Un pacient a putut să-şi mişte braţul paralizat, datorită unui microcip implantat în creier!

 Tânărul în vârstă de 24 de ani a rămas complet paralizat acum şase ani, în urma unui accident, fiind lovit din plin de un val în timp ce înota. Medicii au realizat o performanţă inedită. Cu ajutorul unui dispozitiv electronic implantat în creier, au reuşit să readucă mobilitatea la nivelul degetelor paralizate ale bărbatului.

separator

article-2668703-1F18B80700000578-810_634x329
Realizat de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Ohio, SUA, şi de la Institutul Feinstein de cercetări în domeniul medical din New York, noul sistem funcţionează ca un „bypass” electronic prin care creierul este conectat direct la muşchii braţului, ocolind zona lezată din măduva spinării.

Cu ajutorul unui algoritm de învăţare, activitatea neuronală a tânărului Ian Burkhart a fost decodificată de către un computer, care a sesizat momentul când bărbatul a dorit să efectueze o anumită mişcare, informează ziare.com.

Studii similare au reuşit până în prezent să trimită impulsurile neuronale ale creierului la un braţ exterior, dar abia acum specialiştii au redat mişcarea extremităţilor unui pacient paralizat, aceasta fiind o premieră ştiinţifică extrem de promiţătoare pentru pacienţii care suferă de paralizie.

Ian Burkhart poate acum să facă mişcări necesare pentru activităţile curente. Atunci când bărbatul este conectat la aparat, el reuşeşte să ridice o sticlă şi să verse conţinutul acesteia într-un pahar, şi să acţioneze butoanele unui instrument muzical. El îşi ţine singur telefonul la ureche, poate învârti linguriţa în cana de cafea şi recuperează un obiect căzut pe sol.

Ian a declarat într-o conferinţă de presă că totul a mers „mult mai bine de cât se aştepta”, atunci când a acceptat, în aprilie 2014, să suporte intervenţia chirurgicală pentru montarea cipului. Două luni mai tarziu, în iunie 2014, el era deja în stare să deschidă şi să închidă palma doar cu ajutorul gândurilor şi al dispozitivului.

sursa

Iată care sunt semnele și simptomele hepatitei B. Mulți nici nu bănuiesc că o au

Adesea, hepatita B nu prezintă simptome și, de obicei, dispare de la sine. Majoritatea oamenilor nici nu știu că o au. Atunci când există totuși simptome ale hepatitei B, cei infectați spun că au simțit-o ca pe o gripă.

Aproximativ jumătate dintre adulții cu hepatită B nu prezintă simptome, adică sunt asimptomatici. Deci, este posibil să ai infecția și să nu știi acest lucru, scrie clicksanatate.ro.

Simptomele hepatitei B

Când ai simtome de hepatită B, vor fi evidente, de obicei la un interval situate între 6 săptămâni și 6 luni după ce ai fost infectat cu virusul. Simptomele hepatitei B durează de obicei câteva săptămâni, dar uneori pot rămâne prezente pentru luni de zile.

Iată care ar putea fi manifestările infecției cu virusul hepatitic B:

·      oboseală

·      durere de burtă

·      pierderea poftei de mâncare

·      greață și vărsături

·      durere în articulații

·      durere de cap

·      febră

·      urticarie

·      urină de culoare închisă (pipi)

·      fecale de culoarea argilei

·      icter – când ochii și pielea devin galbene

Dacă ai simptome de hepatită B, este important să consulți un medic pentru testare. De obicei, hepatita B va dispărea de la sine, dar poate deveni cronică și vă poate afecta grav ficatul.

Care sunt simptomele hepatitei cronice B?

Aproximativ 1 din 20 de persoane care fac hepatita B devin „purtători”, ceea ce înseamnă că au o infecție cronică (de lungă durată) cu hepatita B. Purtătorii sunt mai susceptibili de a transmite hepatita B altor persoane. Majoritatea purtătorilor sunt contagioși – adică pot răspândi hepatita B pe parcursul întregii vieți.

Infecțiile cu hepatita B care durează mult timp pot duce la boli hepatice grave, cum ar fi ciroza și cancerul hepatic. Aproximativ 1 din 5 persoane cu hepatită cronică B moare din cauza acesteia. Există medicamente care pot ajuta la tratarea infecțiilor cronice cu hepatita B.

Majoritatea bebelușilor care fac hepatită B dezvoltă infecție cronică, cu excepția cazului în care sunt tratați imediat. Dar tratamentele funcționează aproape întotdeauna când  copilul tău le primește rapid, la debutul infectării. De aceea, este important ca gravidele să fie testate pentru hepatita B.

Ce este hepatita B?

Este o boală infecțioasă care afectează ficatul și care este cauzată de virusul hepatitei B (HBV). Acest virus poate fi transmis prin contactul cu sângele, sperma, secrețiile vaginale și alte fluide corporale ale unei persoane infectate.

Iată câteva modalități comune de transmitere a hepatitei B:

·      Contact sexual neprotejat cu o persoană infectată cu virusul hepatitei B.

