Săpunul antibacterian, interzis pentru producere în SUA! Vezi motivul

Decizia a fost luată săptămâna trecută de către autoritatea de reglementare în domeniul alimentar şi al medicamentelor, The Food and Drug Administration (FDA). Reprezentanţii instituţiei spun că nu a putut fi demonstrat că săpunurile care au în compoziţie substanţe antibacteriene sunt mai bune decât săpunurile obişnuite, scrie The Guardian, citată de ziare.com.

separator

soapDoctorul Janet Woodcock, director al centrului de evaluare şi cercetare din cadrul FDA, a afirmat că săpunurile antimicrobiene nu aduc niciun beneficiu sănătăţii.

„Consumatorii se pot gândi că produsele de curăţare de acest tip sunt mai eficiente în prevenirea răspândirii germenilor, dar nu avem nicio dovadă ştiinţifica a faptului că ele sunt mai bune decât apa şi săpunul obişnuit”, se arată într-o declaraţie transmisă presei.
„Dimpotrivă, anumite date sugerează faptul că ingredientele antibacteriene pot face mai mult rău decât bine pe termen lung”, a adaugat specialistul. 

Noua lege se aplica oricărui săpun sau produs antiseptic care conţine unul sau mai multe componente chimice dintr-o serie de 19, între care se află triclocarbon, gasit deseori în săpunul solid şi triclosan, conţinut de săpunul lichid.

Regula nu afectează, deocamdata, soluţiile pe bază de alcool pentru curăţarea mâinilor şi nici şerveţelele, pe care FDA le investighează, precum nici alte produse destinate utilizării în mediu clinic. FDA le-a dat termen de un an producătorilor pentru a-şi modifica produsele ori pentru a le scoate de la vânzare.

„Spălatul pe mâini cu apă şi săpun normal rămâne unul dintre cei mai importanţi paşi pe care oamenii trebuie să-i facă pentru a preveni îmbolnăvirile şi transmiterea de microbi”, au mai transmis reprezentanţii FDA.

Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor transmite celor care vor să folosească o soluţie de igienizare a mâinilor că aceasta trebuie să conţină cel puţin 60% alcool pentru a fi eficientă.

Toxinele acumulate în straturile de grăsime afectează sănătatea. Cum le poţi elimina?
Articolul anterior
Pro TV-ul are o nouă prezentatoare de știri
Articolul următor
Alte articole interesante