Virusul Zika, confirmat în România!

Ministerul Sănătăţii din România a primit confirmarea infectării cu virusul Zika în cazul unei tinere de 27 de ani.

separator

virus-zika-32-640x427Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al MS, Laurenţiu Colintineanu.

„Ieri, Ministerul Sanatatii a primit confirmarea cu virusul Zika a unei persoane de 27 de ani. Ea calatorise in Martinica. Este in afara pericolului. Este vorba despre o fata. Nu s-a infectat pe teritoriul Romaniei. Riscul de transmitere pe teritoriul Romaniei este minim”, a mai spus Colintineanu.

Diagnosticul tinerei a fost confirmat, întrucât istoricul de călătorie într-o zonă cunoscută cu potenţial de transmitere, simptomele şi rezultatele analizelor susţin diagnosticul de infectare cu Zika.

Specialiştii recomandă celor care călătoresc în zonele endemice să se protejeze, să aibă soluţii care alunge ţănţarii, să se îmbrace cu pantaloni şi bluze cu mâneci lungi, pentru că nu există vaccin şi nici medicaţie de profilaxie.

Virusul Zika este un virus ARN monocatenar, identificat prima data în 1947 în pădurea tropicală Zika din Uganda, de aici i se trage şi numele. Virusul provoacă la om o boală infecţioasă virală, numitî febra Zika, transmisî prin înţepătura unui ţânţar infectat cu acest virus.

Majoritatea infecţiilor provocate de virusul Zika sunt asimptomatice (60-80%). Simptomele bolii sunt de obicei uşoare şi dispar în 2-7 zile, fără a conduce la deces. Principalele simptome sunt erupţia cutanată, pete roşii care apar iniţial pe faţă şi apoi se extind pe tot corpul, febra moderată, cefaleea, conjunctivita.

Adevăratul pericol îl reprezintă infestarea cu Zika a femeilor însărcinate. Există suspiciuni că virusul se transmite transplacentar de la mama la făt sau în timpul travaliului. Specialiştii susţin că bebeluşii născuţi din mame infestate cu Zika pot prezenta complicaţii neurologice, inclusiv sindromul Guillain-Barré şi malformaţii congenitale: microcefalie la nou-născuţi şi malformaţii ale sistemului nervos.

Persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să ştie ca virusul Zika se poate transmite prin înţepătura de ţânţar, dar şi prin contact sexual.

sursa

alte Articole interesante