Un tânăr din Moldova a devenit donator de spermă la o clinică din străinătate datorită coeficientului înalt de inteligență!

Un tânăr din Republica Moldova a devenit donator de spermă la numai 22 de ani. Acesta a fost selectat de o clinică din România, filiala Iași, după ce a efectuat un test de inteligență și a obținut un rezultat uluitor. Ulterior, tânărul a fost supus și altor teste medicale minuțioase, care să-i confirme starea bună de sănătate. Până în prezent, tânărul a donat spermă de două ori și se laudă deja cu cinci copii sănătoși, patru băieți și o fetiță.

separator
oooooooooooo

Potrivit moldnova.eu, Victor are 25 de ani și este de profesie inginer programator. Pe când avea 22 de ani, la inițiativa unei organizații internațională care se ocupă de identificarea donatorilor de spermă, tânărul a trecut online un test IQ. Rezultatele testului au fost uluitoare – 194 de puncte. Ulterior, acesta a trecut încă un test, iar rezultatele au fost aceleași. Organizația i-a recomandat să fie donator de spermă, iar tânărul a acceptat.

În cazul lui, a fost o excepție de vârstă pentru că el a devenit donator la numai 22 de ani, ceea ce nu se acceptă, întrucât pentru a fi donator trebuie să ai 25 de ani și doi copii sănătoși.

Tânărul a făcut controale medicale minuțioase la Iași, întrucât acolo se află cea mai apropiată filială a organizației respective. Pe lângă testul IQ, tânărul spune că a fost supus și unor analize riguroase, cum ar fi de exemplu teste psihologice, teste de identificare a agresivității, a maladiilor sexual transmisibile și multe altele care inițial au durat 3 luni.

Ulterior, analizele de sânge, salivă și urină. Înainte de a dona sperma, persoana completează un formular, băuturile alcoolice ți fumatul sunt excluse. ,,Sperma se colectează într-un container după care este testată din nou, dacă totul este în regulă este congelată și trimisă clinicii”, explică tânărul.

Victor a donat de două ori spermă, iar în momentul de față are cinci copii sănătoși de care el știe. „Nu știu cum îi cheamă, nu știu cine îi crește, dar sunt patru băieți și o fetiță”, menționează el. Victor spune că el nu va putea dezvălui, dar nici copiii nu vor putea afla cine este tatăl lor biologic, întrucât a semnat un contract în acest sens. „E dublu confidențial, clinica idee nu are cine a fost donatorul și organizația prin care eu donez spermă idee nu are cine sunt părinții. Eu stiu doar că acești copii există. De obicei, nu se anunță că ai copii sau nu ai, dar un avantaj al acestei organizații este faptul că donatorii sunt, opțional, înștiințați despre acest lucru”, povestește băiatul. Pentru acest serviciu tânărul este plătit, dar nu a putut să ne spună suma exactă, precizând că e vorba de mai puțin de 100 de euro pentru o donație.

Familia băiatului nu cunoaște faptul că Victor este donator de spermă, iar el nici nu vrea să le spună părinților despre aceasta. Principalul impediment în acest context este diferența de vârstă și părinții lui n-ar accepta acest lucru. Cei care au aflat însă, au rămas șocați. „Îmi reproșează: cum așa tu să ai copii și să nu-i vezi niciodată? Eu pur și simplu știu că sunt pe mâini bune”, spune Victor. Acum nu-i pregătit să aibă nici copiii lui, dar nici să se întâlnească cu cei care sunt crescuți de o altă familie.

Tânărul este mulțumit și se bucură că poate oferi posibilitatea de a avea copii celor care își dorec foarte mult. Din spusele acestuia, fetele cu care băiatul se află într-o relație reacționează șocant și nu prea acceptă faptul că el este donator de spermă.

În Republica Moldova nu există o clinică destinată donatorilor de spermă. Potrivit lui Veaceslav Moșin, doctor habilitat în științe medicale, obstetrician-ginecolog cu experiență în ferilizările in vitro timp de 19 ani, în țara noastră nici nu este nevoie de astfel de donatori. Acesta susține că în momentul de față există alte metode prin care femeile pot rământe însărcinate, cum ar fi de exemplu fertilizarea in vitro.

Unui pacient din Moldova îi va fi transplantat ficat prelevat în România

Unui pacient din Republica Moldova îi este transplantat ficat prelevat în România. Organul a fost adus cu ajutorul echipei SMURD. Despre aceasta a anunțat directorul Agenției Naționale de Transplant, Vladimir Bolocan.

Un nou tip de intervenție chirurgicală în Moldova. Pacienta operată a fost  deja externată

„Astăzi , prin mecanismul panEuropean de partajare a organelor, coordonat de organizația FOEDUS , al cărei membru al bordului de directori am onoarea să fiu, pe Aeroportul Internațional Chișinău a aterizat elicopterul SMURD cu un ficat prelevat în România şi care în aceste momente este transplantat unui pacient din Republica Moldova”, a scris Vladimir Bolocan.

Directorul Agenției Naționale de Transplant a menționat că, datorită eforturilor din ultimii trei ani și lucrului în echipă, activitatea de transplant în Republica Moldova a înregistrat multe progrese.

