Un moldovean a făcut parte dintr-o echipă de cercetători care au o descoperit metoda revoluţionară de a trata cancerul!

Este vorba de o nouă nanotehnologie, care a fost pusă în aplicare cu ajutorul unui moldovean, inginer în biomedicină, stabilit de șapte ani în Canada. Invenția este inedită prin faptul că va oferi un tratament mai exact al diverselor tumori de care suferă unii oameni, relatează e-sanatate.md.

separator

I8AUElvVl6FCM6pAR03M1AMecanismul este original prin faptul că poate transporta medicamentul direct în celula canceroasă a bolnavului și nu în tot corpul, cum se întâmplă acum. Deocamdată, noua tehnologie a fost testată pe șoareci în cadrul Universității École Polytechnique de Montréal, dând rezultate pozitive, iar în curând de ea ar putea beneficia și oamenii. Dacă invenția va oferi rezultatele dorite, atunci bolnavii de cancer vor beneficia de un tratament revoluționar.

Dumitru Loghin este moldoveanul care a contribuit mult la elaborarea tehnologiei. El povesteşte cum de fapt stau lucrurile, cât timp i-a luat echipei, formată din mai mult de zece specialiști, să creeze tehnologia, dar și prin ce se remarcă ea.

Tji7KCBSAYTcqE2qINhStw
„Laboratorul nostru propune livrarea medicamentului direct în cancer cu ajutorul unor agenți de transport. Cercetarea dată a început de la profesorul Sylvain Martel, acum 15 ani”, povestește Dumitru.

Ideea constă într-o tehnologie, care, cu ajutorul unui câmp magnetic localizează medicamentul direct în cancerul pacientului. Aceasta a fost creată pentru a da posibilitate unor bacterii, care odată expuse la câmpul magnetic, ajută la transportarea preparatelor cu mai multă precizie.

7e0Tb6O1FBrdz09J1WJUyg

„Bacteriile date au un lanț de molecule magnetice, care joacă rolul unui compas. Astfel, atunci când este câmp magnetic, noi le putem ghida. Putem crea o legătură chimică și să atașăm medicamentul de ea. Apoi această compoziție poate fi legată cu lipozomi, care reprezintă niște capsule în care sunt introduse medicamentele”, mai explică inginerul.

Deocamdată, tehnologia a fost testată pe șoareci, deoarece structura organismului acestora este foarte apropiată de cea a oamenilor, spune medicul.

„Prin intermediul tehnologiei descoperim o altă metodă de tratare a cancerului, non-invazivă și mai puțin costisitoare. La modul practic, lucrurile ar decurge în felul următor: pacientul vine la doctor, iar acolo i se fac analize pentru determinarea stării de sănătate. Apoi, se localizează unde se află cancerul. Ulterior, nu ne rămâne decât să ghidăm medicamentul”.

Cercetătorul precizează că procesul de tratament durează ceva timp pentru că este nevoie de mai multe proceduri.

„Pacientul vine și face această intervenție, iar în acest mod el nu este supus efectelor secundare ale operațiilor, tratamentului chimic sau cu radiații. Acestea sunt avantaje foarte mari. Astfel, se păstrează calitatea vieții. Acesta este scopul acestei metode de tratament”.
Ca să poată fi utilizată pentru tratamentul oamenilor, invenția trebuie aprobată și certificată de către Agenția pentru Alimente și medicamente (Food and Drugs Administration, FDA) din Statele Unite ale Americii.

Comisia Europeană va anunţa noi reguli privind ambalajele din plastic

Comisia Europeană va anunţa în zilele următoare noi reguli care vizează industria de ambalaje, de la capsulele de cafea şi până la sticlele din plastic de folosinţă unică, în încercarea de a reduce cantitatea de deşeuri generată, transmite Bloomberg.

