Un moldovean a suportat două transplanturi renale, la interval de 19 ani

Încă din adolescenţă, bărbatul era nevoit să efectueze de trei ori pe săptămână procedura de dializă renală, pentru că rinichii săi nu mai funcționau corespunzător, iar, la 19 ani, acesta a suportat prima operație de transplant renal.

separator
ssssDin păcate, organismul bărbatului nu a fost compatibil cu rinichiul transplantat, iar, după cinci ani, chinul şedinţelor de dializă a reînceput.

„Am făcut 15 ani de dializă. Şi după m-am hotărât să fac iar transplant. Aici am făcut dializa, şi la Iaşi am făcut. Făceam navetă şi acolo, şi aici. Îmi venea greu”, a spus pacientul, pentru publika.md.

Acum zece zile, Vasile Ciobanu a primit o a doua şansă la viaţă. După 19 ani, bărbatul a suferit încă o operaţie de transplant. Chirurgul Adrian Tănase a fost cel care făcut ambele operaţii.

„Mi-au dat şansă prima dată şi acum, şi a doua oară. Mulţumesc la toată echipa”, a precizat Vasile Ciobanu.

Numărul moldovenilor care și-au făcut transplant de organe s-a dublat anul trecut, comparativ cu 2015. În total, au fost efectuate 22 de intervenții de transplant renal, cu 12 mai multe decât în 2015. Şi numărul celor hepatice a crescut de două ori. Astfel, în 2016, 9 oameni au primit un ficat nou. Și numărul transplanturilor de cornee s-a dublat anul trecut. În total, în 2016, au fost efectuate 28 de astfel de intervenții.

„Creşterea numărului de transplanturi se datorează creşterii numărului de donatori. Dacă să comparăm cu 2015, atunci am avut cinci donatori, în 2016, am avut 15 donatori”, a precizat Grigore Romanciuc, vicedirector al Agenţiei de Transplant.

Pentru acest an, sunt planificate 30 de transplanturi renale şi 14 hepatice. Cheltuielile sunt acoperite de poliţa de asigurare.

Locurile de veci s-au epuizat la cimitirul ,,Sfântul Lazăr” din Capitală. Autoritățile au luat o decizie
Articolul anterior
Examenul gratuit de screening al cancerului de col uterin. Rezultate triste
Articolul următor
Alte articole interesante