Studiu: coronavirusul nu suferă mutații rapide, așa că vaccinul ar putea oferi protecție pe o perioadă lungă

Descoperire recentă a oamenilor de știință, care ne dă speranțe în lupta împotrivă coronaviruslui: Sars-Cov-2 nu suferă mutații rapide, așa cum se întâmplă cu virusurile gripale, ceea ce înseamnă că vaccinul ne-ar putea proteja ani de zile și nu trebuie să facem un nou vaccin în fiecare an.

separator
Deși sunt studii care susțin contrariul, o nouă cercetare confirmă faptul că noul coronavirus nu are mutații semnificative, iar relativa stabilitate a virusului înseamnă că acesta nu va deveni mai mult sau mai puțin periculos pe măsură ce se răspândește.

Peter Thielen, un expert în genetică moleculară de la Universitatea Johns Hopkins, a dezvăluit pentru Washington Post că în acest moment experții analizează în detaliu peste 1000 de probe diferite de virus. În urma cercetărilor s-a decoperit că există doar aproximativ patru până la 10 diferențe genetice între tulpinile care au infectat oamenii din Statele Unite și virusul original care s-a răspândit în Wuhan.

„Acesta este un număr relativ mic de mutații pentru că virusul a trecut printr-un număr mare de oameni ”, a spus Thielen. „În acest moment, rata de mutație a virusului ar sugera că vaccinul dezvoltat pentru SARS-CoV-2 ar putea fi unul singur mai degrabă decât unul nou în fiecare an, cum este cel antigripal”, a mai precizat omul de știință.

Vaccinul anticoronavirus ar fi mai degrabă ca vaccinurile împotriva rujeolei sau a varicelei – a mai precizat Thielen, ceva care probabil ar conferi imunitate pentru o lungă perioadă de timp.

Alți doi virologi, Stanley Perlman de la Universitatea din Iowa și Benjamin Neuman de la Texas A&M University din Texarkana, au declarat pentru Washington Post că virusul pare relativ stabil. „Virusul nu a suferit mutații într-o măsură semnificativă”, a spus Perlman.

Sursa

Președintele raionului Cahul și alți doi membri din conducere, suspecți de Covid-19
Articolul anterior
Moldoveni din Spania: ,,Am rămas fără muncă, n-avem cu ce plăti chiriile, vrem acasă”
Articolul următor
Alte articole interesante