Mare atenție! Șapte oameni s-au intoxicat cu ciuperci

Ciupercile otrăvitoare s-au înmulțit, iar unele specii sunt greu de recunoscut chiar și de către specialiști. În ultima săptămână, în municipiul Chișinău s-au înregistrat șapte cazuri de intoxicații cu ciuperci de pădure. În urma acestora au avut de suferit opt oameni. Specialiștii Centrului municipal de Sănătate Publică au emis avertizări.

separator
ciuperci_padure-350x245

Cei care s-au otrăvit fie au cules singuri ciupercile, fie le-au cumpărat de la marginea drumurilor situate în preajma pădurilor. Mai mult, o altă cauză a îmbolnăvirii constă în prepararea incorectă, în condiții de casă, a ciupercilor folosite în alimentație.

Specialiștii Centrului municipal de Sănătate Publică atenționează populația asupra faptului că, din cauza mutațiilor genetice, numărul speciilor de ciuperci otrăvitoare crește de la an la an, fenomen care îi derutează chiar și pe cunoscători. Culegătorii de ciuperci trebuie să aibă mai multă experiență, să cunoască la perfecție speciile de ciuperci comestibile și să acorde o atenție sporită.

ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });

Intoxicațiile cu ciuperci decurg foarte grav, îndeosebi în rândul copiilor, bătrânilor și asupra celor care au suportat recent boli grave. Este foarte important să ne asigurăm că preparăm și consumăm ciuperci comestibile, preferabil dintre cele care sunt crescute în seră. Simptomatic, intoxicațiile cu ciuperci se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie, iar după două zile de la ingestie (cu perioada de incubație lungă), apare coma, urmată chiar de deces.

În context, medicii Centrului de Sănătate Publică municipiul Chișinău vin cu o serie de recomandări privind prevenirea intoxicațiilor acute cu ciuperci:

  • Nu mâncați și nici măcar nu degustați ciuperci, dacă nu le cunoașteți specia sau înainte de a fi preparate termic;
  • Fierbeți ciupercile în două-trei ape, câte 10-15 minute, schimbând apa de fiecare dată;
  • Nu implicaţi copiii în procesul de culegere a ciupercilor;
  • Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;
  • Selectați minuțios ciupercile culese înainte de preparare;
  • Nu culegeți ciuperci din locurile prelucrate cu pesticide și ierbicide;
  • Nu procurați ciuperci din stradă de la persoane necunoscute;
  • Nu păstrați timp îndelungat bucatele preparate din ciuperci;
  • Nu păstrați ciupercile marinate și sărate în vase de zinc;
  • Achiziționați sortimente de ciuperci numai din locuri autorizate (depozite alimentare, magazine de tip hiper și supermarket, unități de alimentație publică), locuri în care se comercializează ciuperci cultivate în sere specializate și care prezintă o garanție pentru consumatori, înlăturând astfel riscul de îmbolnăvire.

În cazul în care aveți anumite simptome și suspectați o intoxicație, trebuie să vă prezentați de urgență la medic, pentru a evita anumite consecințe nefavorabile asupra sănătății.

sursa: www.e-medicina.md

Sucul de urzici face minuni!

Urzica este una dintre cele mai ieftine plante, perfectă în acest sezon. Se potrivește ca garnitură la multe feluri de mâncare și este foarte gustoasă, dar mai ales ieftină și ușor de preparat. Se pare, însă, că poate fi consumată și sub formă lichidă și chiar face minuni pentru cei care o încearcă, scrie redactia.ro.

Sucul de urzici face minuni

Urzicile sunt unele dintre cele mai bogate plante în ceea ce privește substanțele pe care le conține și au o mulțime de beneficii. Se pare că una dintre cele mai bune băuturi pentru organism este cea pe bază de urzici, despre care și bunicile noastre spun că face minuni. Este o rețetă veche, testată, care dă rapid rezultate, chiar după două luni în care trebuie să o consumi de două ori pe zi. Pe lângă faptul că arde calorii, ajută și la menținerea glicemiei la nivel optim și combate anemia.

Pentru acest suc sau ceai ne trebuie doar o lingură de frunze proaspete spălate, tocate şi amestecate cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de un sfert de ceas, după care se bea. Sunt indicate chiar două-trei căni pe zi, dar cei care chiar o adoră și simt nevoia să o consume mai des trebuie să știe că nu pățesc nimic. Poate fi combinat acest ceai și cu unul de mentă sau tei, pentru cei care nu suportă gustul propriu-zis de urzică.

Sucul de urzici poate fi preparat din frunze date prin maşina de tocat, consumat înainte de masă cam cu un sfert de oră.

La ce mai ajută urzicile

Urzica se găseşte cu uşurinţă primăvara și este folosită pentru multe remedii. Este o sursă excelentă de proteine, fier sau minerale și este recomandată oamenilor de toate vârstele. Este recomandată detoxifiere şi pentru regenerarea organismului, chiar și păstrată la congelator și dezghețată în orice perioadă a anului.

”Este o plantă bogată în fier, siliciu, magneziu şi potasiu. Conţine un număr mare de aminoacizi, este bogată în vitaminele B2, K şi C şi betacaroten. Este indicată pentru detoxifiere şi pentru regenerarea organismului”, spune medicul Radu Bulumac.

Se spune că urzicile schimbă și sângele și oferă aportul necesar de vitamine pentru organism, după o iarnă în care nu a primit suficiente substanțe sănătoase. Pot fi consumate ca atare, fierte sau în cocktail-uri, dar și sub formă de mâncăruri precum ciorbă de urzici, chifteluţe, supă cremă sau ceai.

Persoanele cu hipertensiune arterială vor beneficia de un nou medicament compensat de ultimă generație

Începând cu 1 aprilie, pacienții asigurați care suferă de hipertensiune vor beneficia de medicamentul compensat cu denumirea comună internațională nebivololum.

Pacienții cu hipertensiune vor beneficia de un nou medicament compensat.  Nebivololum va fi disponibil începând cu 1 aprilie - #diez

Decizia de extindere a indicațiilor terapeutice pentru preparatul nebivololum aparține Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM).

Astfel, medicamentul, utilizat pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare, va fi prescris nu doar pacienților cu insuficiență cardiacă, dar și celor hipertensivi, indiferent de vârstă, conform indicațiilor medicale.

Preparatul va fi compensat în proporție de 80% din preţul medianic cu amănuntul al două denumiri comerciale prezente pe piață. Anual, de nebivololum urmează să beneficieze circa 70 de mii de persoane, costul mediu anual rambursat per pacient constituind 657 de lei.

Potrivit estimărilor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, pentru compensarea preparatului, anual, sunt necesare circa 46 de milioane de lei, bani prevăzuți în fondurile AOAM.

22 moldoveni au murit de Covid, în ultima săptămână. Alți 2836, testați pozitiv

2836 de moldoveni au fost testați pozitiv la Covid-19, iar alți 22 au pierdut lupta cu virusul, în ultima săptămână. Datele au fost prezentate astăzi, 14 martie, de ministerul Sănătății.

How COVID-19 spread from Wuhan in 2019 and created pandemic

Potrivit informațiilor, în total au fost efectuate 21 184 de teste.

În aceeași perioadă, 180 de moldoveni s-au vaccinat contra Covid cu prima doză.

Doliu în lumea muzicii. Un celebru artist a fost găsit mort în casă!
Articolul anterior
Tragic! O femeie din Tiraspol a fost declarată vinovată de moartea propriului copil
Articolul următor