·      Transmiterea de la mamă la copil în timpul nașterii. Femeile infectate cu virusul hepatitei B pot transmite virusul nou-născutului în timpul nașterii.

·      Contactul cu sângele infectat, cum ar fi prin transfuzii de sânge sau prin folosirea acelor infectate.

·      Folosirea, în comun, a obiectelor personale infectate, cum ar fi periuțe de dinți, ustensile de tăiat unghii sau de ras, și alte obiecte care pot avea sânge infectat pe ele.

·      Folosirea drogurilor injectabile cu ace infectate.

·      Contactul cu leziuni cutanate infectate, cum ar fi tatuajele sau piercingurile efectuate cu instrumente infectate.

Hepatita B poate fi prevenită prin vaccinare.

A crezut că i-a apărut un simplu coș pe nas, dar a aflat că are cancer. ”Am fost în stare de șoc”

Michelle Davis a văzut prima dată coșul, în urmă cu mai bine de un an, și l-a ignorat până când acesta s-a mărit și a început să sângereze, ceea ce a determinat-o să meargă la medici, care au diagnosticat-o cu cancer, scrie stirileprotv.ro.

O femeie care a crezut că are un simplu coș pe nas a fost șocată când a fost diagnosticată cu cancer de piele.

Michelle Davis, în vârstă de 52 de ani, a observat umflătura roșie în luna aprilie a anului trecut, dar nu și-a făcut prea multe griji până când aceasta a devenit „foarte inflamată”.

Când a apăsat-o și nu se oprea din sângerare, a mers la medicul ei, care a suspectat imediat că este vorba de cancer.

În urma unei biopsii, Michelle a fost diagnosticată cu carcinom bazocelular, o formă obișnuită de cancer de piele, și a fost supusă unei intervenții chirurgicale pentru a îndepărta formațiunea.

În prezent, Michelle se recuperează după operație, dar medicii speră că nu va avea nevoie de alte tratamente.

Am fost în stare de șoc când am aflat. Nu auzisem niciodată de carcinomul bazocelular”, a declarat femeia, scrie Mirror. „A fost foarte tare, ca un vulcan sub piele. Mă plimbam cu prietena mea și, dintr-o dată, s-a oprit și mi-a zis că este mov, iar eu am spus că este doar un coș. Eram în faza de negare. M-am gândit ‘ce caut eu să am un coș la 52 de ani. O să treacă’, îmi tot spuneam. Se umfla și se retrăgea. Îmi amintesc că îl strângeam și nu ieșea nimic. Apoi a sângerat și a sângerat, timp de o săptămână”.

Michelle a mers la medicul ei în februarie 2023 și i s-a spus că arată ca un cancer de piele. Femeia a fost apoi supusă unei reconstrucții cu lambou nazal la spitalul Ormiston, Auckland, în aprilie 2023, pentru a îndepărta formațiunea și a trage pielea nasului peste gaură.

Cât zahăr ar trebui să consumăm zilnic pentru a nu avea probleme de sănătate

Junk-food, fast-food, produse semipreparate, dulciuri și prăjituri ultraprocesate, sucuri, ronțăieli dulci și sărate… ce au în comun toate aceste produse? Zahăr supra-adăugat.

Cum distrugem ușor bacteriile bune din intestin? Cu zahăr. „Doctor de bine” explică ce înseamnă prea mult zahăr zilnic.

Doza zilnică de zahăr recomandată de Organizația Mondială a Sănătății nu trebuie să depășească 25 g/zi, adică 5 lingurițe de zahăr. Atenție, e vorba de întreaga cantitate de zahăr consumată zilnic, ca atare sau inclusă în produse alimentare, scrie stirileprotv.ro.

Când ne gândim că inclusiv muștarul și ketchupul au zahăr, ne dăm seama cat e de ușor să depășim această doză. Zahărul rafinat nu conține nutrienți sau oligoelemente, ci doar calorii goale, care favorizează procesele oxidative și inflamatorii, cresc nivelul de aciditate din organism, fragilizează țesuturile și sistemul imunitar.

Un studiu făcut la o universitate din California a arătat că o doză de băutură răcoritoare, ce conține 7 lingurițe zahăr declanșează, după numai 5 minute, o scădere cu 35% a capacității de fagocitoză a globulelor albe responsabile de apărarea imunitară, efect ce durează câteva ore. Consumul a 100g zahăr duce la o scădere dramatică, de 97% a răspunsului imun!

În plus zahărul rafinat adăugat în produsele alimentare hrănește virusurile și bacteriile patogene din intestin, creează un mediu favorabil pentru creșterea și multiplicarea lor și afectează microbiota. Ori intestinul joacă un rol major în protecția imunitară, 70-80% dintre celulele de apărare a corpului fiind concentrate aici. 

Consumul de zahăr are un efect negativ local, manifestat prin constipație, fermentație, balonare, dar și un efect general: disbioza intestinală, pe care o generează scade rezistența la boli a întregului organism.

Cum să îţi activizezi hormonii şi să arzi mai multă grăsime, în trei paşi!
Articolul anterior
Xenia Borodina a pozat pentru lookbook-ul unui designer celebru!
Articolul următor