Premieră medicală în Moldova! Medicii au eliminat cu succes o tumoare hepatică avansată cu ajutorul unei noi tehnici chirurgicale

Medicii de la Spitalul Clinic Republican au efectuat cu succes o intervenţie chirurgicală de înlăturare a unei părți de ficat, în cazul unei tumori hepatice ce se extindea către o venă principală, şi anume vena cavă inferioară, vas de sânge localizat anatomic în proximitatea ficatului.

separator

operatieAcest tip de intervenție chirurgicală, extrem de complicată, a fost efectuată pentru prima dată în Moldova.

În cadrul operaţiei medicii au folosit o proteză venoasă, iar asta după ce au extirpat tumoarea hepatică. Pacienta în vârstă de 50 de ani, a fost operată de câtre profesorul Adrian Hotineanu, chirurgii Grigore Ivanov, Sergiu Burgoci și Vitalie Sîrghi, anesteziștii Dumitru Talpă și Vasile Rotari, la Spitalul Clinic Republican din Chişinău.

chirurgiPînă în prezent, pacienții cu tumoare hepatică şi invazia venei cave inferioare nu puteau fi trataţi chirurgical, acestora doar li se ameliorau simptomele.

„Este o intervenție chirurgicală foarte complicată și necesită aparate performante. Utilizarea acestor tehnologii asigură vindecarea tumorilor și supraviețuirea pacienților inițial incurabili”, a menționat chirurgul Sergiu Burgoci, pentru noi.md.

Care sunt alimentele nocive pentru dantură

Cu siguranță, oricine își dorește o dantură albă și impecabilă, însă trebuie să cunoaștem că acest lucru nu poate fi realizat fără o îngrijire corespunzătoare a dinților. Pentru început, trebuie să știi că alimentele pe care le incluzi în meniu sunt responsabile în mod direct pentru aspectul estetic al dinților. Vezi, mai jos, care sunt produsele ce îți pot afecta considerabil dantura, scrie copilul.ro.

Alimente bogate în zahăr
Acestea sunt principalele vinovate în ceea ce privește cavitatea bucală, fiind responsabile pentru eroziunea emailului, cariilor dentare și aproape toate problemele dentare.

Alimente cu aciditate crescută
Când vine vorba de dinți, alimentele cu acizi (alimente cu un nivel scăzut de calciu) pot fi extrem de periculoase. Indiferent dacă sunt conținute în alimente sau transformate din zaharuri de bacteriile gurii, acizii pot eroda smalțul dinților, provocând cavități și carii dentare. O deteriorare a smalțului poate duce, de asemenea, la o varietate de probleme, de la probleme de sensibilitate la dinți decolorați.
Exemple de alimente foarte acide: lămâi, murături, roșii, alcool, cafea.

Exemple de alimente cu continut scăzut de acizi: banane, avocado, broccoli, carne slabă, cereale integrale, ouă, brânză, nuci, legume.

Produse alimentare lipicioase/guma de mestecat
Niște adevarați inamici când vine vorba de sănătatea dinților și a gingiilor sunt alimentele care tind să rămână atațate între dinți foarte mult timp. Problema este că astfel de resturi alimentare se transformă într-o sursă de energie abundentă pentru bacterii, iar prezența prelungită în gura permite bacteriilor să producă mult mai mult acid decât în mod normal. Este vital să încerci să îți cureți dinții cât mai repede posibil după masă și să nu lași alimentele lipicioase să rămână în gură timp de mai multe ore.

Alimente care îți usucă gura
Cea mai buna apărare împotriva problemelor de sănatate orală este saliva. Cea mai puternică modalitate a naturii de a avea grijă de dinți este la îndemână pentru a te ajuta să îți menții sănătatea, spălând plăcile și aducând înapoi mineralele cheie. Saliva impiedică menținerea alimentelor pe dinți și poate chiar ajuta la repararea semnelor precoce ale cariilor dentare, a bolilor gingiilor și a altor infecții orale. Din păcate, atunci când gura este uscată, nivelul salivei din gura devine scăzut și nu-și poate face treaba corect.

Exemple de alimente și băuturi care usucă excesiv gura: alcool, unele medicamente, cafea, băuturi energizante.

Alimente foarte greu de mestecat
Emailul este foarte tare. De fapt, este cea mai dură parte din corpul tău. Cu toate acestea, chiar nu te poate ajuta să mesteci alimente foarte greu de mestecat. Este important să ții minte că dacă ceva este greu de mestecat, atunci nu ar trebui să fie mestecat.

Mulți oameni au obiceiul prost de a mesteca lucruri cum ar fi gheața, bomboane tari si popcornul. De cele mai multe ori, dinții tăi se ocupă de sarcina grea, dar îți poți deteriora smalțul și există întotdeauna un pericol de a tăia o bucată din dinți. Deci, fă-le dinților o favoare și evita mestecarea unor alimente prea tari.

