Studiu: coronavirusul poate rămâne în nasul și gâtul copiilor săptămâni întregi, chiar dacă nu au simptome

Coronavirusul poate rămâne în nasul și gâtul copiilor timp de săptămâni întregi, chiar dacă nu prezintă niciun simptom, ceea ce ar putea explica modul în se răspândește virusul, arată un studiu făcut în Coreea de Sud, potrivit CNN.

separator

„În acest studiu, infecțiile „invizibile” în rândul copiilor au putut fi asociate cu transmiterea silențioasă a COVID-19 în comunitate”, potrivit autorilor studiului.

„Acest studiu este în linie cu datele despre adulți, în care până la 40% pot rămâne asimptomatici în fața infecției”, au scris dr. Roberta DeBiasi și Dr. Meghan Delaney, de la Spitalul Național pentru Copii din Washington, DC, într-un editorial care însoțește studiul.

„În acest studiu, autorii estimează că 85 de copii infectați (93% dintre cei încluși în cercetare) nu au fost diagnosticați, pentru că strategia de testare a fost axată doar pe pacienții simptomatici”, au scris ele.

Studiul, publicat vineri în revista JAMA Pediatrics, a inclus date despre 91 de copii atât asimptomatici, cât și presimptomatici și simptomatici diagnosticați cu COVID-19 în perioada 18 februarie – 31 martie în 22 de centre din Coreea de Sud.

Printre acești pacienți, 20 dintre ei – sau 22% – nu au prezentat niciun simptom evident și au rămas asimptomatici pe parcursul studiului.

Alți 18 copii – sau 20% – erau presimptomatici, ceea ce înseamnă că nu arătau sau nu se simțeau bolnavi la momentul respectiv, dar au avut simptome mai târziu.

În total, mai mult de trei sferturi dintre copii – 71 de copii sau 78% – au prezentat simptome, care au inclus febră, tuse, diaree, dureri abdominale și pierderea mirosului sau a gustului, printre altele simptome. Durata simptomelor pare să varieze de la una la 36 de zile.

„Acest lucru sugerează că și copiii ușor sau moderat afectați rămân simptomatici pentru perioade lungi de timp”, au scris DeBiasi și Delaney în editorial.

Studiul a descoperit că materialul genetic provenit de la virus a fost detectabil la copii pentru o medie de 17,6 zile. Chiar și la copiii care nu aveau simptome, virusul a fost detectabil în medie 14 zile. De asemenea, este posibil ca virusul să rămână la copii chiar mai mult, a spus studiul, deoarece nu se știe exact când au fost infectați.

Totuși, acest lucru nu înseamnă neapărat că acești copiii răspândeau virusul, spun specialiștii.

Prezența materialului genetic al virusului „nu este același lucru cu transmiterea, în special la persoanele care nu au simptome ca tuse și strănut”, a spus Calum Semple, profesor la Universitatea din Liverpool, care nu a fost implicat în studiu.

În plus, „metodele de detectare moleculară sensibile pot detecta virusuri infectante viabile, dar și nonviabile sau fragmente de ARN fără capacitate de transmitere”, au scris de asemenea DeBiasi și Delaney.

Totuși, noul studiu oferă informații care pot fi utilizate de către oficialii din domeniul sănătății publice atunci când iau în considerare răspândirea virusului în școli, spun DeBiasi și Delaney.

„O strategie de supraveghere în care sunt testați doar copiii simptomatici nu va reuși să identifice copiii care au virusul fără să știe și care se deplasează în comunitate și școli. În regiunile în care utilizarea măștilor de față nu este acceptată pe scară largă sau utilizată de publicul larg, purtătorii asimptomatici pot fi un rezervor important care poate facilita răspândirea tăcută în comunitate”, au scris ele.

sursa: www.digi24.ro

Cazurile de rujeolă, la un nivel alarmant în România

Explozia cazurilor de rujeolă în Europa își face simțită prezența puternic în România și Austria, acestea fiind printre cele mai afectate țări. Creșterea alarmantă a numărului de cazuri continuă să pună probleme, afectând nu doar copiii, ci și adulții, scrie presa română.

În primele patru luni ale anului, de la 1 ianuarie până la 14 aprilie, România a înregistrat un număr alarmant de peste 12.300 de cazuri de rujeolă, potrivit Institutului Național pentru Sănătate Publică. Doar în ultima săptămână, au fost confirmate 949 de cazuri noi.

Județele Brașov și Mureș, împreună cu Municipiul București, se confruntă cu cele mai mari numere de îmbolnăviri, cu Brașov înregistrând 1.854 de cazuri, Mureș 1.132 de cazuri și București cu 1.305 de cazuri.

Creșterea cazurilor de rujeolă, cauzată de lipsa vaccinării

În contextul acestor evoluții, dr Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș, a subliniat că situația legată de rujeolă nu este aproape de a se încheia și se estimează că va continua.

„Am avut și persoane de peste 50 de ani. Acești pacienți, în momentul în care au și boli cronice sunt expuși riscului de a face o formă severă și de a avea complicații majore.

Categoric că lipsa de vaccinare, de protecție la nivelul populației, este cauza principală. Rujeola nu e o boală de sezon și nu va fi o boală de sezon și putem să avem mereu probleme în condițiile în care nu creștem această protecție. Lucrurile pot oricând să repete”, a declarat acesta.

