Revoluţionar! Cancerul poate fi tratat prin împrumut de celule imune de la un donator sănătos

Oamenii de ştiinţă nu contenesc să facă cercetări şi să descopere la un moment dat leacul definitiv în tratarea cancerului. Foarte multă miză savanţii pun în acest sens pe studierea proceselor imune în combaterea activităţii celulelor canceroase în organism. Astfel, cercetătorilor le-a venit ideea că celulele imune ale unui organism sănătos ar putea detecta şi distruge celulele tumorale într-un corp afectat.

separator

cancerCercetarea ar putea fi o premieră ştiinţifică! Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au arătat că, dacă propriile celule ale sistemului imunitar ale pacientului sunt incapabile să recunoască şi să atace tumorile, celulele sistemului imunitar ale altei persoane ar putea face acest lucru. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că prin introducerea anumitor componente ale celulelor imune, T-limfocite, de la un donator sănătos în celulele imune disfuncţionale ale unui pacient cu cancer, e posibil să „înveţe” aceste celule să recunoască celulele canceroase şi să le atace.

„Într-un fel, descoperirile noastre arată că răspunsul imun la pacienţii cu cancer poate fi consolidat. Există mai multe aspecte în celulele canceroase pe care le putem exploata”, spune membrul echipei, Ton Schumacher de la Institutul de Cancer din Olanda.
„O modalitate de a face acest lucru este de a găsi celulele T potrivite de la un donator. Acele celulele T pot fi apoi utilizate pentru a modifica genetic celulele T proprii ale pacientului astfel încât acestea să poată detecta celulele canceroase”, a explicat Ton Schumacher.

Tratamentele existente încearcă să distrugă celulele canceroase prin pomparea în corp a substanţelor chimice, procedură cunoscută sub denumirea de chimioterapie, sau cu radioterapie. Aceste metode sunt nocive, aşa că oamenii de ştiinţă din întreaga lume încearcă să dezvolte o altă metodă numită imunoterapie, ce pare să aibă o mare speranţă. Imunoterapia se bazează pe ideea că anumite tratamente ar putea impulsiona propriul sistem imunitar al unui pacient să lupte singur împotriva cancerului.

Un fotograf cunoscut din Moldova, diagnosticat cu o boală gravă, are nevoie urgentă de ajutor!

Dar când vine vorba de cancer, celulele T-limfocite pot eşua din două motive principale: fie din cauza anumitor „bariere” care interferează cu capacitatea lor de a depista celulele canceroase, sau pur şi simplu, aceste celule T nu consideră necesar să distrugă celulele canceroase.

Recent, oamenii de ştiinţă au obţinut rezultate foarte promiţătoare. Într-un studiu, celulele T defecte au fost extrase din sângele pacienţilor cu leucemie, reprogramate pentru a depista tipul specific de cancer şi apoi reintroduse din nou în organismul pacientului pentru a lupta mai eficient cu boala. „Într-un studiu, 94 la sută dintre pacienţii cu leucemie limfoblastică acută au prezentat semne de dispariţie completă a simptomelor. Pentru pacienţii cu alte tipuri de cancer de sânge, ratele de răspuns au fost de peste 80 la sută şi mai mult de jumătate au experimentat o remisie completă”, a declarat Fiona MacDonald.

Cu ce alimente se „hrăneşte” cancerul?

Ei au identificat secvenţe corecte de ADN prin cartografierea unor fragmente de proteine numite neoantigeni pe suprafaţa celulelor canceroase la trei pacienţi de la Spitalul Universitar din Oslo. La toţi cei 3 pacienţi, celulele canceroase păreau să afişeze un număr mare de diverşi neoantigeni, dar niciunul nu a fost luat de propriile lor celule T. Din fericire, ei au stimulat un răspuns imun în celulele imune ale donatorului sănătos.

Deci, practic, cercetătorii folosesc un sistem de „împrumut” imunitar pentru a ajuta sistemul imunitar existent „să depisteze” celulele canceroase.

sursa

7 beneficii ale probioticelor pentru sănătatea intestinală

Sănătatea intestinală a devenit un subiect din ce în ce mai important în lumea modernă, odată cu conștientizarea impactului major pe care o digestie sănătoasă îl are asupra stării noastre de bine, scrie evz.ro.

În această călătorie spre o viață mai sănătoasă și echilibrată, probioticele au intrat în prim-plan, fiind considerate adevăratele „bacterii prietenoase” care ne pot îmbunătăți sănătatea intestinală și nu numai. Aceste microorganisme vii au câștigat popularitate datorită efectelor lor benefice asupra sistemului digestiv, imunitar și chiar asupra sănătății mintale.

Iată câteva dintre beneficiile probioticelor pentru sănătatea intestinală și modul în care pot contribui la obținerea unei vieți sănătoase.

