Personalităţi istorice şi numele lor, folosite pentru a denumi obiecte şi feluri de bucate!

Şampania, pizza Margherita şi alte feluri de bucate şi obiecte au fost denumite în cinstea unor pesonalităţi istorice celebre. Dacă nu o ştiai, află mai jos câteva lucruri curioase şi captivante la acest capitol.

separator
campania_pizza-napoletana_cucina-tipica

Pizza Margherita, denumită în cinstea Reginei Italiei, Margherita de Savoia

În 1889, regele italian Umberto I și soția sa Margherita de Savoia au mers într-o vacanţă în Napoli. Într-una din zile acestora le-a venit ideea să mănânce la prânz ceea ce obişnuiau să consume oamenii de rând. Şi cum pizza era cel mai popular aliment al oamenilor simpli, bucătarul regal a invitat cel mai iscusit bucătar de pizza din oraş pentru a le face pe plac celor doi. Astfel, acesta a pregătit două pizza tradiționale și una specială: cu roșii cherry, mozarella și frunze de busuioc. Cea de-a treia pizza i-a plăcut cel mai mult reginei, întrucât corespundea celor trei culori ale steagului italian. Așa că, fără a ezita, Raphael Esposito şi-a numit creația sa „Pizza Margherita”.

margarita

Şampania Hemingway, preferata scriitorului Ernest Hemingway

Nu mai este un secret faptul că scriitorul Ernest Hemingway avea o predilecţie aparte pentru băuturile alcoolice. Modul în care acesta turna băutura în pahare, ca să formeze băşici de gaze, a permis inventarea reţetei pentru băutura pe care Hemingway o numea ,,moartea în după-amiaza”. Astfel, şampania Hemingway mereu are în componenţa sa bulbuci.

hemingwayNicotina şi diplomatul francez Jean Wilhelm Nico

În secolul al XVI-lea, Jean Nico Wilhelm a fost trimis ca ambasador în Portugalia. Misiunea sa, aceea de a o aduce pe prințesa Margareta de Valois regelui Sebastian a eşuat, în schimb acesta nu s-a întors la Paris cu braţele goale. Diplomatul este cel care a adus în Franţa tabacul pentru mirosit. Ecaterina de Medici s-a bucurat de acesta, așa încât în scurt timp toţi membrii de la palat, dar şi întreg Parisul au început să miroase tabacul, care a primit denumirea ,,nicotiana”. Nicotina, în sine, a fost descoperită abia în secolul al XIX-lea. Chimiștii au denumit-o în cinstea francezului care a molipsit toată Franţa de tabac.nikotin

Carpaccio, preparatul italian denumit în cinstea pictorului italian Vittore Carpaccio

Pictorul a trăit în secolul al XV-lea, iar creaţiile sale erau remarcate graţie unei explozii de culori aprinse. Câteva secole mai târziu, în 1950, la Veneția, a fost organizată o expoziție cu operele de pictură ale artistului. În același timp, în celebrul restaurant „Barul lui Harry”, din apropiere, bucătarul Giuseppe Cipriani a servit la masă un fel nou de mâncare, în special pentru contesa Amalia Nani Mocenigo, celei căruia medicii i-au interzis să consume carne fiartă și prăjită. Bucătarul a trebuit să-i prepare contesei carne crudă. Ei bine, acesta a inventat pe loc o reţetă: a tăiat felii foarte subţiri de muşchi de vită, le-a asezonat cu ulei de măsline şi suc de lămâie, le-a împodobit cu frunze de rucola, roșii cherry și brânză parmezan, iar combinaţia de culori aprinse l-a determinat pe bucătar să-şi denumească bucatele în onoarea pictorului Carpaccio.carpaccio

Mansarda, cuvântul a apărut în cinstea arhitectorului francez François Mansart

Considerat unul dintre cei mai faimoşi arhitecţi ai sec. XVII, François Mansart a construit casele în stilul baroc, tradiționale secolului al XVII-lea. În acelaşi timp, arhitectorului i-a venit ideea să monteze un geam, chiar în acoperiș. Astfel, în timp, a transformat mansarda în cameră de zi, pentru aceeasta nefiind percepute taxe, precum se întâmpla în cazul unor altor spaţii de locuit.00_mansar_self

Alertă! Peste 60 de copii au murit după ce au băut un sirop de tuse produs în India

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis miercuri o alertă privind unele siropuri pentru copii împotriva tusei şi răcelii produse de laboratorul indian Maiden Pharmaceuticals care ar fi putut provoca decesul a 66 de copii în Gambia şi care au fost distribuite şi în alte ţări, transmite AFP, conform ziare.com.

