Un bărbat paralizat a reușit să meargă din nou datorită unui tratament inovator

Un pompier paralizat de la talie în jos a reuşit să meargă din nou, graţie unui nou tratament. Pentru prima dată în lume, acest tratament s-a dovedit eficient, ajutând la refacerea măduvei spinării, care fusese secţionată complet în urma unui atac cu cuţitul.

separator
paralizat

Oamenii de ştiinţă consideră că Darek Fidyka, în vârstă de 40 de ani, din Bulgaria, ar fi prima persoană din lume care şi-ar fi recăpătat capacitatea de a merge după ce suferise leziuni cronice de asemenea natură.

În urmă cu 4 ani, Darek Fidyka a fost înjunghiat în spate, măduva spinării fiindu-i secţionată complet, ceea ce l-a lăsat paralizat de la talie în jos.

Darek Fidyka a început din nou să se deplaseze singur – mergând cu ajutorul unui cadru şi chiar conducând maşina – datorită unei tehnici revoluţionare puse la punct la University College London şi care a fost folosită de specialişti din Polonia pentru a reface măduva secţionată.

Cercetătorii au extras un anumit tip de celule din nasul pacientului (olfactory ensheathing cells – OEC), care ajută la repararea nervilor ce transmit mesaje olfactive la creier; aceste celule au fost injectate în măduva spinării, prin intermediul a aproximativ 100 de microinjecţii la locul leziunii.

O mică porţiune de ţesut nervos, extrasă din zona gleznei, a fost grefată pe măduvă, pentru a furniza „armătura” pe care să se extindă neuronii spinali, ghidaţi de OEC.

Capetele fibrelor nervoase secţionate au crescut şi s-au unit, umplând „golul” dintre segmentele secţionate – un proces care fusese considerat multă vreme imposibil.

Este pentru prima dată când s-a demonstrat că această tehnică funcţionează în cazul oamenilor (fusese încercată anterior pe şobolani), iar prof. Geoffrey Raisman, conducătorul echipei de la University College London care a descoperit procedura, a declarat că recuperarea lui Darek Fidyka este „mai impresionantă decât faptul că omul a ajuns pe Lună.”

Un vaccin împotriva virusului respirator sinciţial a fost aprobat, în premieră

Statele Unite ale Americii au aprobat miercuri, pentru prima dată, un vaccin împotriva virusului respirator sinciţial (VRS), care provoacă bronşiolita, pentru adulţii cu vârsta de 60 de ani şi peste, au anunţat autorităţile sanitare, relatează AFP.

Această autorizare a vaccinului Arexvy, produs de gigantul farmaceutic britanic GSK, „este un succes important în ceea ce priveşte sănătatea publică pentru a preveni o boala care poate fi fatală”, a a afirmat, potrivit unui comunicat, Peter Marks, responsabil în cadrul Agenţiei pentru Alimentaţie şi Medicamente (FDA), potrivit Agerpres. 

Bronșiolita este în creștere peste tot în lume

Un alt virus respirator care infectează mai ales copiii mici este cel sincițial – VSR.

 „Bronșiolita acută este în creștere peste tot în lume și era încă dinainte de pandemie”, atrage atenția conf.dr. Mihai Craiu. Iar copilul nu este un adult în miniatură, astfel că, deși poate avea aceleași semne de boală, mecanismele pentru producerea acestora sunt diferite: „În cazul bronșiolitei acute produse de VSR, tuse și wheezingul nu sunt produse de aceleași mecanisme care produc tuse și wheezing la un adult cu astm sau la un vârstnic cu BPOC – boală pulmonară obstructivă cronică”.

Medicul explică cum, la un adult aflat într-o criză de astm, se aplică Ventolin și funcționează pentru că la nivelul celulelor musculare din bronșiile acestuia medicamentul stimulează receptorii beta-adrenergici tip 2 (RBA2), stimulare care relaxează mușchii bronșici dispărând bornhospasmul. Pe când la un copil mic, acești receptori RBA2, deși există, ei au o densitate mai mică și sunt imaturi, astfel că ei pot fi blocați sau distruși parțial.

