Multe persoane au luat ani la rând suplimente alimentare pentru detoxifiere, bogate în antioxidanți, crezând că așa își îmbunătățesc sănatatea, dar de fapt au crescut riscul de cancer. Un studiu medical publicat în The New England Journal of Medicine face dezvăluiri incredibile despre suplimentele alimentare cu rol antioxidant, dar și despre consumul excesiv de alimente bogate în antioxidanți.
Dacă până nu demult suplimentele alimentare bogate în antioxidanți erau considerate aliați de bază în lupta contra cancerului și a altor urmări ale creșterii stresului oxidativ, fiind recomandate pe scară largă, astăzi există mari semne de întrebare cu privire la eficiența antioxidanților proveniți atât din suplimente, cât și din dietă.
Nu există studii clare care să demonstreze beneficiile exacte ale antioxidanților și nici studii de specialitate care să demonstreze scăderea riscului de apariție a cancerului la persoanele care au luat suplimente cu antioxianți.
De exemplu, fumătorii care au luat ani la rând suplimente cu beta-caroten au avut rata mai mare de apariție a cancerului de plămân decât fumatorii care nu au luat astfel de suplimente.
Aceste studii cu privire la beneficiile reale ale antioxidanților au fost demarate pe baza unor descoperiri uluitoare despre chimia fiecărei celule și despre procesele reacțiilor redox (reacții de reducere și de oxidare).
Antioxidanții – mai mult rău decât bine
Într-o scurtă lucrare publicată in New England Journal of Medicine, David Tuveson, profesor la Cold Spring Harbor Laboratory și la Scoala Feinberg de Medicina de la Universitatea Northwestern – demonstrează că suplimentele cu antioxidanți ar putea face mai mult rău decât bine și că alimentele bogate în antioxidanți ar trebui consumate cu moderație.
Inițial se consideră ca oxidanții, dar și peroxidul de hidrogen precum și alte „specii reactive de oxigen” au efecte biologice toxice, iar aceste efecte ar fi anulate printr-un aport mai mare de antioxidanți.
Studiile au arătat însă contrariul. Se pare că celulele tumorale rețin și ele o cantitate mare de antioxidanți tocmai pentru a evita reacțiile de apărare ale organismului. Se cunoaște faptul că oxidanții au rol distructiv, iar atât radioterapia cât și chimioterapia omoară celulele tumorale tocmai prin creșterea oxidanților în celulele tumorale. Deci un aport crescut de antioxidanți ar avea efect exact opus decât s-a crezut până acum: în loc să protejeze împotriva cancerului, antioxidanții susțin sau chiar accelerează cancerul.
Mai mult decât atât, sunt studii în care autorii demonstrează că inhibarea genetică sau farmacologică a proteinelor antioxidante reprezintă un concept testat cu succes la rozătoare cu cancer pulmonar sau cancer pancreatic. Iată încă un indiciu că antioxidanții susțin cancerul.