Un copil a murit intoxicat cu monoxid de carbon la un centru de plasament temporar

Valeriu Chiveri, de 11 ani, a fost cazat pe 30 noiembrie la Centrul „Vatra”, iar a doua zi dimineața, pe 1 decembrie, copilul a fost găsit fără suflare sub patul pe care fost pus să doarmă. Datele anchetei arată că minorul a murit intoxicat cu monoxid de carbon după ce salteaua de pe pat a luat foc. Copilul ar fi încercat să se salveze, însă (groaznic!) acesta era încuiat în încăpere, iar administratorii nu au auzit bătăile băiatului, dar nici a celorlalți copii treziți din somn care strigau ca Valeriu să fie salvat.

separator

vvvv

Camera în care băiatul a fost cazat singur a fost încuiată cu cheia. Persoana de gardă din noapatea aceea a declarat organelor de anchetă că l-a verificat pe băiat la ora 3 noaptea și copilul dormea pe pat, însă minorul a fost găsit fără suflare la 8 dimineața.

Copiii din Centrul de plasament „Vatra” spun că băiatul ar fi bătut în ușa odăii în noaptea în care s-a otrăvit cu monoxid de carbon, dar nimeni nu a venit să-i deschidă. Copiii ar fi ieșit pe hol, dar nu au putut deschide uşa, căci era încuiată.

După toate probabilităţile, băiatul s-a cuibărit sub pat, încercând să se ascundă de fum, scrie deschide.md. Potrivit unei investigații efectuate de către reporteri, paznicii nu obișnuiesc să verifice noaptea camerele unde sunt plasați copiii.

Astfel că afirmația potrivit căreia persoana de gardă din instituție ar fi verificat odaia băiatului tocmai la ora 3 de noapte, ba chiar de mai multe ori în noaptea respectivă, conform altor surse, ar putea fi, eufemistic vorbind, fără suport.

Deocamdată nu se cunoaște din ce motiv a luat foc salteaua.

Rodica Terehovschi, șefa Direcției municipale pentru drepturile copilului, instituție care gestionează Centrul de plasament „Vatra”, a declarat că polițistul care l-a găsit pe băiat pe stradă trebuia să-l ducă la mama lui, și nu la Centrul „Vatra”.

„Consider că era mai aproape să-l ducă la mama acasă, dacă are mamă, sau s-o cheme pe mama. S-a întâmplat ce s-a întâmplat, o nenorocire, care nu trebuia să se întâmple la noi la centru. Conform legii 140, noi l-am primit, l-am plasat, i-am acordat hrană și adăpost”,  a declarat Rodica Terehovschii.

Directorul Centrului de plasament temporar pentru copii și tineri orfani „Vatra”, Tama Pisarenco, și un angajat al centrului au fost reținuți de oamenii legii. Procurorii urmează să ceară 30 de zile de arest pe numele lor.

Directoarea instituției este cercetată penal sub incidenţa articolului 328 din Codul Penal – „Excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu”. Paznicul instituției este anchetat conform articolul 145 – Omor intenționat.

E timp de shopping! Obține reduceri și o mega tombolă
Articolul anterior
Vitali Cipileaga: „Încă nu am reuşit să ies din pielea personajelor.” Cum a fost lansarea romanului „În umbra pașilor tăi”
Articolul următor
Alte articole interesante