Premieră medicală! Un pacient şi-a recăpătat complet vederea după ce a fost operat la ochi cu ajutorul unui minirobot! Video

Pentru prima dată în lume, chirurgii au folosit un robot pentru a opera în interiorul ochiului și a restabili vederea unui pacient. O echipă de medici de la John Radcliffe Hospital din Oxford au folosit dispozitivul, controlat prin intermediul unui joystick, pentru a elimina o membrană de o sutime de milimetru grosime de pe retina ochiului.

separator

_91083467_preceyesrobotPacientul Bill Beaver, în vârstă de 70 de ani, un preot din Oxford, a declarat că totul a fost precum „un basm”. Chirurgii speră că procedura va deschide calea pentru o intervenții chirurgicale mai complexe la ochi, decât acest lucru este posibil în prezent.

„Pot să văd. Este aproape de un basm, dar este adevărat, sunt norocos că am fost printre prmii pacienţi care au experimentat acest tip de intervenţie”, a spus Beaver pentru BBC.

_91082660_de19Chirurgia asistată de un robot este un lucru obișnuit, dar până acum aceştia nu au fost folosiţi pentru a opera în interiorul unui ochi.

„Intervenţia în porţiunea posterioară a globului ocular necesită un nivel înalt de precizie. Ideea a fost de a crea un sistem robot, care să poată face acest lucru prin intermediul unui găuri mici a peretelui globului ocular, fără a produce pagube majore”, spune prof. Robert MacLaren de la Universitatea din Oxford, medicul care a condus procedura.

Robotul chirurgical a fost dezvoltat de către o companie olandeză. Chirurgul foloseste un joystick şi touch-screen pentru a ghida un ac subțire introdus în ochi, în timp ce monitorizează procesul la un microscop. Robotul are șapte motoare și este capabil de a filtra tremorul indus de mâna chirurgului.

_91082662_titleslidebgv1Pacientul primise de la medicul oftalmolog vestea că în spatele ochiului său drept s-a dezvoltat o membrană, fapt ce a creat o gaură în retină şi deteriorarea vederii. După intervenţie, vederea centrală de la ochiul drept a fost restabilită.

Sasha Bognibov a ajuns la X Factor Ucraina. Mai nu s-a luat la bătaie cu jurații
Articolul anterior
O interpretă britanică cântă în limba română
Articolul următor
Alte articole interesante