„Analiza de laborator a eşantioanelor” de produse a confirmat o contaminare cu dietilen glicol şi etilen glicol în cantităţi inacceptabile”, anunţă OMS într-o alertă cu privire la aceste produse medicale. Conform OMS, aceste produse au fost identificate în Gambia dar ar putea fi distribuite şi în alte părţi ale lumii.

Medicamentele contaminate cu aceste substanţe toxice „ar putea avea o legătură cu leziunile renale acute şi decesul a 66 de copii”, conform directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

AFP precizează că este vorba despre patru produse: Promethazine Soluţie Orală, siropurile de tuse pentru copii Kofexmalin şi Makoff, şi siropul pentru răceală Magrip N Cold. Toate acestea sunt fabricate de aceeaşi companie, Maiden Pharmaceuticals Limited.

OMS investighează cele întâmplate împreună cu compania şi autorităţile de reglementare din India”, conform lui Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Creşte numărul de intoxicaţii cu ciuperci. 16 oameni, printre care doi copii, au ajuns la spital

16 oameni, printre care doi copii, au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu ciuperci. Statistică ingrijorătoare se referă doar la primele trei zile ale lunii octombrie. Pacienţii sunt din Bălți, Căușeni, Chișinău, Dondușeni şi Florești. 

În context, medicii îndemnă populaţia să cumpere ciuperci doar din locuri autorizate. În cazuri suspecte de intoxicații, oamenii trebuie să apeleze de urgenţă la 112.

Printre simptomele unei intoxicaţii cu ciuperci sunt greaţa, durerile abdominale, diareea, deshidratarea, scăderea tensiunii arteriale, convulsiile.

Potrivit Serviciul Naţional Unic Pentru Apelurile de Urgenţă, de la începutul anului, 115 persoane au solicitat îngrijiri medicale după ce s-au intoxicat cu ciuperci. 

sursa

Planta care încetineşte procesul de îmbătrânire și fortifică organismul slăbit

În unele țări, rozmarinul se cultivă ca plantă medicinală, condimentară şi ornamentală. Această plantă este energizantă, fortifică organismul slăbit şi încetineşte procesul de îmbătrânire.

Rozmarinul este recomandat pentru activarea şi îmbunătăţirea funcţiilor digestive şi în special pentru facilitarea funcţiei vezicii biliare. Este un antispastic şi are o acţiune stimulantă asupra sistemului nervos, fiind indicat în tratamentul diverselor cazuri de astenie.

Pe cale externă este folosit pentru reducerea durerilor reumatice sau pentru tratarea problemelor legate de circulaţia sanguină periferică. Se aplică sub formă de comprese cu decoct de rozmarin sau sub formă de creme, geluri sau loţiuni ce conţin ulei esenţial de rozmarin.

O baie în care se adaugă ulei de rozmarin este un mod excelent de combatere a reumatismului sau a oboselii, arată sursa citată, potrivit Agerpres.

Cel mai simplu mod de folosire este sub forma de infuzie sau decoct. Pentru tratamente de lungă durată se pot folosi capsulele cu rozmarin.

Uleiul de rozmarin se poate folosi pentru masaj, pentru baie, sau se poate lua pe cale orală, sub formă de picături

Ceaiul de rozmarin accelerează tranzitul intestinal, fortifică organismul slăbit, încetineşte procesul de îmbătrânire şi este energizant. De asemenea, calmează tulburările gastrice şi ajută funcţionarea optimă a ficatului.

În cosmetică, extractele pe bază de rozmarin sunt utilizate pentru obţinerea loţiunilor care ajută la regenerarea părului şi previn căderea excesivă a acestuia.

Cum păstrezi rozmarinul în ghiveci

Pe timpul iernii, rozmarinul în ghiveci va fi păstrat într-o încăpere luminoasă, dar rece. Temperatura potrivită pentru iernare este de 10-15 grade Celsius. De asemenea, spaţiul trebuie aerisit constant. Ghiveciul se udă rar în perioada de iernare.

Rozmarinul poate fi păstrat şi în grădină, planta trebuie însă să fie suficient de maturizată, tulpina să fie lemnoasă. În acest caz, pregătirea pentru iernare se face prin acoperirea plantei cu un strat gros de paie şi frunze.

sursa: www.frunza-verde.ro

Andreea Marin a ridicat publicul în picioare la „Women’s Summit Moldova”
Articolul anterior
Să-i dăm o mână de ajutor Maestrului în Sport, Andrei Sava! Antrenorul a fost grav lezat, după ce a căzut de la înălţime
Articolul următor