Sunt bune pentru stomac dar distrug creierul. Anumite medicamente folosite de milioane de oameni pot cauza demență

Medicamentele pentru indigestie și arsuri la stomac ar putea crește riscul de demență cu până la 44%, arată un studiu realizat de medicii germani.

separator

arsura_stomac

 

Cercetătorii au descoperit că oamenii de 75 de ani care au luat medicamente din grupul denumit inhibitori ai pompei de protoni, precum Omeprazolul sau pantoprazolul, sunt mult mai expuși în fața acestei boli.

Problema este că milioane de oameni din întreaga lume utilizează aceste medicamente pentru a scăpa de refluxul gastro-esofagian.

Studiul realizat în Germania a avut un eșantion format din 74000 de subiecți de peste 75 de ani, din 2004 până în 2011, informează telegraph.co.uk.

Din aceștia, s-au identificat 29510 de persoane care au dezvoltat demență și 2950 de persoane care luau în mod constant pastile din grupul „inhibitori ai pompei de protoni”.

Astfel, din cei 2950 de oameni, foarte mulți au dezvoltat această afecțiune, medicii ajungând la concluzia că riscul este cu 44% mai mare decât în cazul persoanelor care nu au luat acest medicament.

Alte studii au fost realizate de savanții din Statele Unite de la Universitatea Standford și de cei din Marea Britanie. Deși au ajuns la concluzii similare, specialiștii au fost rezervați în declarații, susținând că sunt necesare și alte investigații.

Nicoleta Nucă a lansat o piesă cu trupa Direcția 5!
Articolul anterior
Cum să faci ca florile să nu se ofilească mult timp!
Articolul următor
Alte articole interesante