Revoluţionar! Cancerul poate fi tratat prin împrumut de celule imune de la un donator sănătos

Oamenii de ştiinţă nu contenesc să facă cercetări şi să descopere la un moment dat leacul definitiv în tratarea cancerului. Foarte multă miză savanţii pun în acest sens pe studierea proceselor imune în combaterea activităţii celulelor canceroase în organism. Astfel, cercetătorilor le-a venit ideea că celulele imune ale unui organism sănătos ar putea detecta şi distruge celulele tumorale într-un corp afectat.

separator

cancerCercetarea ar putea fi o premieră ştiinţifică! Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au arătat că, dacă propriile celule ale sistemului imunitar ale pacientului sunt incapabile să recunoască şi să atace tumorile, celulele sistemului imunitar ale altei persoane ar putea face acest lucru. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că prin introducerea anumitor componente ale celulelor imune, T-limfocite, de la un donator sănătos în celulele imune disfuncţionale ale unui pacient cu cancer, e posibil să „înveţe” aceste celule să recunoască celulele canceroase şi să le atace.

„Într-un fel, descoperirile noastre arată că răspunsul imun la pacienţii cu cancer poate fi consolidat. Există mai multe aspecte în celulele canceroase pe care le putem exploata”, spune membrul echipei, Ton Schumacher de la Institutul de Cancer din Olanda.
„O modalitate de a face acest lucru este de a găsi celulele T potrivite de la un donator. Acele celulele T pot fi apoi utilizate pentru a modifica genetic celulele T proprii ale pacientului astfel încât acestea să poată detecta celulele canceroase”, a explicat Ton Schumacher.

Tratamentele existente încearcă să distrugă celulele canceroase prin pomparea în corp a substanţelor chimice, procedură cunoscută sub denumirea de chimioterapie, sau cu radioterapie. Aceste metode sunt nocive, aşa că oamenii de ştiinţă din întreaga lume încearcă să dezvolte o altă metodă numită imunoterapie, ce pare să aibă o mare speranţă. Imunoterapia se bazează pe ideea că anumite tratamente ar putea impulsiona propriul sistem imunitar al unui pacient să lupte singur împotriva cancerului.

Un fotograf cunoscut din Moldova, diagnosticat cu o boală gravă, are nevoie urgentă de ajutor!

Dar când vine vorba de cancer, celulele T-limfocite pot eşua din două motive principale: fie din cauza anumitor „bariere” care interferează cu capacitatea lor de a depista celulele canceroase, sau pur şi simplu, aceste celule T nu consideră necesar să distrugă celulele canceroase.

Recent, oamenii de ştiinţă au obţinut rezultate foarte promiţătoare. Într-un studiu, celulele T defecte au fost extrase din sângele pacienţilor cu leucemie, reprogramate pentru a depista tipul specific de cancer şi apoi reintroduse din nou în organismul pacientului pentru a lupta mai eficient cu boala. „Într-un studiu, 94 la sută dintre pacienţii cu leucemie limfoblastică acută au prezentat semne de dispariţie completă a simptomelor. Pentru pacienţii cu alte tipuri de cancer de sânge, ratele de răspuns au fost de peste 80 la sută şi mai mult de jumătate au experimentat o remisie completă”, a declarat Fiona MacDonald.

Cu ce alimente se „hrăneşte” cancerul?

Ei au identificat secvenţe corecte de ADN prin cartografierea unor fragmente de proteine numite neoantigeni pe suprafaţa celulelor canceroase la trei pacienţi de la Spitalul Universitar din Oslo. La toţi cei 3 pacienţi, celulele canceroase păreau să afişeze un număr mare de diverşi neoantigeni, dar niciunul nu a fost luat de propriile lor celule T. Din fericire, ei au stimulat un răspuns imun în celulele imune ale donatorului sănătos.

Deci, practic, cercetătorii folosesc un sistem de „împrumut” imunitar pentru a ajuta sistemul imunitar existent „să depisteze” celulele canceroase.

sursa

Emoționant. 20 de poze de pe timpul războiului!
Articolul anterior
Un actor român s-a îmbolnăvit şi a ajuns la spital plin de bube!
Articolul următor
Alte articole interesante