Peste 1.300 de moldoveni daţi în judecată pentru că nu au avut poliţe medicale obligatorii

Agenţiile teritoriale ale Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) au înaintat în instanţele de judecată 1.335 de acţiuni pentru neachitarea în termen a primelor de asigurare medicală obligatorie pentru anul trecut. 771 de acţiuni au fost examinate cu câştig de cauză pentru CNAM, iar restul se mai află în proces de examinare, scrie adevarul.ro

separator

Solicitată de IPN, şefa Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media CNAM, Silvia Munteanu, a declarat că pentru anul curent datele privind numărul acţiunilor înaintate în judecată vor fi cunoscute la sfârşitul anului. Termenul de prescripţie în care CNAM, prin intermediul agenţiilor sale teritoriale, poate să acţioneze în instanţa de judecată o persoană pentru neachitarea primei de asigurare medicală este de 3 ani.

În Republica Moldova asigurarea medicală este obligatorie. Persoanelor angajate oficial în câmpul muncii li se reţin contribuţii din salariu pentru asigurarea medicală (4% plăteşte salariatul şi 4% patronul). Persoanele care nu au un loc de muncă oficial şi nici nu se încadrează în categoriile asigurate de către stat trebuie să se asigure individual, prin procurarea poliţei de asigurare medicală la agenţiile teritoriale ale CNAM sau în primele 3 luni şi la oficiile poştale.

În momentul în care o persoană îşi pierde locul oficial de muncă, sunt oprite şi plăţile din salariu în fondul asigurărilor medicale. În aceste condiţii, persoana trebuie să se asigure individual pentru perioada rămasă din an. Ulterior, dacă îşi va găsi de muncă, pentru lunile în care s-a asigurat individual nu i se va mai reţine din salariu contribuţia lunară pentru asigurarea medicală.

Neachitarea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în termenul legal stabilit atrage după sine aplicarea unei amenzi în mărime de la 25 până la 55 de unităţi convenţionale (500-1100 lei) precum şi perceperea unei penalităţi în mărime de 0.1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere a plăţii. Dacă persoana refuză să plătească, instanţa poate dispune arest administrativ.

Recent un bărbat din raionul Ştefan Vodă, care, potrivit familiei, este în incapacitate de muncă, dar nu a oficializat acest fapt, a fost întemniţat pentru 25 de zile.

Sursa

Prima țară care introduce carantină obligatorie pentru pacienții infectați cu variola maimuței

Belgia a devenit prima țară din lume care a introdus carantină obligatorie de 21 de zile pentru persoanele infectate cu variola maimuței, scrie Politico, citat de digi24.ro. Țara a raportat patru cazuri de îmbolnăvire în ultima săptămână. Autoritățile sanitare belgiene au luat această decizie vineri, scrie presa din Belgia.

Contacții celor infectați cu variola maimuței nu sunt obligați să se autoizoleze, dar trebuie să fie atenți, mai ales dacă intră în contact cu persoane vulnerabile.Variola maimuță este o boală din aceeași familie cu variola, iar simptomele includ o erupție cutanată, febră, dureri musculare și dureri de cap.

Variola maimuță are o mortalitate mai scăzută decât variola, de sub 4%. Experții sunt însă îngrijorați de răspândirea neobișnuită a bolii în afara Africii, acolo unde este întâlnită frecvent.

Institutul de Boli Tropicale din Belgia a transmis că riscul apariției unui focar mai mare în țară este scăzut, potrivit cotidianului belgian Le Soir .

Sâmbătă, microbiologul Emmanuel André, coordonator al laboratorului național pentru Covid-19, a anunțat printr-un mesaj pe Twitter că un al patrulea caz de variola maimuței a fost confirmat în țară. „Pacientul este tratat în Valonia și are legătură cu un eveniment de la Anvers în care au fost infectate alte două persoane”, a scris el, referindu-se la un festival care a avut loc în acel oraș, în mai.

Sâmbătă, Organizația Mondială a Sănătății a raportat că 92 de cazuri au fost confirmate în 12 țări, 28 de cazuri suspecte fiind investigate. Au fost confirmate cazuri de variola maimuță în Marea Britanie, Portugalia, Suedia, Italia, Spania, Franța, Belgia, Germania, SUA, Canada și Australia.

În Marea Britanie, Susan Hopkins, responsabil al agenţiei britanice pentru siguranţă sanitară (UKHSA), a declarat duminică pentru BBC că zilnic s-au detectat mai multe cazuri de variola maimuţelor.

Ministrul britanic al Educaţiei, Nadhim Zahawi, a spus că Guvernul britanic tratează problema „foarte, foarte serios”.

Astăzi a fost sărbătorită Ziua Europeană Împotriva Obezității – o problemă complexă de sănătate publică. Măsuri importante în lupta cu obezitatea!

