Distanța fizică este una dintre măsurile importante de prevenție în ceea ce privește infecția cu noul tip de coronavirus.

Desigur, la fel de importante sunt spălatul pe mâini cu apă și săpun și purtarea măștii de protecție.
Această triadă este esențială pentru limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2 în comunitate.
Dar, este de ajuns un metru pentru a limita infectarea cu Covid-19?
Noile date arată că SARS-CoV-2 poate „călători” pe distanțe mult mai mari atunci când vorbim pe un ton ridicat sau cântăm, de exemplu.
De asemenea, regula distanțării fizice trebuie să țină cont de ventilarea spațiului în care ne aflăm, de încărcătura virală, de timpul de expunere, precum și de activitate.
Potrivit celui mai recent studiu publicat în British Medical Journal, distanța fizică recomandată este de peste doi metri. Iar asta deoarece picăturile respiratorii pot parcurge distanțe mult mai mari decât se știa anterior, de 6 până la 8 metri!
Distanța fizică de 1-2 metri, o regulă bazată pe studii care nu mai sunt de actualitate
Picăturile de salivă eliminate în timpul strănutului, tusei, respirației sau vorbirii se împart în două categorii: picături mari și picături mici, invizibile cu ochiul liber. Picăturile mari de salivă sunt cele care aterizează pe sol la o distanță de 1-2 metri.
În schimb, picăturile mici (numite aerosoli sau picături respiratorii) se evaporă mai rapid, dar dacă sunt întrunite condiții care pot facilita transportul acestora – cum ar fi ventilația sau strănutul puternic – este posibil ca acestea să parcurgă distanțe mult mai mari, de peste 4 metri, uneori chiar și de 8 metri.
Respirația, cântatul, tușitul, strănutul, toate acestea generează „un nor de aer” care conține particule respiratorii.
În consecință, aceste picături pot atinge o distanță de 7-8 metri în doar câteva secunde, mai ales dacă tușim sau strănutăm cu putere, ne aflăm într-o încăpere care nu este ventilată corespunzător (nu dispune de aer condiționat cu filtre HEPA sau nu se aerisește regulat încăperea, la interval de 20 de minute) sau, din contră, chiar dacă suntem în aer liber, cântăm, strigăm, țipăm.