Zilnic, 10 moldoveni se îmbolnăvesc de tuberculoză

Potrivit statisticilor, zece moldoveni se îmbolnăvesc de tuberculoză în fiecare zi. Aproximativ 6.000 de moldoveni erau bolnavi de tuberculoză la sfârşitul anului trecut. Peste 2.800 au fost diagnosticaţi pentru prima dată cu această maladie.

separator

tuberculoza-simptome-si-tratament-18484232

Tot mai mulţi moldoveni revin de peste hotare bolnavi de  tuberculoză în stare avansată, constată medicii. Majoritatea dintre ei sunt bărbaţi, care contractează maladia din cauza condiţiilor de muncă neadecvate, scrie www.canal2.md

Un bărbat a revenit din Federaţia Rusă la sfârşitul anului trecut, după ce medicii ruşi au stabilit că este bolnav de tuberculoză.

„Febra era mare noaptea, până la 40. M-am dus la spital. Am stat internat două săptămâni. Cred că m-am îmbolnăvit în timp ce mă duceam la lucru”.

Rusia, Italia, Portugalia şi Turcia sunt ţările de unde moldovenii revin, cel mai frecvent, bolnavi de tuberculoză.

„Din păcate, frecvent ei revin când boala este într-un stadiu avansat. Se explică asta prin faptul că acolo ei au condiţii de viaţă dificile. Bărbaţii nu se alimentează bine deoarece vor să transmită cât mai mulţi bani acasă”, a comunicat şeful de secţie Institutul de Ftiziopneumologie, Lidia Rîvneac.

Adresarea tardivă la medic a persoanelor care suferă de această maladie, este o practică des întâlnită în ţara noastră.

„Un pacient cu tuberculoză, care elimină bacili, poate infecta până la 15 persoane, anual. Odată ce pacientul este inclus în tratament, riscul de a fi ca sursă de infecţie este mai mic. Vindecându-l îi protejăm şi pe cei din jur de tuberculoză”, a menţionat directorul Institutului de Ftiziopneumologie, Liliana Domenti.

Asta nu este singura problemă a medicilor. Din cauza rezistenţei la medicamente, în ultimele decenii, tuberculoza este greu de tratat. Situaţia s-ar putea schimba din acest an, datorită preparatelor moderne, ce vor fi incluse în tratamentul pacienţilor.

Între timp, doctorii au reuşit să reducă mortalitatea prin tuberculoză cu 20 la sută, datorită echipamentelor moderne de diagnostic, care permit depistarea bolii în mai puţin de două ore.

Sursa: www.canal2.md

Aproape 300 de cazuri de gripă, înregistrate într-o singură săptămână

Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează că, pe parcursul săptămânii trecute, morbiditatea prin infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) s-a manifestat la un nivel de intensitate joasă, cu 25% mai puțin față de săptămâna precedentă a acesteia și o descreștere de 17% comparativ cu perioada similară a sezonului anterior. În total, au fost înregistrate 5240 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii (54%), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Totodată, în perioada 10 – 16 martie curent, au fost înregistrate 278 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău – 193 de cazuri; Edineț – 13 cazuri; Ialoveni – 12 cazuri; Bălți, Călărași și Dondușeni – câte 7 cazuri; Strășeni – 6 cazuri; Ungheni – 5 cazuri; Orhei și Rezina – câte 4 cazuri; Glodeni – 3 cazuri; Comrat, Criuleni, Drochia și Telenești – câte 2 cazuri; Anenii Noi, Briceni, Căușeni, Fălești, Florești, Hâncești, Ocnița, Sângerei și Ștefan-Vodă – câte 1 caz), în descreștere cu 40% față de săptămâna precedentă.

De la începutul perioadei de monitorizare (30.09.2024 – 16.03.2025) au fost înregistrate 3736 de cazuri de gripă, 139 973 cazuri de IACRS și 12 439 cazuri de infecții respiratorii acute severe.

De asemenea, pe parcursul săptămânii trecute, a fost raportat un caz de COVID-19, la un copil, comparativ cu 4 cazuri, înregistrate în săptămâna anterioară a acesteia.

ANSP recomandă în continuare respectarea măsurilor de protecție: păstrarea distanței sociale, evitarea locurilor aglomerate; respectarea regulilor de igienă, inclusiv igiena mâinilor, igiena respiratorie; respectarea măsurilor sanitare la locul de trai, la locul de muncă, de educație și învățământ, cu aerisirea spațiilor închise; purtarea măștilor în instituțiile medicale; adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției respiratorii; menținerea unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație bogată în legume și fructe, odihnă adecvată și exerciții fizice regulate.

