Peteris Klyava, renumitul pediatru lituanian: ,,60-70% dintre părinți sunt imbecili”! Ce acuzații aduce specialistul?

De mai bine de 25 de ani, renumitul medic din Lituania, Peteris Klyava, salvează viețile a mii de copii, iar pe alți micuți îi conduce pe ultimul drum și asta numai din cauza faptului că, în opinia specialistului, ,,60-70% dintre părinți sunt imbecili”. Medicul a spus-o tranșant în cadrul unei emisiuni televizate. De ce fapte îi acuză pe părinți?

separator
4298622_original_1330007624

Specialistul este de părere că, ceea ce le provoacă copiilor cele mai multe suferințe, este chiar ignoranța părinților. Nu de altfel, dar cazurile practice pe care medicii le văd zilnic, șochează de-a binelea!

,,Traumele pe care copiii le suportă cel mai des? Pe primul loc sunt accidentele rutiere: părinții, în stare de ebrietate, urcă la volanul mașinilor, în prezența copiilor, o altă problemă – părinții care le permit copiilor de 10-12 ani să conducă singuri mopeduri, scutere și alte mijloace de transport”, spune medicul.
4-16

,,Pe al doilea loc se află stațiunile pentru înot. Cel mai des copii se îneacă atunci când sunt lăsați să înoate singuri, ori sub supravegherea fraților mai mari, de până în 11 ani. Oare acest lucru nu e un gest nechibzuit? Multe situații nefericite sunt cauzate de medicamente și chimicale toxice, și desigur, arsuri cu lichide fierbinți.
9-4

În Lituania, dar și în întreaga lume, 60-70% dintre părinți sunt imbecili. Mare parte din suferințele și necazurile copiiilor sunt determinate de acțiunile iresponsabile ale părinților. De exemplu, o fetiță a băut o soluție toxică de curățare a țevilor de canalizare, care era ținută în bucătărie, sub chiuvetă, într-o sticlă de limonadă. Pe cine poți învinui? Copilul a fost supus unui transplant de ficat de 200.000 de euro”, a mai dezvăluit Peteris Klyava.
images parinti-iresponsabili

Nici țara noastră nu stă mai bine la acest capitol. Dacă medicul a făcut referire la țara sa natală, apoi în Moldova, situația e mai gravă.

Moldova se află printre primele țări în Europa la capitolul accidente casnice letale printre copii, iar părinții poartă o marte parte din vină, pentru că nu își supraveghează atent copiii.

Moldova ocupă locul trei, dintre aproximativ 35 de state incluse în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, în ceea ce privește mortalitatea prin accidente neintenționate în rândul  copiilor. Și la capitolul mortalității prin înec se află printre lideri, ocupând locul patru.

De asemenea, potrivit studiilor OMS, Moldova ocupă locul cinci la capitolul mortalității prin intoxicații și otrăviri și tot pe aceeași poziție ne clasăm în ceea ce privește accidentele generate de foc și electrocutare.

Statisticile alarmante au fost prezentate în cadrul ședinței despre prevenirea accidentelor casnice și rutiere printre copii, care a avut loc în luna mai, la Centrul de Sănătate Publică din Chișinău.

Primul caz de Alzheimer la un pacient de 19 ani. Tânărul a prezentat simptome de la 17 ani și a fost nevoit să renunţe la şcoală

Mai mulţi oameni de ştiinţă chinezi au informat despre primul caz „probabil” de Alzheimer la un adolescent în vârstă de 19 ani şi au confirmat că patologia nu apare exclusiv la adulţi sau la persoanele în vârstă. Descoperirile experţilor chinezi au fost publicate recent în revista ştiinţifică Journal of Alzheimer’s Disease, transmite Digi24.ro.

alzheimer

Potrivit echipei de oameni de ştiinţă de la Centrul de Inovare pentru Tulburări Neurologice dintr-un spital din Beijing, tânărul a început să aibă probleme de memorie şi dificultăţi de concentrare în timpul studiilor de la vârsta de 17 ani.

Un an mai târziu, tânărul era deja afectat de „o pierdere semnificativă a memoriei recente” care îl împiedica să-şi amintească evenimente din ziua precedentă sau unde îşi punea lucrurile, scrie Agerpres. Capacitatea de lectură a fost deopotrivă afectată şi reacţiile sale au început să fie tot mai lente, potrivit experţilor chinezi.

Reducerea graduală a memoriei sale s-a agravat într-atât încât nici măcar nu mai putea să-şi amintească dacă mâncase sau nu şi, din cauza deteriorării capacităţii sale cognitive, tânărul a fost nevoit să renunţe la şcoală.

Jia Jianping, care a condus studiul, a menţionat că în familia tânărului nu existau cazuri de Alzheimer, iar adolescentul nu avea probleme genetice sau boli care ar fi putut fi cauza pierderii memoriei. Jia a cerut să fie studiată mai în detaliu posibilitatea ca maladia Alzheimer să se manifeste la persoane tinere.

Astăzi este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului! Ce trebuie să faci pentru a reduce riscul apariției maladiei: Vezi 6 măsuri importante!

Anual, la 4 februarie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, o inițiativă globală a Uniunii pentru Controlul Internațional al Cancerului, pentru generarea schimbării și mobilizarea acțiunilor, prin construirea de alianțe mai puternice intersectoriale și noi colaborări pentru reducerea poverii cancerului la nivel global.