„Copiii care fac bronșiolită cu VSR ar putea dezvolta în viitor astm, dar NU PENTRU CĂ nu au primit medicamente antiastmatice atunci când au avut boala acută, ci pentru că mecanismele imune pe care le folosește copilul, pentru a se vindeca de bronșiolită, favorizează activarea unor procese cu mecanism alergic”, subliniază medicul pediatru.

Studiile arată că riscul de a fi diagnosticați la vârsta maturității cu astm este de zece ori mai mare pentru sugarii spitalizați cu bronșiolită VSR, comparativ cu cei cu răceli banale de nas și gât. 

„În concluzie, bronșiolita acută cu VSR nu este asemănatoare, ca mecanism, cu o criză de astm la adult și, ca atare, folosirea medicamentelor antiastmatice, la un sugar cu bronșiolită medie sau ușoară, eventual trimis acasă, este inutilă și poate avea efecte adverse. Este mai bine să prevenim bronșiolita VSR, prin mijloace non-farmacologice – igienă, evitarea aglomerațiilor cu un sugar – sau farmacologice – anticorpi monoclonali anti-VSR, decât să ne așteptăm, în mod nerezonabil, să se vindece boala tratată cu medicamente ineficace”, recomandă medicul pediatru.

165 de persoane s-au îmbolnăvit de Covid-19 în ultima săptămână

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a prezentat informațiile cu privire la situația epidemiologică și vaccinarea împotriva Covid-19 în perioada 24-30 aprilie.

Covid Update: India sees further drop in infections, 6,660 cases reported  in 24 hrs | Mint

Așadar, în ultima săptămână au fost înregistrate 165 de cazuri noi de infecție, fiind efectuate 11 464 de teste.

O persoană a decedat din cauza Covid-19 în ultimele șapte zile.

În ultimele șapte zile au fost administrate 397 de doze de vaccin.

OMS, semnal de alarmă despre mutațiile Covid-19. Ce spun experții

Numărul deceselor cauzate de Covid-19 a scăzut cu 95% de la începutul anului, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), avertizând totodată că virusul circulă în continuare.

NEW: What's the 'Kraken' variant of COVID-19? And has it arrived in Clark  County?

Organizația a precizat că virusul nu este pe cale să dispară și că țările din întreaga lume trebuie să învețe să facă față consecințelor sale care nu sunt de urgență, cum ar fi efectele resimțite de unele persoane care au contractat boala în așa-numita versiune Covid-lung.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, a declarat că una din zece infecții se soldează cu o astfel de versiune, ceea ce sugerează că sute de milioane de persoane ar putea avea nevoie de îngrijire pe termen lung.

Cu toate acestea, „ne bucurăm foarte mult de scăderea continuă a numărului de decese raportate legate de Covid, care a scăzut cu 95% de la începutul acestui an”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

„Cu toate acestea, în mai multe țări se înregistrează o reapariție, iar în ultimele patru săptămâni 14.000 de persoane au murit din cauza acestei boli”, a mai spus el. După cum arată apariția variantei XBB.1.16, „virusul continuă să sufere mutații și este încă capabil să provoace noi valuri de infecții și decese”, a mai precizat Ghebreyesus, conform realitatea.net.

La rândul lui, cercetătorul Octavia Jurma susține că, în pofida tendinței globale, Asia de Sud-Est, unde XBB.1.16 „Arcturus” este dominant, înregistrează o creștere dramatică a numărului de decese cu peste 650% după mai multe luni de scădere sistematică, scrie adevarul.

Invitați aleși pe sprânceană la show-ul “Must Go On”
Articolul anterior
Minus 11, 14 și 16 kilograme în doar 5 săptămâni de proiect! La prima eliminare ne-a fost greu s-o alegem
Articolul următor