Noile reglementări sunt destinate creşterii sustenabilităţii ambalajelor, una dintre principalele utilizări ale plasticului şi hârtiei, potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg. Ţările şi firmele din Uniunea Europeană vor trebui să se asigure că ambalajele utilizate de produsele de zi cu zi pot fi reciclate mai uşor sau sunt biodegradabile, transmite Digi24.

„O economie circulară a ambalajelor va ajuta la decuplarea dezvoltării economice de utilizarea resurselor naturale. Cantitatea de ambalaje a crescut mai rapid în ultimii ani decât venitul naţional brut, ceea ce a condus la creşterea emisiilor de CO2 şi a altor emisii poluante, precum şi la supra exploatarea resurselor naturale, a pierderii de diversitate şi la poluare”, se arată în documentul de lucru al Comisiei Europene consultat de Bloomberg.

Noile reguli ar urma să aibă ramificaţii de-a lungul mai multor sectoare, precum producţia de alimente şi fabricaţia produselor chimice. În Uniunea Europeană aproximativ 40% din cantitatea de plastic şi jumătate din cea de hârtie sunt utilizate la ambalaje iar designul lor face deseori dificilă reutilizarea sau reciclarea, scrie Agerpres. Măsurile ar urma să acopere o gamă largă de la abţibildurile de pe mere şi până la pungile de unică folosinţă.

Companiilor li se va cere să folosească cât mai puţine ambalaje, în timp ce ţările vor trebui să se asigure că 65% din totalul deşeurilor de ambalaje sunt reciclate până la finele lui 2025. Potrivit Bloomberg, noile reguli ar urma să fie adoptate miercuri, la pachet cu regulile privind certificatele de eliminare a carbonului.

Un expert în curățenie explică de ce nu trebuie să usuci niciodată hainele pe calorifer, nici măcar iarna

Un expert a avertizat împotriva folosirii radiatorului pentru a usca hainele, deoarece poate face mai mult rău decât bine pe termen lung. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală.

Rebecca Bebbington, expert în consum la NetVoucherCodes, a explicat că procesul duce la mai multă umezeală în aer, ceea ce face ca perioada de uscare să fie mult mai lungă.

Înțeleg de ce fac oamenii acest lucru, dar de fapt crește umiditatea din aer, ceea ce nu este bine”, a adăugat ea. În schimb, încearcă să învârți hainele mai mult, să le spațiezi pe aerator și să folosești lumina naturală care intră”.

Un alt sfat simplu este de a da pur și simplu o centrifugare suplimentară rufelor. Doar încă zece minute în mașina de spălat va elimina și mai multă apă. Când scoți hainele din mașină, acestea vor fi puțin mai uscate înainte de a le pune pe aerator. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală. Acest lucru trebuie evitat.

Cel mai rapid și mai simplu remediu este să deschideți pur și simplu o fereastră. Chiar dacă afară suflă o furtună, deschideți fereastra pentru a favoriza circulația aerului.

Variola maimuței a primit un nou nume. Anunțul făcut de OMS

Variola maimuței a fost redenumită de Organizația Mondială a Sănătății. Până în prezent, această boală a fost cunoscută și sub denumirea de „monkeypox”.

Alertă în Europa. Cazurile de variola maimuței s-au dublat în doar o zi -  Playtech Știri

Monkeypox a fost redenumită „mpox” de către Organizația Mondială a Sănătății, transmite Protv.ro.

„Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an, în timp ce „variola maimuței” este eliminată treptat”, a spus agenția globală, conform SkyNews.

Simptomele variolei maimuței variază, dar includ erupții cutanate, febră, frisoane, ganglioni limfatici inflamați, senzație de epuizare și dureri de cap. Printre simptome se mai numără și leziunile cutanate în zona genitală.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 45 de pacienți. Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în total 15 persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuței.

Din ce cauză nasturii de la cămășile femeilor sunt cusuți în partea stângă
Articolul anterior
Iată de ce Tany Vander nu poate dormi fără lenjerie intimă
Articolul următor