1. Restabilirea echilibrului florei intestinale

Probioticele sunt microorganisme vii, de obicei bacterii „bune”, care trăiesc în intestin și ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei microbiene1. În momentul în care această balanță este afectată de factori precum alimentația inadecvată, stresul, antibioticele sau alte medicamente, pot apărea probleme digestive. Probioticele contribuie la restabilirea acestui echilibru, fiind de folos în anumite afecțiuni precum diareea sau sindromul intestinului iritabil.

2. Îmbunătățirea digestiei

Probioticele sprijină descompunerea și absorbția nutrienților din alimente, facilitând astfel digestia. Prin colonizarea intestinului cu bacterii benefice, acestea ajută în stări de balonare, constipație și în alte probleme digestive neplăcute. De asemenea, pot reduce simptomele dispepsiei, precum senzația de arsură în piept și greața.

3. Stimularea sistemului imunitar

O bună parte din sistemul imunitar este localizat în intestin, iar flora intestinală joacă un rol esențial în funcționarea acestuia. Probioticele contribuie la stimularea răspunsului imunitar, crescând rezistența organismului la infecții și luptând împotriva bacteriilor dăunătoare și a agenților patogeni.2 Un intestin sănătos poate proteja, astfel, întregul organism.

4. Reducerea inflamației

Inflamația cronică a intestinului poate apărea în diverse afecțiuni, inclusiv în boli inflamatorii intestinale (precum boala Crohn sau colita ulcerativă). Probioticele pot ajuta la reducerea inflamației și pot contribui la ameliorarea acestor afecșiuni. Cu toate acestea, este important să se consulte întotdeauna un specialist în domeniul sănătății pentru a stabili cea mai potrivită abordare în fiecare caz în parte.

5. Protecția împotriva infecțiilor intestinale

Anumite tulpini de probiotice, precum Lactobacillus și Bifidobacterium, au proprietăți antibacteriene și antivirale3. De exemplu, probioticele pot fi utile în infecții cu E.coli sau cu alte bacterii patogene care pot cauza diaree și alte tulburări digestive.

6. Sprijinirea sănătății mintale

Conexiunea dintre creier și intestine este bine cunoscută în medicină și cercetare, iar probioticele pot juca un rol important în acest aspect. Anumite tulpini probiotice pot influența producția de neurotransmițători, cum ar fi serotonină, care este asociată cu starea de bine și cu sănătatea mintală.

7. Susținerea sănătății generale

Pe lângă beneficiile specifice pentru sănătatea intestinală, probioticele pot avea efecte pozitive asupra sănătății generale a organismului. Prin îmbunătățirea digestiei, stimularea sistemului imunitar și reducerea inflamației, aceste microorganisme pot susține sănătatea cardiovasculară, metabolismul și pot contribui la menținerea unui nivel optim de energie.

Probioticele aduc o serie de beneficii sănătății, dar este important să se aleagă probioticele potrivite, să se respecte recomandările și să se ia în considerare consultul medical, mai ales în cazul unor afecțiuni medicale preexistente.

Prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin includerea probioticelor în alimentație, putem sprijini și menține sănătatea intestinală, beneficiind de efectele pozitive pe termen lung ale acestor microorganisme prietenoase.

Cinci persoane au ajuns la Spitalul de Urgență cu hipotermii

Cinci persoane au ajuns la Institutul de Medicină Urgentă cu hipotermii în ultimele săptămâni. Pacienții au beneficiat de consultații și tratament corespunzător, comunică MOLDPRES.

Purtătorul de cuvânt al Institutului de Medicină Urgentă, Dorina Arsene, a menționat pentru Agenție că de la 1 noiembrie până în prezent, în Departamentul de Primiri Urgențe au beneficiat de ajutor medical cinci pacienți. Niciunul din pacienți nu a avut nevoie de intervenții, beneficiind doar de tratament.

Și Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a anunțat că săptămâna trecută medicii de pe ambulanță au acordat primul ajutor pentru șase persoane care au suferit hipotermii.

Solicitat de agenție, vicedirectorul Centrului de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil, Roman Moscalu, a specificat că odată cu răcirea vremii a crescut și numărul de solicitanți ai instituției. El a menționat că beneficiarii sunt aduși la centru de către reprezentanții poliției, prin îndreptare de la Direcțiile asistență socială de sector, din spitale, ca urmare a informării în teritoriu sau vin singuri.

„Capacitatea centrului este de 100 de locuri, iar la necesitate instituția poate să primească până la 150 de persoane. Oamenii fără adăpost beneficiază aici de hrană caldă, de trei ori pe zi, precum și de îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă. În perioada rece a anului, 1 noiembrie -31 martie, centrul prestează servicii pe timp de zi și de noapte”, a spus Moscalu.

