Grigore Tinică, profesor din Republica Moldova care a plecat în România în anul 1990, este primul medic din țara vecină care a făcut o intervenție pe inimă cu laserul, iar în blocul operator are un aliat de nădejde: muzica clasică.
După ce a operat timp de 10 ani la Spitalul Clinic de Urgenţă Fundeni din Bucureşti s-a mutat la Iaşi pentru a pune bazele singurului Institut de Boli Cardiovasculare din Moldova.
În prezent, în clinica de chirurgie cardiovasculară din Iaşi se fac în medie 3-4 operaţii pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 15% din totalul intervenţiilor realizate la nivel naţional.
„Aici, în această zonă, nu există niciun element de chirurgie cardiovasculară. Noi am făcut un salt de la anii 50 la anii 90 în cardiologie”, spune prof. univ. Grigore Tinică, pentru Digi24.
„Operaţia e o artă. Sala trăieşte, sala respiră, sala de operaţie e ca un organism viu. Şi în acest organism viu, toţi cei care participă la intervenția chirurgicală ar trebui să… existe, să trăiască într-un unison, şi muzica oarecum ne apropie”, spune medicul.
Un chirurg are nevoie de armonie deplină în sala de operaţie pentru a face o inimă bolnavă să funcţioneze din nou. Pe lângă propria îndemânare şi ajutorul echipei, aliatul medicului Grigore Tinică este muzica.
„Muzica te calmează şi poate îţi şi deschide un pic capacitatea de gândire, capacitatea de creaţie. Intervenţia chirurgicală este de fiecare dată şi o creaţie, în afară de o mare rutină are şi multe elemente de creaţie”, a spus prof. univ. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi.