Zilnic, 10 moldoveni se îmbolnăvesc de tuberculoză

Potrivit statisticilor, zece moldoveni se îmbolnăvesc de tuberculoză în fiecare zi. Aproximativ 6.000 de moldoveni erau bolnavi de tuberculoză la sfârşitul anului trecut. Peste 2.800 au fost diagnosticaţi pentru prima dată cu această maladie.

separator

tuberculoza-simptome-si-tratament-18484232

Tot mai mulţi moldoveni revin de peste hotare bolnavi de  tuberculoză în stare avansată, constată medicii. Majoritatea dintre ei sunt bărbaţi, care contractează maladia din cauza condiţiilor de muncă neadecvate, scrie www.canal2.md

Un bărbat a revenit din Federaţia Rusă la sfârşitul anului trecut, după ce medicii ruşi au stabilit că este bolnav de tuberculoză.

„Febra era mare noaptea, până la 40. M-am dus la spital. Am stat internat două săptămâni. Cred că m-am îmbolnăvit în timp ce mă duceam la lucru”.

Rusia, Italia, Portugalia şi Turcia sunt ţările de unde moldovenii revin, cel mai frecvent, bolnavi de tuberculoză.

„Din păcate, frecvent ei revin când boala este într-un stadiu avansat. Se explică asta prin faptul că acolo ei au condiţii de viaţă dificile. Bărbaţii nu se alimentează bine deoarece vor să transmită cât mai mulţi bani acasă”, a comunicat şeful de secţie Institutul de Ftiziopneumologie, Lidia Rîvneac.

Adresarea tardivă la medic a persoanelor care suferă de această maladie, este o practică des întâlnită în ţara noastră.

„Un pacient cu tuberculoză, care elimină bacili, poate infecta până la 15 persoane, anual. Odată ce pacientul este inclus în tratament, riscul de a fi ca sursă de infecţie este mai mic. Vindecându-l îi protejăm şi pe cei din jur de tuberculoză”, a menţionat directorul Institutului de Ftiziopneumologie, Liliana Domenti.

Asta nu este singura problemă a medicilor. Din cauza rezistenţei la medicamente, în ultimele decenii, tuberculoza este greu de tratat. Situaţia s-ar putea schimba din acest an, datorită preparatelor moderne, ce vor fi incluse în tratamentul pacienţilor.

Între timp, doctorii au reuşit să reducă mortalitatea prin tuberculoză cu 20 la sută, datorită echipamentelor moderne de diagnostic, care permit depistarea bolii în mai puţin de două ore.

Sursa: www.canal2.md

Evghenii Plushenko își pune viața în pericol de dragul soției!
Articolul anterior
Mai multe „Zâmbete de copil la Shopping MallDova”
Articolul următor
Alte articole interesante