În fiecare săptămână, cel puțin trei copii ajung de urgență la spital din cauză că înghit diverse obiecte sau substanțe chimice. Cel mai des se întâmplă din cauza neatenției, când micuții sunt lăsați fără supraveghere, iar o intervenție la timp îi poate salva de la invaliditate.
Așa s-a întâmplat și cu băiețelul familiei Eșan din raionul Edineț. Copilul, de doar doi ani, a băut soluție de spălat vase care conținea clor și și-a ars esofagul, raportează e-sanatate.md.Copilul a fost salvat însă, datorită eforturilor medicilor și echipamentelor moderne cu care a fost dotat Institutul Mamei și Copilului din Capitală.
„Eram în cameră cu copilul, iar soluția de spălat vase, era pe masă. M-am întors două clipe, dar copilul deja reușise să înghită puțin. Greșeala mea e că eu am turnat soluția și în altă sticlă, care era mai atractivă pentru el. Imediat a început să plângă. Atunci i-am dat să bea multă apă și a început să vomite”, dezvăluie Tatiana Eșan, mama micuțului, referitor la cazul înfricoșător care a avut loc în toamna anului trecut.
Copilul a fost transportat de urgență la Spitalul din Edineț. Medicii i-au făcut mai multe spălături și i-au curățat stomacul. Pentru că arsura era gravă, doctorii au decis să transfere copilul la Spitalul Clinic Municipal din Bălți.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
„Acolo am stat trei zile. În această perioadă copilului i-au fost administrate uleiuri, apoi am fost transferați la Institutul Mamei și Copilului”, povestește Tatiana. Timp de oră copilului i-au efectuat fibrogastroscopie și au verificat cât de gravă e problema. Apoi i-au introdus o sondă și deja se simțea mult mai bine. Am fost spitalizați 10 zile și deja starea lui de sănătate era mai bună. Medicii ne-au avertizat însă că problemele ar putea începe odată cu cicatrizarea arsurii”, explică femeia, care spera că totul va fi bine.
La doar două luni după incident, s-a întâmplat inevitabilul. Esofagul copilului s-a îngustat până la 3 mm și el nu mai putea înghiți aproape nimic.
„Soluția era să facem dilatări ale esofagului. Trei luni l-am pregătit pentru intervenție. Inițial a urmat un tratament medicamentos. Acum, după trei ședințe, esofagul s-a dilatat până la 9 mm. Poate mânca, deși uneori mă gândeam că nu va mai putea face acest lucru. E vesel și energic, de parcă nici nu s-ar fi întâmplat nimic”, povestește părintele.
„Copilul a fost investigat. Ulterior, medicii i-au aplicat o sondă în stomac, care trece prin nas. Sonda i-a permis copilului să mănânce normal, iar cicatrizarea să se producă treptat și să nu se închidă esofagul. Peste o lună, i-am făcut un examen medical copilului, în care am constatat starea esofagului și gradul lui de cicatrizare. Datorită sondei pe care o poartă copilul, rănile nu sunt atât de grave. După mai multe tratamente și pregătiri pacientul poate merge la dilatări. Copilașul se reface rapid, deoarece mama depune tot efortul și ascultă de recomandările medicului”, a explicat Eva Gudumac, chirurg-pediatru din cadrul IMC.
Medicii de la Institutul Mamei și Copilului, unde ajung majoritatea micuților care au avut de suferit în urma accidentelor casnice, spun că astfel de situații sunt destul de frecvente.
Cel puțin trei copii, care beau diverse soluții chimice, ajung în fiecare săptămână la spital. În jur de 200 de copii sunt tratați în fiecare an. Potrivit medicilor de la Institutul Mamei și Copilului, instituția a fost dotată cu echipament medical performant pentru astfel de cazuri, de aceea tot mai multe vieți sunt salvate acum.
Secția Endoscopie a IMC a fost dotată cu echipament modern de către Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare (SDC), în cadrul proiectului REPEMOL, la solicitarea Ministerului Sănătății.