Un bebeluș născut cu o malformație la inimă a fost salvat de la moarte de către medicii moldoveni!

O echipă formată din 24 de medici și asistente medicale, de la Institutul Mamei și Copilului împreună cu cei de la Spitalul Republican, au salvat viața unui micuț abia venit pe lume, în ajun de Revelion. Bebelușul a fost diagnosticat prenatal cu stenoză critică de valvă a arterei pulmonare.

separator

media_148337179284950700Despre diagnoza viitorului copil mama acestuia, în vârstă de 30 de ani, a aflat la data de 29 decembrie, după efectuarea ultrasonografiei abdominale. Medicii de la maternitate au spus că unica soluție era ca pruncul să fie operat imediat ce apare pe lume, iar intervenţia să se efectueze peste hotare.

„Familia femeiei a decis să se consulte cu profesorul, doctorul Anatol Ciubotaru, care i-a explicat că o deplasare la o distanță atât de mare ar putea fi riscantă, întrucât nașterea ar putea surveni în orice moment. Medicul le-a explicat că şi în ţara noastră sunt specialişti suficient de bine pregătiţi şi utilaje medicale performante care permit salvarea micuţului”, susțin reprezentanții Spitalului Republican.

Bebelușul a venit pe lume prin operație cezariană fiindcă mama avea insuficiență de lichid amniotic, ceea ce prezenta risc pentru nașterea copilului. Imediat după naștere pruncul a fost transferat într-o sală de operație alăturată, unde echipa de doctori, în frunte cu șeful departamentului Chirurgie cardiovasculară, Oleg Repin, au operat nou-născutul. Întreg procesul a fost supravegheat și ghidat de cardiochirurgul Anatol Ciubotaru.

Din echipa care au contribuit la salvarea micuțului fac parte ginecologul Marin Rotaru, ginecologul Ion Bobu, rezidenta Alina Toncoglaz, neonatologul Ludmila Brunci și asistenta acesteia Elena Cebotaru; ecocardiografistul Anatol Caraman, de la Institutul Mamei și Copilului; iar de la Spitalul Clinic Republican directorul SCR, profesorul Anatol Ciubotaru; șeful Departamentului de cardiochirurgie, Oleg Repin; cardiochirurgul Eduard Cheptănaru; cardiochirurgul Grigore Namesnic; cardiochirurgul Nichifor Şciuca; șeful Departamentului reanimare și Terapie Intensivă, Alexandru Botizatu.

Totodată din echipă au făcut parte și specialiști anesteziologi-reanimatori în Cardiochirurgie: șefa Secției Terapie Intensivă Cardiochirurgie copii, Veronica Dogotaru; anesteziologul Dumitru Frunze și anesteziolog –reanimatorul Sergiu Gujuman, dar și alți specialiști.

În prezent, starea copilului este stabilă, cu dinamică pozitivă, iar mama se simte bine. Ambii se află internați în Secția Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Republican, potrivit angajaților Spitalului Republican.

Doctorii Spitalului Clinic Republican au mai colaborat şi anterior cu cei ai Institutului Mamei și Copilului. Astfel, anul 2016 a început și s-a încheiat cu o operație asemănătoare, unde atât mama cât şi copilul au fost salvaţi.media_148337179513428700media_148337179396367300

sursa: www.realitatea.md

alte Articole interesante