Un pacient a recitat versuri în timp ce era operat pe creier

Este o inovaţie în medicina din Republica Moldova. Un pacient bolnav de epilepsie a fost operat pe creier în timp ce citea, recita versuri, calcula şi chiar se putea mişca. Operaţia a avut loc cu ajutorul neuronavigației și a monitoringului neurofiziologic la Spitalul Clinic Republican (SCR), scrie www.mednews.md 

separator
inovatie-un-pacient-epileptic-cu-tumoare-cerebrala-a-fost-operat-in-stare-treaza-la-scr

Pacientul operat este un student de 20 de ani din Chișinău. Potrivit specialiștilor de la SCR, anterior pacientul a fost nevoit să-și administreze remedii anticonvulsive care îi afectau grav performanțele intelectuale și calitatea vieții.

Tânărul a fost diagnosticat cu o tumoare intracerebrală, iar cazul său a fost clasificat de medici ca fiind unul de dificultate majoră. Tumoarea se afla foarte aproape de zonele verbale ale creierului, iar o mișcare greșită i-ar fi afectat capacitatea de vorbire.

Familia pacientului a rugat medicii să-i păstreze tânărului capacitatea de vorbire, mișcare și gândire, iar cerințele lor puteau fi realizate doar printr-o operație în care pacientul ar fi rămas conștient.

Operația a durat 6 ore, dintre care 4 ore pacientul a putut vorbi cu echipa de medici. Acest lucru era necesar pentru ca specialiștii să se asigure că nu-i sunt afectate capacitățile pacientului. Tânărul a fost externat în mai puțin de o săptămână. Intervenția chirurgicală a fost realizată de o echipă de medici condusă de șeful Secției Neurochirurgie de la SCR, Aurel Bodiu.

Sursa: www.mednews.md

5 piese vestimentare pe care trebuie să le ai în garderoba de primăvară!
Articolul anterior
Victoria Daineko a anunţat data nunţii
Articolul următor
Alte articole interesante