Alertă medicală în țară: Trei cazuri de meningită confirmate în Republica Moldova, toate la copii

Doi copii diagnosticaţi cu meningită sunt internaţi, în stare gravă, la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase din Chişinău. În ambele cazuri, simptomele au evoluat rapid, iar părinţii s-au adresat imediat la medic. De la începutul anului, în Republica Moldova au fost înregistrate trei cazuri de meningită, toate la copii, scrie TVRMoldova.md.

Cei doi copii, de patru şi opt ani, au fost internați vineri, in secţia terapie intensivă a spitalului clinic municipal de boli contagioase din municipiul Chişinău. Acum, aceştia se află sub supravegherea medicilor şi primesc tratamentul corespunzător.

STELA CORNILOVA, vicedirector, Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii:  Ambii pacienţi s-au internat într-o stare extrem de gravă, cu febră înaltă, cu cefalee pronunţată, cu vome repetate, dintre care un copil a avut şi dereglări de cunoştinţă împreună cu convulsii timp de jumătate de oră.

Specialiştii în sănătate publică au iniţiat şi o anchetă epidemiologică pentru a stabili cauzele infectării.

STELA CORNILOVA, vicedirector, Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii:  Deci, vorbim despre un tratament foarte complex, primesc antibiotic, terapie antiedem, terapie cu corticoizi, dezintoxicare, desigur că suportul alimentar. Ei au nevoie de o alimentaţie puţin mai deosebită decât un pacient cu infecţie respiratorie banală. Şi ţin să menţionez că ambii au fost diagnosticaţi printr-un examen PCR, un examen destul de sofisticat.

Meningita este o inflamaţie a membranelor creierului şi a măduvei spinării. Unele forme ale bolii pot lăsa sechele grave asupra sănătăţii sau chiar pot pune în pericol viaţa pacientului. În Republica Moldova, numărul cazurilor de meningită este în creştere de la un an la altul.

VEACESLAV GUŢU, director adjunct ANSP:  Deci, în 2025 au fost deja înregistrate 3 cazuri de infecţii meningocotică. În medie, anual, în Republica Moldova se înregistrează în jur de 14-15 cazuri, majoritatea în rândul copiilor. Dinamica este în creştere din considerentul că s-au îmbunătăţit capacităţile de testare şi de laborator.

Meningita poate fi prevenită cu ajutorul vaccinului anti-meningococic. Însă, în prezent, în Republica Moldova acesta nu este introdus în programul naţional de vaccinare.

VEACESLAV GUŢU, director adjunct ANSP: La moment se analizează fezabilitatea introducerii unui vaccin împotriva acestei infecţii. Menţionez că acest vaccin este unul foarte scump în Europa şi de aceea suntem în proces de analizare a grupurilor de risc, a persoanelor care urmează a fi vaccinate.

Potrivit medicilor, starea de sănătate a pacientului se poate deteriora galopant. Din acest motiv, oamenii sunt îndemnaţi să se adreseze de urgenţă unui specialist. Febra înaltă, cefaleea, stările de greaţă şi de vomă, convulsiile, iritaţiile sau erupţiile cutanete – sunt câteva dintre semnele meningitei.

Două cazuri de meningită, înregistrate în Chișinău

Două cazuri de meningită au fost înregistrate pe parcursul săptămânii trecute, în Chișinău. Despre acest lucru a anunțat șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS), Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative a Primăriei Chișinău de luni, 10 februarie curent. Responsabilul a precizat că s-au îmbolnăvit doi copii, care în prezent sunt internați în spital, scrie realitatea.md

POZĂ SIMBOL

„Am primit o notă informativă cu privire la confirmarea a două cazuri de meningită, de infecție meningococică la doi copii care sunt internați în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii din Chișinău. Analizele de laborator ale lichidului cefalorahidian au confirmat acest lucru. Copiii sunt în stare gravă, dar stabilă, se depun toate eforturile pentru a acorda asistența necesară și evident pentru a micșora riscurile asociate acestei boli cu însănătoșirea ulterioară a copiilor”, a conchis Vladimir Bolocan.

De menționat că meningita este o inflamație a membranelor de protecție care învelesc creierul și măduva spinării, cunoscute sub denumirea colectivă de meninge. Inflamația poate fi provocată de infecția cu virusuri, bacterii sau alte microorganisme, sau, în cazuri mai rare, de anumite medicamente.

NASA: În luna noiembrie, Pământul va fi în beznă timp de 15 zile
Articolul anterior
Miss Islanda a renunțat la un concurs deoarece a fost impusă să țină foame
Articolul următor