Un focar de rujeolă a fost înregistrat la Cimișlia. Opt copii, infectați

Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță despre un focar de rujeolă la Cimișlia. Astfel, opt copii din diferite localități din raion s-au infectat cu această boală contagioasă, în perioada 7 februarie – 14 martie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Fiecare caz suspect la rujeolă este raportat și supus investigațiilor de laborator pentru confirmarea sau infirmarea bolii. Astfel, în perioada 1 ianuarie – 14 martie 2025, au fost înregistrate 20 de cazuri de rujeolă, dintre care 5 de import (România și Ucraina). Prin investigații de laborator, au fost confirmate 14 cazuri (6 – Chișinău și 8 – Cimișlia). Vârsta persoanelor afectate este cuprinsă între 8 luni și 17 ani. Astfel, sunt afectați copii de diferite vârste, inclusiv un copil de până la un an, care nu au încă vârsta potrivită pentru imunizare împotriva rujeolei și organismul micuților nu a reușit să producă anticorpi pentru a fi protejați. Menționăm că în anul 2024, au fost înregistrate 216 cazuri confirmate de rujeolă, în 2023 – 3 cazuri de rujeolă, iar pe parcursul anilor 2021 și 2022 nu au fost înregistrate cazuri.

Totodată, informăm despre un focar de rujeolă înregistrat în raionul Cimișlia. În perioada 7 februarie – 14 martie 2025, în raion au fost înregistrate 8 cazuri confirmate de rujeolă la copii din satele Porumbreni – 3 cazuri, Zloți – 3 cazuri, Codreni și Sagaidacul-Nou – câte un caz, alte 6 cazuri suspecte sunt în proces de investigare epidemiologică. Cazurile confirmate au fost înregistrate la copii cu vârste cuprinse între 2-17 ani.

În contextul înregistrării focarului, de către specialiștii ANSP au fost întreprinse mai multe acțiuni:

  • Măsuri de prevenire a răspândirii rujeolei în focar, prin stabilirea contacților, verificarea statutului vaccinal și supravegherea medicală.
  • Supravegherea epidemiologică la nivel teritorial, prin colectarea și analiza datelor cu privire la cazurile de rujeolă, cu actualizarea lor zilnică.
  • Verificarea statutului și vaccinarea copiilor care nu au vaccinarea ROR.
  • Asigurarea diagnosticului de laborator al rujeolei, în laboratorul ANSP.
  • Menținerea măsurilor de supraveghere în teritoriul afectat și cele aferente.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii, ținând cont de situația epidemiologică la nivel național și regional. Rujeola este de 6 ori mai infecțioasă decât gripa și poate dezvolta boli grave, sau complicații, cum ar fi: infecția urechii, pneumonie, surditate permanentă, encefalită, sau deces. Aceasta se răspândește foarte rapid, dacă nu este menținută imunitatea de grup ce poate fi obținută prin vaccinare. În condițiile de acoperirea joasă la vaccinare, înregistrată la nivel național (mult sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an), rezistența anti vaccinală, care persistă mai mult între membrii confesiunilor religioase și persoanele de etnie romă, există riscul de emergență a maladiilor prevenibile prin vaccinări, în prezent a rujeolei, având rată foarte înaltă de contagiozitate, cu urmări grave de sănătate. Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin VACCINARE. Vaccinurile împotriva rujeolei sunt sigure și efective.

În Republica Moldova, vaccinarea se efectuează gratuit, cu 3 doze de vaccin ROR, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, îndemnăm părinții să meargă la instituția medicală, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Potrivit OMS, Regiunea Europeană raportează cele mai multe cazuri de rujeolă din ultimii 25 de ani. Astfel, 127.350 de cazuri de rujeolă au fost raportate în Regiunea Europeană a OMS pentru 2024, un număr dublu față de cazurile raportate în 2023 și cel mai mare număr din 1997, potrivit unei analize a OMS și UNICEF. Mai mult de 40% din cazurile raportate sunt copii cu vârsta sub cinci ani, iar mai mult de jumătate din cazurile raportate au necesitat spitalizare. Potrivit datelor preliminare din 6 martie 2025, au fost raportate 38 de decese.

in raion s-au infectat cu această boală contagioasă, în perioada 7 februarie – 14 martie 2025.

Creștere bruscă de cazuri de infecții virale în regiunea din stânga Nistrului: La Tiraspol au fost închise cinci grădinițe și 12 clase

Creștere bruscă de cazuri de infecții virale în regiunea din stânga Nistrului, anunță presa locală citată de newtv.md

Din cauza numărului mare de îmbolnăviri, în Tiraspol au fost închise 5 grădinițe și 12 clase. Totodată, presa scrie că în orașul Rîbnița 619 elevi nu frecventează școala din cauza virozelor.

Evghenii Plushenko își pune viața în pericol de dragul soției!
Articolul anterior
Mai multe „Zâmbete de copil la Shopping MallDova”
Articolul următor