Studiu: bolnavii fără simptome pot răspândi Covid-19 mai mult decât se credea iniţial

Un focar cu cel puţin 82 de cazuri de Covid-19 a pornit de la persoane asimptomatice. Studii recente arătă că şi persoanele fără simptome pot răspândi noul coronavirus. Covid-19 va fi mult mai greu de controlat decât Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), spune Bill Gates.

separator
Până acum, s-a crezut despre Covid-19 că este răspândit doar de persoanele care prezintă deja simptome precum febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie, însă cercetătorii americani au identificat în Massachusett un focar cu cel puţin 82 de cazuri care a pornit de la persoane asimptomatice.

Numeroase studii recente au arătat că şi persoanele fără simptome pot răspândi Covid-19, dar nu la fel de mult ca bolnavii ale căror reacţii sunt evidente.

„Trebuie să ne concentrăm asupra persoanelor simptomatice. Unele răspândiri sunt posibile înainte ca oamenii să dea semne de boală, dar nu acesta este principalul mod de propagare a virusului”, a declarat secretarul american pentru sănătate, Alex Azar, potrivit Mediafax.

El a mai spus că „persoanele sub 20 de ani care nu prezintă simptome semnificative ar putea răspândi mai uşor virusul. Dar până când vom înţelege cu adevărat câţi oameni transmit virusul asimptomatic şi asimptomatic le cerem tuturor americanilor să-şi asume responsabilitatea personală pentru a preveni răspândirea”.

Într-un articol din New England Journal of Medicine, Bill Gates şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspândirea bolii de către persoanele care încă nu au dezvoltat simptome sau care se simt „doar puţin răcite”.

„Există, de asemenea, dovezi puternice că poate fi transmis de persoane care se simt doar puţin răcite sau care nu au deloc simptome. Asta înseamnă că virusul Covid-19 va fi mult mai greu de controlat decât Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), care a fost răspândit numai de către persoanele simptomatice”, a scris el.

Donează și tu! Strângere de fonduri pentru personalul medical din Moldova, implicat în lupta Covid-19
Articolul anterior
Profilul pacienţilor cu Covid-19 din Italia: majoritatea celor care au decedat aveau una sau mai multe patologii cronice preexistente
Articolul următor
Alte articole interesante