Un copil cu pneumonie rezistentă la antibiotice a fost salvat de la moarte de către medicii moldoveni!

O fetiță în vâtrstă de trei ani s-a zbătut între viață și moarte, timp de două săptămâni. Micuța a suferit complicații provocate de o pneumonie. Deși avea șanse mici de supraviețuire, medicii au reușit să salveze copilul, după ce au aplicat metode moderne de tratament, pluridisciplinare, în cadrul secției de Terapie Intensivă.

separator
received_10212433534612743-1-600x800

Specialiștii au avut o misiune extrem de grea, deoarece infecția era rezistentă la antibiotice. În consecință, a biruit vigilența și profesionalismul doctorilor. Fetița a supraviețuit, iar părinții sunt recunoscători cadrelor medicale pentru munca lor.

Fetița a ajuns la Institutul Mamei și Copilului din Capitală în data de 24 februarie, ea fiind transferată de la o altă instituție medicală, unde urma tratamentul. Starea de sănătate a copilei s-a agravat, din cauza pneumoniei agresive, ai cărei germeni erau rezistenți față de tratamentul antibacterian aplicat.

Deoarece boala ataca rapid întregul organism, medicii au solicitat ajutorul academicianului Eva Gudumac, raportează e-medicina.md. Pentru că necesita investigații suplimentare și asistența unei echipe multidisciplinare, fetița a fost spitalizată la Institutul Mamei și Copilului.

„A fost internată în secția Reanimare, în stare critică. Avea pneumonie distructivă pe dreapta, sepsis pulmonar, insuficiență respiratorie de nivelul trei. De asemenea, copila avea mediastinită, adică o inflamație acută a zonei dintre plămâni. Au fost întreprinse toate măsurile necesare pentru salvarea fetiței”,  a menționat pentru sursa citată academicianul Eva Gudumac.

După 14 zile de terapie intensivă, copilul și-a revenit. În prezent, ea urmează tratament în secția Chirurgie septică. Medicii spun că starea de sănătate a copilului se îmbunătățește. Totuși, perioada de recuperare va dura o lună.

„A fost un caz complicat. Pentru viața acestei fetițe a luptat o echipă numeroasă. Au fost necesare intervenții multiple și tratament de lungă durată. Mama a respectat toate indicațiile noastre“, a precizat Eva Gudumac.

Părintele se arată mulțumit de calitatea asistenței medicale de care a beneficiat copilul:

„Am fost la un pas de a-mi pierde fetița, era foarte bolnavă. Le mulțumesc medicilor că au salvat-o. Totul a pornit de la o tuse banală. Am încercat să o tratăm acasă, dar starea ei de sănătate se înrăutățea continuu”.

Pneumonia este o boală infecțioasă de etiologie virală sau bacteriană, manifestată prin inflamația țesutului pulmonar. Aceasta poate evolua agresiv în cazul persoanelor cu imunitate redusă, cum ar  fi copiii de până la trei ani sau adulții de peste 65 de ani. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un milion și jumătate de copii din întreaga lume decedează, în fiecare an, din cauza complicațiilor provocate de pneumonie. Iată de ce este important să nu lăsăm boala să agraveze, dar să consultăm medicul în timp util!

Bacterii rezistente la antibiotice au fost găsite în nori. Ce influență au asupra sănătății oamenilor

Un studiu franco-canadian dezvăluie că aceste bacterii ar putea călători astfel pe distanțe foarte mari. Bacterii rezistente la antibiotice au fost descoperite chiar și în nori, călătorind cu vântul, uneori pe distanțe foarte mari, relevă un studiu franco-canadian, scrie AlephNews.

Bacteriile au fost transportate de vânt

„Aceste bacterii trăiesc de obicei pe frunze sau în sol ” , explică Florent Rossi, autorul principal al studiului, în timpul unui interviu telefonic pentru AFP vineri.

„Am descoperit că au fost duse de vânt în atmosferă și că pot călători pe distanțe lungi și chiar pot traversa globul la mare altitudine datorită norilor ” , adaugă el.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii de la Universitatea Laval din Quebec și de la Universitatea Clermont Auvergne au prelevat probe folosind „aspiratoare” de mare viteză din norii care se formează deasupra Puy de Dôme, un vulcan latent din centrul Franței, între septembrie 2019 și octombrie 2021. De la stația de cercetare atmosferică așezată la 1.465 de metri, oamenii de știință au analizat aceste probe pentru gene de rezistență la antibiotice. Drept urmare, norii au conținut între 330 și mai mult de 30.000 de bacterii pe mililitru de apă, pentru o medie de aproximativ 8.000 de bacterii pe mililitru. 29 de subtipuri de gene de rezistență la antibiotice au fost identificate în bacterii.

,,Nu trebuie să te temi când mergi în ploaie”

Odată cu utilizarea pe scară largă a antibioticelor în îngrijirea sănătății, dar și în agricultură, acest tip de tulpină reprezintă o „provocare majoră pentru sănătate la scară globală” , indică studiul. În mai multe rânduri, autoritățile mondiale din domeniul sănătății au evidențiat riscurile asociate acestor bacterii, care fac ca tratamentul anumitor infecții să fie din ce în ce mai complex.

Totuși, studiul nu oferă concluzii cu privire la efectele potențiale asupra sănătății ale răspândirii prin aer a bacteriilor purtătoare de gene de rezistență la antibiotice, estimând că doar 5-50% dintre aceste organisme ar putea fi vii și potențial active.