Anterior, autoritățile municipale au făcut apel către cetățeni să anunțe despre persoanele care se află în stradă pe vreme rece și au nevoie de ajutor. Astfel, oamenii sunt îndemnați să-i direcționeze pe boschetari la Centrul municipal de profil din stradela Haltei 2 sau să telefoneze la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Cercetătorii de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar

Oamenii de știință de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar. Testul, primul de acest tip, detectează celulele „zombie” care ar putea indica primele semne ale bolii, scrie site-ul cam.ac.uk, citat de g4media.ro.

Cercetătorii speră că detectarea precoce, prin intermediul unui simplu test de urină, ar putea permite intervenții terapeutice mai timpurii, îmbunătățind semnificativ rezultatele și prognosticul pacienților. Aproximativ 36.600 de vieți sunt salvate de cancerul pulmonar în Regatul Unit în fiecare an, conform unei noi analize a Cancer Research UK.Profesorul Ljiljana Fruk și Dr. Daniel Munoz Espin și echipele lor de la Universitatea din Cambridge conduc cercetarea, finanțată de Cancer Research UK.Lucrările, desfășurate la Departamentul de Inginerie Chimică și Biotehnologie din Cambridge și la Early Cancer Institute, vor oferi un senzor ieftin și accesibil care utilizează probe de urină pentru a ajuta medicii să detecteze cancerul pulmonar înainte ca boala să se dezvolte.Cancerul pulmonar are un prognostic nefavorabil pentru mulți pacienți, deoarece adesea nu există simptome vizibile până când acesta nu se răspândește prin plămâni sau în alte părți ale corpului. Noul test de urină le va permite medicilor să depisteze boala înainte ca aceasta să se dezvolte.

Testul este perfectibil

Pentru a crea testul, oamenii de știință s-au uitat la proteinele excretate de celulele senescente: celule „zombie” care sunt vii, dar incapabile să crească și să se dividă. Aceste celule sunt cele care provoacă leziuni ale țesuturilor prin reprogramarea mediului înconjurător imediat pentru a favoriza apariția celulelor canceroase.

Acum, cercetătorii au dezvoltat un senzor injectabil care interacționează cu proteinele celulelor zombie și eliberează un compus ușor detectabil în urină, semnalând prezența acestora.

„Detectarea precoce a cancerului necesită instrumente și strategii rentabile care să permită detectarea rapidă și precisă”, a declarat Fruk. „Am conceput un test bazat pe proteine care scindează peptidele, care se găsesc la niveluri mai ridicate în prezența celulelor zombie și care, la rândul lor, apar în stadiile incipiente ale cancerului”, a explicat el.

„În cele din urmă, dorim să dezvoltăm un test de urină care ar putea ajuta medicii să identifice semnele din stadiile incipiente ale cancerului – potențial cu luni sau chiar ani înainte de apariția unor simptome vizibile”, a mai adăugat Fruk.

Tratamente mai eficiente împotriva cancerului

Pe lângă faptul că vizează cancerul pulmonar, Fruk speră că cercetările sale, împreună cu eforturile comune ale altor departamente universitare, vor duce la dezvoltarea unor sonde capabile să detecteze alte tipuri de cancer.

„Aproape am finalizat un test de urină funcțional pentru a detecta celulele „zombie” în cancerul pulmonar, care va depista cancerul mai devreme și va evita necesitatea unor proceduri invazive, dar acest test are potențial și pentru alte tipuri de cancer”, a spus ea. „Dezvoltarea unor tratamente mai eficiente împotriva cancerului necesită o detectare mai timpurie și terapii mai bune, dar și colaborarea cu alte discipline pentru o viziune mai holistică asupra bolii, care este o parte esențială a cercetării mele”.

De la descoperirea cauzelor cancerului pulmonar la medicamentele de pionierat pentru tratarea acestuia, Cancer Research UK a contribuit la progresul persoanelor afectate de cancer pulmonar. În ultimii 10 ani, organizația caritabilă a investit peste 231 de milioane de lire sterline în cercetarea cancerului pulmonar.

„Cancer Research UK a jucat un rol-cheie în avansarea cercetării în domeniul cancerului pulmonar și în îmbunătățirea supraviețuirii”, a declarat Dr. Iain Foulkes, director executiv al Cancer Research UK pentru cercetare și inovare. „Acest proiect condus de profesorul Fruk este un alt exemplu al angajamentului nostru de a stimula progresul, astfel încât mai mulți oameni să poată trăi mai mult și mai bine, fără teama de cancer”, a mai adăugat Foulkes.

Emoționant. 20 de poze de pe timpul războiului!
Articolul anterior
Un actor român s-a îmbolnăvit şi a ajuns la spital plin de bube!
Articolul următor