Transplantarea organului este efectuată de către medicii de la Spitalul Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău, a confirmat pentru IPN purtătoarea de cuvânt a spitalului, Marina Zibliuc.

Medicament gratuit pentru zeci de persoane care suferă de o boală rară. Costul tratamentului se ridică la 100 mii lei anual

Copiii și adulții cu fibroză chistică din R. Moldova vor beneficia gratuit de un nou medicament și de dispozitivul medical necesar pentru administrarea zilnică a acestuia.

In ce conditii poate functiona o farmacie online, dupa schimbarea  legislatiei

Decizia a fost luată de Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Potrivit Ministerului Sănătății, paciiențiii vor primi preparatul cu denumirea comună internațională dornase alfa, împreună cu nebulizatorul, toate cele 38 de persoane la care a fost diagnosticată maladia rară. Acestea vor fi eliberate de Institutul Mamei și Copilului, instituția fiind asigurată cu cantitatea necesară prin achiziții publice centralizate.

Dornase alfa contribuie la combaterea infecțiilor pulmonare și îmbunătățirea funcției plămânilor la persoanele cu fibroză chistică. Costul estimativ anual pentru tratamentul unei persoane cu acest medicament este de peste 100 de mii de lei.

Fibroza chistică sau mucoviscidoza reprezintă o boală genetică rară, care se manifestă prin probleme digestive, infecții respiratorii. Deși afecțiunea nu poate fi vindecată terapiile previn complicațiile metabolice, infecțioase și îmbunătățesc calitatea vieții pacienților.

În R. Moldova persoanele cu fibroză chistică beneficiază gratuit inclusiv de trei medicamente compensate, pentru care anul trecut au fost alocate patru milioane de lei din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un nou studiu

Utilizarea aragazurilor cu gaz poate crește nivelul benzenului – considerat cancerigen – în toată casa, la niveluri periculoase, timp de câteva ore după utilizare, potrivit unui studiu publicat recent, scrie Yahoo News.

Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un studiu

Studiul, publicat săptămâna trecută în revista Environmental Science & Technology, este primul care a măsurat emisiile de benzen de la sobe și cuptoare cu gaz, transmite adevarul.ro.

Măsurătorile au arătat că substanța chimică toxică a depășit cu mult  în concentrație nivelul considerat nesigur de către Agenția pentru Protecția Mediului.

„Un singur arzător cu gaz la temperatură ridicată sau un cuptor setat la 350 Fahrenheit, timp de 45 de minute, a ridicat concentrațiile de benzen din bucătărie peste estimarea superioară a concentrațiilor de benzen găsite în fumatul pasiv în aproximativ o treime din cazurile pe care le-am măsurat”, a explicat Yannai Kashtan, student absolvent la Stanford University Doerr School of Sustainability și autor principal al acestei cercetări, într-o conferință de presă de marți după-amiază,în care a vorbit despre constatările făcute pe parcursul studiului. 

Pe ce s-a bazat studiul

Studiul s-a bazat pe date colectate din 87 de locuințe din 11 comitate din California și trei din Colorado. Potrivit observațiilor făcute de cercetători, substanța chimică s-a răspândit încet în toată casa, ducând la concentrații ridicate timp de câteva ore după ce flacăra a fost oprită.

Rob Jackson, cercetător senior la Stanford Woods Institute for the Environment și coautor al studiului, a precizat că, în unele cazuri, este nevoie de șase ore sau mai mult pentru ca benzenul să coboare din nou la nivelurile dinaintea folosirii aragazului.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor arată că otrăvirea acută cu benzen poate provoca simptome precum somnolență, amețeli, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dureri de cap și, în cazul concentrațiilor foarte mari, chiar moartea.

Risc de astm și cancer

Aceleași centre semnalează și alte riscuri în cazul expunerii pe termen lung la benzen, care are ca efect scăderea numărului de celule roșii din sânge, ceea ce duce la anemie, poate slăbi sistemul imunitar și poate provoca diverse forme de cancer, ca de exemplu leucemia.

Mai mult, diagnosticele de astm și frecvența simptomelor de astm raportate sunt mai mari la copiii care au fost expuși la benzen în aer, potrivit unei analize sistematice a cercetărilor din 2018, publicată în Global Pediatric Health

Un subiect care a dat naștere controverselor

În ultima perioadă, utilizarea sobelor cu gaz a făcut obiectul unor controverse politice în SUA, după ce studii recente au relevat că eliberarea de poluanți precum monoxidul de carbon și dioxidul de azot de către sobele cu gaz crește rata astmului infantil.

De aici a apărut și ideea reglementării aragazurilor cu gaz, inclusiv, o eventuală interzicere a vânzării acestora în Statele Unite.

Reprezentanții industriei gazului și aliații lor republicani din Congres consideră că reglementările care ar scoate de pe piață modelele de aragazuri pe gaz ar limita în mod nedrept alegerea consumatorilor.

Chello a recunoscut că a făcut trafic de droguri. Rapperul risca 7 ani de închisoare
Articolul anterior
Important! Moldovenii vor putea obține pașaportul românesc doar în baza unei programări online
Articolul următor