Potrivit medicului, în spital ajungă aproape zilnic persoane cu rujeolă, și deși nu toți au nevoie de spitalizare, unii dintre ei trebuie monitorizați permanent, iar alții ajung chiar la terapie intensivă.

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești, la doar două zile de când și-a început activitatea.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 49 de ani din raionul Leova, a fost diagnosticat cu accident vascular cerebral ischemic, prin intermediul tomografiei computerizate.

Echipa multidisciplinară formată din medicul neurolog Vladlena Vasiliu, medicul reanimatolog Dumitru Batîr, medicul din cadrul UPU Angela Erhan, tehnicianul radiolog Vadim Gorilo și felcerul laborant Vasilisa Coțofană, a intervenit  prompt și eficient, aplicând tratamentul de tromboliză intravenoasă în mai puțin de o oră de la internare.

Starea clinică a pacientului a fost restabilită rapid, inclusiv datorită colaborării cu Centrul comprehensiv de AVC din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, care prin utilizarea telemedicinii a monitorizat continuu procedura de revascularizare.

Datorită dotărilor cu echipamente performante, a reparațiilor la standarde europene, în sumă de circa 44 de milioane lei doar în ultimii doi ani, și a profesionalismului înalt al personalului medical, a fost salvată o viață și încă multe altele vor fi salvate.

Centrul primar de AVC de la Spitalul raional Hîncești este al șaselea care și-a inițiat activitatea, dintr-un total de treisprezece la nivel național, care acoperă și cazurile de AVC din raioanele Leova, Basarabeasca și Cimișlia.

Investim continuu în modernizarea sistemului de sănătate și formarea profesională a lucrătorilor medicali, pentru a aduce serviciile medicale moderne cât mai aproape de oameni. Pentru că nimic nu-i mai de preț decât sănătatea.

Felicitări echipei de medici! Felicitări Spitalului raional Hîncești!

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații! E dovedit științific

Potrivit unui nou studiu publicat în Sleep Medicine Reviews, ceasul biologic al femeilor bate mai repede decât cel al bărbaților cu aproximativ 6 minute.

Această diferență mică poate crea dezechilibre în ritmurile interne ale corpului, afectând modul în care creierul reglează momentul adormirii și al trezirii.

Cercetătorii au examinat mai multe studii care au investigat diferențele de somn între sexe și au constatat că femeile au aproape 60% mai multe șanse de a suferi de insomnie decât bărbații, scrie La Repubblica. De asemenea, evaluările calității somnului arată că somnul femeilor este mai puțin odihnitor decât cel al bărbaților.

Ceasul biologic îi spune corpului nostru să se pregătească pentru somn, de exemplu prin scăderea temperaturii corpului sau prin producerea de melatonină, un hormon care favorizează adormirea.

Studiul arată că secreția de melatonină la femei se produce la ora 22.49, iar la bărbați la ora 23.38, cu 40 de minute mai târziu. Acest lucru înseamnă că la femei există o predispoziție de a merge la culcare mai devreme.

Celălalt aspect se referă la durata zilei determinată de ceasul endogen, care este independent de stimuli externi. La om durează mai mult de 24 de ore: la bărbați, exact 24 de ore și 19 minute, iar la femei 24 de ore și 9 minute. Acest lucru, combinat cu producția mai timpurie de melatonină, face ca femeile să se simtă mai pregătite să adoarmă mai devreme decât bărbații, potrivit sursei citate de Mediafax.

Pe baza unei serii de calcule, cercetătorii au ajuns la concluzia că viteza generală a ceasului biologic este cu 6 minute mai rapidă decât la bărbați.

„Deși această diferență poate fi mică, ea este semnificativă”, spune autorul studiului, Renske Lok, expert în psihiatrie la Stanford.

„Nepotrivirea dintre ceasul central al corpului și ciclul somn/veghe este de aproximativ cinci ori mai mare la femei decât la bărbați.

Imaginați-vă dacă ceasul cuiva ar merge în mod constant cu șase minute mai repede sau mai încet. De-a lungul zilelor, săptămânilor și lunilor, această diferență poate duce la o nepotrivire semnificativă între ceasul intern și semnalele externe, cum ar fi lumina și întunericul”, explică specialistul.

Aceste diferențe în biologia somnului ar putea avea consecințe semnificative pentru sănătatea generală și bunăstare. Dezechilibrele în ritmurile circadiene au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv tulburări de somn, tulburări de dispoziție și probleme cognitive.

Anxietatea și tulburările depresive, mai frecvente la femei

„O calitate inferioară a somnului este asociată cu anxietatea și tulburările depresive, care sunt de două ori mai frecvente la femei decât la bărbați. De asemenea, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să fie diagnosticate cu insomnie, deși motivele nu sunt pe deplin clare”, spune Sarah Chellappa, cercetător în neuroștiințe și un alt autor al studiului.

De asemenea, femeile sunt de patru ori mai predispuse să dezvolte o tulburare de alimentație legată de somn, în care au tendința de a mânca în mod repetat în timpul nopții. Un alt studiu a constatat că femeile sunt, de asemenea, cu 25 până la 50% mai predispuse să sufere de sindromul picioarelor neliniștite, care, la rândul său, împiedică somnul.

sursa

Este posibilă prietenia pură între un bărbat și o femeie fără să apară atracția fizică?
Articolul anterior
O tânără din Congo, venită la studii în țara noastră, a învățat limba română în doar 6 luni
Articolul următor