancerigen – în toată casa, la niveluri periculoase, timp de câteva ore după utilizare, potrivit unui studiu publicat recent, scrie Yahoo News.

Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un studiu

Studiul, publicat săptămâna trecută în revista Environmental Science & Technology, este primul care a măsurat emisiile de benzen de la sobe și cuptoare cu gaz, transmite adevarul.ro.

Măsurătorile au arătat că substanța chimică toxică a depășit cu mult  în concentrație nivelul considerat nesigur de către Agenția pentru Protecția Mediului.

„Un singur arzător cu gaz la temperatură ridicată sau un cuptor setat la 350 Fahrenheit, timp de 45 de minute, a ridicat concentrațiile de benzen din bucătărie peste estimarea superioară a concentrațiilor de benzen găsite în fumatul pasiv în aproximativ o treime din cazurile pe care le-am măsurat”, a explicat Yannai Kashtan, student absolvent la Stanford University Doerr School of Sustainability și autor principal al acestei cercetări, într-o conferință de presă de marți după-amiază,în care a vorbit despre constatările făcute pe parcursul studiului. 

Pe ce s-a bazat studiul

Studiul s-a bazat pe date colectate din 87 de locuințe din 11 comitate din California și trei din Colorado. Potrivit observațiilor făcute de cercetători, substanța chimică s-a răspândit încet în toată casa, ducând la concentrații ridicate timp de câteva ore după ce flacăra a fost oprită.

Rob Jackson, cercetător senior la Stanford Woods Institute for the Environment și coautor al studiului, a precizat că, în unele cazuri, este nevoie de șase ore sau mai mult pentru ca benzenul să coboare din nou la nivelurile dinaintea folosirii aragazului.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor arată că otrăvirea acută cu benzen poate provoca simptome precum somnolență, amețeli, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dureri de cap și, în cazul concentrațiilor foarte mari, chiar moartea.

Risc de astm și cancer

Aceleași centre semnalează și alte riscuri în cazul expunerii pe termen lung la benzen, care are ca efect scăderea numărului de celule roșii din sânge, ceea ce duce la anemie, poate slăbi sistemul imunitar și poate provoca diverse forme de cancer, ca de exemplu leucemia.

Mai mult, diagnosticele de astm și frecvența simptomelor de astm raportate sunt mai mari la copiii care au fost expuși la benzen în aer, potrivit unei analize sistematice a cercetărilor din 2018, publicată în Global Pediatric Health

Un subiect care a dat naștere controverselor

În ultima perioadă, utilizarea sobelor cu gaz a făcut obiectul unor controverse politice în SUA, după ce studii recente au relevat că eliberarea de poluanți precum monoxidul de carbon și dioxidul de azot de către sobele cu gaz crește rata astmului infantil.

De aici a apărut și ideea reglementării aragazurilor cu gaz, inclusiv, o eventuală interzicere a vânzării acestora în Statele Unite.

Reprezentanții industriei gazului și aliații lor republicani din Congres consideră că reglementările care ar scoate de pe piață modelele de aragazuri pe gaz ar limita în mod nedrept alegerea consumatorilor.

Un designer celebru, acuzat că a plagiat haina tradițională românească
Articolul anterior
Povestea femeii cu cea mai mare greutate din Moldova
Articolul următor