Astăzi, 22 mai, a fost sărbătorită Ziua Europeană Împotriva Obezității. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) obezitatea în Europa a atins proporţii epidemice. În ultimele două decenii, numărul persoanelor cu aceasta problemă s-a triplat, iar dacă nu se iau măsuri urgente şi eficiente, numărul estimativ în Europa va fi de 150 milioane de persoane obeze (aproape 20% din populaţie), din care 15 milioane sunt copii obezi. În cele mai multe ţări, în prezent, între 30% şi 80% dintre adulţi sunt supraponderali.

Obezitatea este principala cauză a deceselor şi îmbolnăvirilor ce pot fi prevenite.

Problema este responsabilă pentru aproximativ 80% din cazurile de diabet zaharat de tip 2, pentru 35% din bolile de inimă şi pentru 55% din cazurile de hipertensiune arterială în rândul adulţilor din zona europeană.

O scădere a greutăţii corporale cu numai 5-10% la persoanele supraponderale reduce substanțial riscul de a dezvolta diabet zaharat, hipertensiune arterială şi niveluri ridicate ale colesterolului în sânge.

În majoritatea ţărilor europene, hrana bogată în zaharuri şi grăsimi animale, precum şi activitatea fizică redusă sunt principalele cauze ale obezităţii, care la rândul ei este principala cauză a unor maladii cronice precum diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare cerebrale şi unele forme de cancer.

În țările europene, aproximativ 30% din populaţie suferă de obezitate, iar 20% este supraponderală. Numărul copiilor supraponderali a crescut cu 18% în ultimii 10 ani.

Puțini dintre persoanele obeze ajung la un control medical și mai puțini dintre obezi ajung să fie incluși în programe de educație și luptă împotriva kilogramelor în plus.

Obezitatea este descrisă însă ca fiind cea mai întâlnită dereglare de nutriţie.

Obezitatea este o condiţie în care se acumulează excesiv grăsime în organism, prioritar din cauza consumului de alimente mai mare decât nevoile fiziologice. Astfel, un exces de 50 de calorii zilnic poate creşte greutatea cu 25 kg într-o perioadă de 10 ani. 

Principala cauză a obezităţii este un dezechilibru energetic între caloriile consumate şi cele necesare organismului pentru diverse activităţi.

Obezitatea, cauzele și consecințele acestei boli. O plantă ar putea să ne  salveze de această problemă - ea.md

Obezitatea poate afecta pe oricine.

Specialiştii vorbesc despre o predispoziţie a unor persoane de a deveni obeze. De aceea obezitatea reprezintă o problemă complexă de sănătate publică, ai căror factori de risc pot fi:

– antecedente ereditare familiale,

– unele afecţiuni endocrine,

– factori metabolici,

– supraalimentaţia sau alimentaţia nesănătoasă (obiceiuri alimentare greşite),

– sedentarismul (diminuarea activităţii fizice, orientarea către activităţi de tip static: privitul la TV, jocul pe calculator, utilizarea liftului etc ))

– status socio-economic,

– sarcina şi menopauza.

Obezitatea este o boală cronică stigmatizantă.

Percepţia generală este că persoanele obeze sunt ,,leneşe şi mănâncă mult”. Se crede că obezii sunt ,,lipsiţi de voinţă şi nu se pot abţine de la mesele copioase”. Obezitatea afectează imaginea de sine, respectul de sine, putând conduce la depresie, anxietate şi disfuncţii ale comportamentului alimentar (bulimia, anorexia).

O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor şi adolescenţilor. Cei care dezvoltă obezitate încă din copilărie riscă mult să devină adulţi obezi.

Dieta: Obezitatea este provocată de prezenţa însemnată în alimentaţia zilnică a unor alimente nesănătoase, sărace în nutrienţi. Surse ascunse de grăsimi și zahăr (de exemplu: 250 ml suc artificial conțin 7-8 linguriţe de zahăr) şi cu conţinut ridicat de calorii (snacks-uri, pizza, mezeluri, băuturi dulci, carbogazoase, alimente gătite prin prăjire, dulciuri rafinate, produse de patiserie etc.). Consumul unor porţii alimentare mai mari decât cele normale – este frecvent întâlnită prejudecata că „cel ce este gras este şi frumos” ori că „două mâncări nu strică”), însă această abordare este una greșită.

Obezitatea ar putea fi prevenită prin promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase:

– consum de legume, lactate degresate, peşte, carne slabă

– prepararea alimentelor prin fierbere, coacere, la grătar sau pe baie de abur

– respectarea meselor principale

– necesitatea de informare în momentul achiziţionării unui aliment, despre conţinutul de grăsimi, zahăr şi sare, dar şi a numărului de calorii, prin citirea etichetei.

De asemenea, pentru prevenirea obezităţii, pe lângă respectarea unei alimentaţii sănătoase, mai este necesar să efectuăm cel puţin 30 de minute de mişcare pe zi, să ne hidratăm corect corpul şi să încurajăm copiii să desfăşoare activităţi fizice în aer liber.