Cancerul Pulmonar: cum se depistează cauza celor mai multe decese!

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. În Regiunea Europeană, în anul 2022, s-au înregistrat aproximativ 2,7 milioane de persoane cu cancer și peste 1,3 milioane de decese, indicele mortalității fiind mai mare la bărbați, decât la femei.

La bărbați, cele mai des întâlnite tipuri de cancer au fost: cancerul de prostată (23%), cancerul pulmonar (14%) și cancerul colorectal (13%), iar la femei predomină cancerul de sân (29%), urmat de cancerul colorectal (12%) și cancerul pulmonar (9%).  De menționat, că cancerul de sân rămâne principala cauză de deces printre femei, cu aproximativ 95 mii de decese în 2020, reprezentând 17% din totalul deceselor provocate de această boală.

Mai puțin de 15% din țările cu venituri mici au servicii de tratament al cancerului disponibile (comparativ cu 90% din țările cu venituri mari).

În țara noastră, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză a mortalităţii  după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. Mortalitatea totală prin tumori în anul 2021 a constituit 220,7 cazuri la 100 mii locuitori (bărbați – 275,1, femei – 171,2).

În 2021, cele mai diagnosticate tumori maligne în Republica Moldova au fost cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și traheei care au însumat în total 52,6% din numărul total de tumori maligne.

O treime din decesele prin cancer sunt provocate de consumul de tutun, indicele masei corporale mărit, consumul de alcool, consumul mic de fructe și legume și lipsa activității fizice.

De asemenea, virusurile hepatitei B și C, papilomavirusul uman (HPV), ș.a. cresc substanțial riscul de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin și de ficat. Până la 3,7 milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an prin strategii adecvate de prevenire, depistare precoce și tratament calitativ în timp util.

Puteți reduce riscul apariției cancerului prin:

— Evitarea consumului de tutun și a consumului de alcool;

— Abordarea unei alimentații sănătoase și menținerea greutății corporale optime;

— Efectuarea regulată a activității fizice;

— Vaccinarea împotriva HPV și a Hepatitei B;

— Evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete și ionizante;

— Limitarea expunerii la poluarea aerului exterior și a celui interior.

OMS/Europa enumeră prevenirea primară, depistarea precoce și cercetarea, inclusiv cea comportamentală drept factori-cheie pentru dezvoltarea unei strategii eficiente de sănătate publică pentru controlul cancerului.

Medici din Moldova au reușit să replanteze mâna stângă, cu recuperarea a 90% din funcții și a sensibilității, unui tânăr în vârstă de 18 ani

O echipă de medici de la IMSP Institutul de Medicină Urgentă a reușit să să replanteze mâna stângă, cu recuperarea a 90% din funcții și a sensibilității, lui David Prutean în vârstă de 18 ani, din orașul Ștefan Vodă. Tânărul a suferit o traumă în urma unui accident rutier grav în 2014, când avea 10 ani. Atunci, el a fost diagnosticat cu amputația traumatică prin zmulgere a membrului superior stâng la nivelul 3/superior a brațului.

Echipa de medici: Anatolie Calistru, Igor Șapovalov, Vladislav Gladun, Maxim Țarălungă.

Tipuri de intervenții de recuperare: 1. Reimplantarea osteosinteză; sutura vas magistral; Sutura nervilor; Sutura mușchilor. 2. Autodermoplastia defectului postfasciotomic a antebrațului. 3. Operații reconstructive pe tendoane.

„După accidentul rutier, fiind consultat pe linia AVIASAN de șeful Secției Microchirurgie IMU dr.,șt.,med., conf.univ. Anatolie Calistru, a fost recomandat conservarea și transportarea corectă la rece în termocontainer a amputatului membrului superior stâng cu reanimobilul.

Totul a derulat cu o viteză impunătoare și, înr-un final, echipa de medici specialiști microchirurgi au reușit reimplantarea mâinii. Prima intervenție a durat în jur de 6 ore, iar celelalte intervenții câte 2, 3 ore.

Timp de mai mulți ani, pacientul fiind minor a fost tratat la Spitalul Clinic de copii V. Ignatenco.

Dupa 7 zile postoperator când viabilitatea segmentului amputat era sigură s-a efectuat autodermoplastia defectului postfasciotomic a antebrațului stâng.

Ulterior, pacientul a fost transportat în Centrul Republican de Microchirurgie IMU unde au fost efectuate un șir de intervenții reconstructive”, se spune în nota emisă de IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

David Prutean a adresat mulțumiri medicilor și familiei.

„Vreau să spun un mare mulțumesc medicilor, bunelului și întregii familii care m-au susținut foarte mult. Ei mi-au dat speranța ca să-mi revin, pentru că nu-mi imaginez cum aș fi fără o mână, cum m-aș descurca. Acum pot să ridic greutăți, să duc pachete grele, să ridic haltere, am o viață normală”, a menționat David Prutean.

Instituția medicală a precizat că acum, pacientul poate folosi mâna, mișcările sunt active și sensibilitatea degetelor restabilite, se ocupă intens cu exercițiile fizice.

Trist! „Bebelușii pușcăriei fără copilărie” – proiectul care vizează copiii născuți în penitenciare, riscă să nu fie realizat
Articolul anterior
Trucuri pentru un machiaj rezistent vara
Articolul următor