Studiu alarmant: Peste 14 milioane de tone de plastic se află pe fundul oceanului planetar

Cel puțin 14 milioane de tone de bucăți de plastic mai mici de 5 milimetri sunt cel mai probabil pe fundul oceanului planetar, potrivit unei estimări bazate pe o nouă cercetare, arată The Guardian.

separator
foto: Getty Images

Analiza sedimentelor oceanice de la o adâncime de 3 kilometri sugerează că ar putea fi cu mai mult de 30 de ori plastic pe fundul oceanului planetar decât este cel care plutește la suprafață.

Agenția științifică guvernamentală a Australiei, CSIRO, a adunat și analizat bucăți din fundul oceanului, luate din șase locații izolate, la aproape 300 de km distanță de coasta sudică a țării, în Marele Golf Australian.

Cercetătorii au analizat 51 de mostre și au găsit că după excluderea greutății apei, fiecare gram de sediment conținea în medie 1,26 de bucăți de microplastic.

Microplasticele au un diametru de 5 mm sau chiar mai puțin și sunt în mare parte rezultatul dezintegrării obiectelor din plastic în bucăți mai mici.

Oprirea valului de plastic care intră în sistemele de ape la nivel global și în cele din urmă în ocean a apărut ca o provocare internațională majoră.

Dr Denise Hardesty, un savant în cercetare la CSIRO și coautor al studiului publicat în jurnalul Frontiers in Marine Science, a declarat pentru The Guardian că găsirea microplasticelor într-o astfel de locație izolată, la o astfel de adâncime, “indică omniprezența plasticului, indiferent de locația în care te afli în lume”.

“Asta înseamnă că se răspândește prin coloana de apă. Aceasta ne pune pe gânduri privind lumea în care trăim și impactul obiceiurilor noastre de consum asupra a ceea ce se consideră un loc foarte impecabil. Trebuie să ne asigurăm că marele albastru nu este o mare groapă de gunoi. Aceasta este și mai multă dovadă că trebuie să oprim fenomenul de la sursă”, a spus ea.

Mostrele au fost extrase din solul de pe fundul oceanului în martie și aprilie 2017, la o distanță între 288 și 349 de km de coastă, la o adâncime între 1.655 – 3.061 de metri.

Hardesty a declarat că nu a fost posibil să știe cât de vechi erau bucățile de plastic, sau din ce fel de obiecte au făcut parte înainte.

Însă a precizat că forma bucăților, văzute la microscop, sugerează că au fost cândva obiecte de consum.

Pentru acest studiu, cercetătorii au extrapolat cantitatea de plastic găsită în mostrele lor de pământ și de la cercetări făcute de alte organizații, pentru a concluziona că până la 14,4 milioane de tone de microplastice se află acum pe fundul oceanului, la nivel global.

Deși asta poate părea o cifră mare, Hardesty a declarat că este mică în comparație cu cantitatea de plastic care probabil intră în ocean în fiecare an.

În septembrie, un studiu a estimat că, în 2016, între 19 milioane și 23 de milioane de tone de plastic au ajuns atât în râuri cât și în ocean.

Lideri din mai mult de 70 de țări au semnat un angajament voluntar în septembrie pentru a restaura pierderile din biodiversitate, care are ca scop stoparea plasticului care intră în ocean până în 2050.

Printre marile țări care nu au semnat angajamentul se află Statele Unite, Brazilia, China, Rusia, India și Australia.

Sursa

Impactul coronavirusului asupra inimii. Medic: ,,Acționează în mod direct, duce la infarct”
Articolul anterior
,,3 zile îngrozitoare”. Cristina Asmus povestește despre lupta cu virusul Covid
Articolul următor
Alte articole interesante