Expert, despre Variola maimuței: Se răspândește precum o infecție cu transmitere sexuală

Multe dintre cazurile actuale de variola maimuței au fost depistate la clinicile de sănătate sexuală, iar particularitatea bolii pare să fie o formă genitală și o răspândire similară cu cea a unei infecții cu transmitere sexuală, relatează Reuters, care citează un expert OMS în boli infecțioase.

Variola maimuței este o boală infecțioasă care de obicei este ușoară și este endemică în unele părți din Africa de Vest și Africa Centrală. Se răspândește prin contact fizic apropiat, astfel încât ar fi relativ ușor de stăpânit prin măsuri precum autoizolarea și igiena.

„Ceea ce pare să se întâmple acum este că a ajuns la populație sub formă sexuală, sub formă genitală, și se răspândește ca și infecțiile cu transmitere sexuală, ceea ce a amplificat transmiterea sa în întreaga lume”, a declarat pentru Reuters David Heymann, oficial al OMS, specialist în boli infecțioase.

Multe dintre cazurile actuale au fost identificate, de altfel, la clinici de sănătate sexuală, potrivit digi24.ro.

„Informațiile disponibile sugerează că transmiterea de la om la om are loc în rândul persoanelor aflate în contact fizic apropiat cu cazuri care sunt simptomatice”, este concluzia la care a ajuns OMS, care a avut sâmbătă o reuniune de urgență pe tema îmbolnăvirilor cu variola maimuței.

Până sâmbătă, 92 de cazuri confirmate și 28 de cazuri suspecte de variola maimuței au fost raportate de 12 state, dar OMS se așteaptă să fie identificate și mai multe cazuri pe măsură ce extinde monitorizare în țări în care boala nu este întâlnită în mod obișnuit. Italia, Suedia, Spania, Portugalia, SUA și Canada, precum și în Marea Britanie – unde a fost raportat primul caz european – se numără printre țările care au confirmat cazuri de variola maimuței.

Cele mai recente cazuri din Marea Britanie se înregistrează în rândul comunităților homosexuale și bisexuale

Virusul poate pătrunde în organism prin leziunile pielii sau prin ochi, nas sau gură. Până acum, boala nu a fost descrisă ca fiind o infecție cu transmitere sexuală, dar se poate transmite prin contact direct în timpul actului sexual.

Cele mai recente cazuri din Marea Britanie se înregistrează la bărbați homosexuali sau bisexuali, ceea ce a determinat Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie să încurajeze bărbații care fac sex cu bărbați să fie atenți la orice erupții sau leziuni neobișnuite, relatează BBC.

În Londra, unde au fost depistate cele mai multe dintre cele 20 de cazuri identificate până acum în Marea Britanie, clinicile de sănătate sexuală au restricționat accesul și au instruit personalul să se izoleze, dacă intră în contact cu o persoană bolnavă.

Expertul OMS citat de Reuters a precizat că principala cale de transmitere rămâne contactul apropiat, deoarece leziunile tipice bolii sunt foarte contagioase. De exemplu, părinții care au grijă de copiii bolnavi sunt expuși riscului, la fel lucrătorii din domeniul sănătății, motiv pentru care unele țări au început să-și vaccineze personalul care tratează pacienții cu variola maimuței cu vaccinul pentru variola obișnuită, care este produsă de un virus înrudit.

Răspândirea variolei maimuței, întârziată de COVID?

Secvențierea genomică preliminară a câtorva cazuri din Europa a sugerat o similitudine cu tulpina care s-a răspândit în mod limitat în Marea Britanie, Israel și Singapore în 2018. Heymann spune că este plauzibil din punct de vedere biologic ca virusul să fi circulat în afara țărilor în care este endemic, dar nu a dus la epidemii majore ca urmare a apariției pandemiei de COVID-19, a distanțării sociale și a restricțiilor de călătorie.

Oficialul OMS a subliniat că variola maimuței nu se transmite totuși la fel de ușor precum COVID-19. Cei care se suspectează că ar fi putut fi expuși sau care prezintă simptome, inclusiv erupții cutanate și febră, ar trebui să evite contactul apropiat cu alte persoane.

„Există vaccinuri disponibile, dar cel mai important mesaj este că vă puteți proteja”, a spus David Heymann.

Variola maimuței se poate răspândi prin atingerea hainelor, a lenjeriei de pat sau a prosoapelor folosite de o persoană cu erupție, prin atingerea bășicilor sau a crustelor de pe piele apărute ca urmare a infecției, prin tusea sau strănutul unei persoane care prezintă erupție.

În cazul unei contaminări, de obicei durează între cinci și 21 de zile până la apariția primelor simptome.

Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizare. Se poate dezvolta o erupție cutanată, care începe adesea pe față, apoi se răspândește în alte părți ale corpului. Erupția se modifică, trece prin diferite stadii și în cele din urmă formează o coajă, care mai târziu cade.

Coarnele combat anorexia şi redau pofta de mâncare
Articolul anterior
Sanda Filat se lansează în televiziune!
Articolul următor