„Atmosfera este foarte dură pentru bacterii, iar majoritatea celor pe care le-am găsit au fost bacterii de mediu” , mai puțin probabil să fie dăunătoare oamenilor, spune Florent Rossi. „Deci nu trebuie să ne fie frică atunci când mergem în ploaie” , adaugă în mod ironic cercetătorul că „nu știm dacă aceste gene pot fi transmise altor bacterii” .

Monitorizarea aprofundată a atmosferei ar putea, totuși, să facă posibilă localizarea regiunii de unde provin aceste bacterii și astfel „să limiteze dispersia lor” , sugerează cercetătorul, luând exemplul analizelor apelor uzate menite să detecteze prezența COVID-19 și a altor agenți patogeni. Studiul a fost publicat în numărul din martie al revistei Science of The Total Environment .

Febra Dengue, transmisă de țânțari, a devenit epidemie în Argentina. A ajuns deja și în Europa

Dacă acum câteva zile se vorbea doar despre focare de Febră Dengue în Argentina, acum se poate vorbi despre o adevărată epidemie: cel puţin 41.257 de persoane au făcut infecţia şi alte 39 de persoane au murit, de la începutul anului, din cauza bolii virale produsă de muşcătura ţânţarilor.

Febra (boala) Dengue

Patologia virală este produsă de mușcătura țânțarilor din genul Aedes aegypti, țânțarul febrei galbene. Sunt date care marchează o creştere netă faţă de ceea ce s-a înregistrat în anii precedenţi, chiar cu 48,4% mai mult decât în 2020, an în care s-au înregistrat 26 de decese, scrie www.realitatea.md.

Surse din Ministerul Sănătăţii din Argentina au precizat că în toate probele studiate serotipul 2-Cosmopolitan a fost depistat, care până acum nu circula în Argentina, ci în Brazilia şi în Peru. Este un serotip Denv-2 originar din Asia de Sud-Est, care în regiunea Americii Latine a fost izolat pentru prima dată în 2019, în Peru.

„Dengue, numită şi febra de spargere a oaselor, se răspândeşte, din păcate, şi în Europa cu cazuri autohtone în sudul Franţei. O altă problemă infecţioasă multiplicată de globalizare şi încălzire globală”, a amintit expertul Matteo Bassetti, de la o Clinica din Genova (Italia), pe Twitter.

Portalul de ştiri Infobae indică faptul că actualele 39 de decese sunt distribuite în nouă zone ale Argentinei, cele mai multe – 9 – fiind în Tucumán, urmate de Santa Fe – 7. În orașul Buenos Aires au murit 2 persoane, iar în provincia Buenos Aires una.

Ce este boala Dengue?
Este o afecțiune asemănătoare gripei, care se poate transmite prin mușcătura țânțarului Aedes. Este foarte răspândită în regiunile tropicale și subtropicale, ca urmare a creșterii turismului incidența acesteia a crescut semnificativ.
Persoanele cu risc sunt copii, vârstnici, persoanele cu imunitatea scăzută şi cele care călătoresc în zonele tropicale şi subtropicale endemice.

Cum se manifestă boala Dengue?
• frisoane
• febră înaltă
• cefalee
• dureri musculare
• sângerări gingivale sau nazale
• hematurie (sânge în urină)
Perioada de incubaţie este de 3-14 zile.

Cum se diagnostichează boala Dengue?
Frecvent, simptomele pot fi confundate cu cele ale unei răceli. Suspiciunea clinică se realizează pe baza simptomelor și a istoricului de călătorie al pacientului (zona endemică).
Diagnosticul de certitudine se stabilește pe baza analizelor medicale de laborator.

Măsuri de prevenție
• protecția individuală faţă de înţepătura de ţânţari
• în zonele endemice, se recomandă purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi şosete, în perioadele în care sunt activi țânțarii
• se recomandă utilizarea substanțelor repelente, pe haine sau pe părţile de corp lăsate descoperite
• în timpul somnului (mai ales în timpul zilei), se recomandă protejarea patului cu o plasă specială pentru ţânţari care va fi tratată în prealabil cu substanţe insecticide
• dacă la întoarcerea dintr-o zonă endemică apare febra însoţită de dureri de cap, dureri oculare, dureri articulare şi musculare şi erupţii cutanate, este bine să consultaţi serviciile medicale.

Au început să mișune căpușele! Lucruri bine de știut

A început perioada în care mișună căpușele, iar unii oameni ajung la spitale cu muşcături ale acestor insecte. Medicul Tudor Ciuhodaru oferă câteva sfaturi în acest sens.

1. Riscul crește în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe.

2. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.

3. Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcați de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).

4. În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.

5. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un varf de ac).

6. Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.

7. Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.

8. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.

9. Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentarea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru prevenirea infecţei şi a complicaţiilor.

10. Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale așa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.

Rețineți:

1. Data la care a fost extrasă căpuşa.

2. Urmăriţi apariţia oricăror simptome ,,curioase” atât la nivelul muşcăturii cât şi generale precum cele  pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată și dureri musculare.

3. Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe.

4. !!! Mai puțin de 30% dintre bolnavii de Lyme după mușcătura de căpușă își mai amintesc de această mușcătură datorită dimensiunilor mici și secreției anestezice).

sursa: www.clicksanatate.ro

Un hoţ a spart o maşină, dar a fost văzut de un poliţist care stătea la balconul casei sale!
Articolul anterior
Se anunță deconectarea programată de la curentul electric! Vezi lista adreselor
Articolul următor