Tratamentul infertilităţii uterine absolute prin transplant de uter ia amploare. După ce în septembrie 2014 o femeie din Suedia a reuşit să dea naştere unui bebeluş sănătos din uter transplantat, o nouă intervenţie a fost efectuată la o clinică din SUA.

O femeie, în vârsta de 26 de ani, a primit un uter de la o donatoare aflată în moarte cerebrală, în cadrul unei intervenţii ce a durat 9 ore.
Infertilitatea uterină absolută este o condiţie ireversibilă şi afectează 3-5 la sută dintre femeile din întreaga lume. În astfel de cazuri femeile nu pot să rămână însărcinate, fie pentru că s-au născut fără un uter, au rămas fără el sau au unul nefuncțional.
În timp ce intervenţia a fost efectuată corespunzător, există încă mulți pași care trebuie să se faca înainte ca femeia să poate duce o sarcină, afirmă medicul Tommaso Falcone de la Clinica Cleveland, din SUA.
Înainte de transplant, ovulele acesteia sunt recoltate, fertilizate și apoi congelate, pentru a putea fi implantate ulterior în uter. Potrivit medicilor, vor trece mai mult de 12 luni, până cand procedura de implantare va putea fi înfăptuită.
Odată ce uterul este vindecat şi devine funcţional, embrionii congelaţi sunt dezghețaţi și implantaţi unul câte unul în uter, atât timp pâna femeia devine însărcinată. Pe toată perioada sarcinii sunt administrate medicamente cu efect de anti-rejecţie, iar pacientele sunt luate în evidenţă de către o echipă de medici obstetricieni.
O dată pe lună se fac biopsii cervicale, pentru a verifica procesul de respingere a organului transplantat. Femeile care reuşesc să nască unu sau doi copii prin operaţie de cezariană, suportă ulterior o intervenţie de histerectomie, adică de eliminare a uterului, iar din acel moment încetează să administreze medicamentele cu efect de anti-rejecţie.
De la prima intervenţie de transplant de uter din lume, patru femei din cele cinci operate au rămas însărcinate şi au născut copii sănătoşi.