Studiu: imunitatea formată la virusul Covid-19 scade după trei luni

Un studiu efectuat în oraşul german Munchen sugerează că anticorpii produşi de organism la contactul cu noul coronavirus nu se menţin în corp mai mult de câteva luni. În felul acesta scad speranţele privind realizarea unui vaccin eficient sau a imunităţii pe termen lung.

separator

Testele efectuate pe pacienţi trataţi la Clinica Schwabing din Munchen au demonstrat o reducere semnificativă a nivelului de anticorpi neutralizanţi din sânge, a declarat Clemens Wendtner, consultant principal în cadrul secţiei de boli infecţioase a spitalului, relatează știrileprotv.ro.

″La patru dintre cei nouă pacienţi, observăm reducerea anticorpilor neutralizanţi, într-un test special, care nu poate fi efectuat decât într-un laborator de înaltă securitate’’, a precizat Wendtner.

″Gradul în care acest lucru se răsfrânge asupra imunităţii pe termen lung şi a strategiilor de vaccinare este încă speculativ, însă trebuie monitorizat îndeaproape″, a adăugat cercetătorul.

Rezultatele sugerează că pacienţii vindecaţi pot fi reinfectaţi cu acest virus, însă sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma acest lucru, a precizat Wendtner.

Răspunsul imun al organismului este alcătuit din celule B, responsabile de secretarea anticorpilor şi celulele T, capabile să recunoască şi să distrugă antigeni recunoscuţi anterior. Ambele sunt relevante pentru imunitatea pe termen lung.

Constatările lui Wendtner sunt în concordanţă cu rezultatele altor alte studii efectuate în alte ţări. Cercetătorii chinezi au raportat în jurnalul ştiinţific Nature că nivelul de anticorpi la coronavirus din sânge a scăzut considerabil după două luni.

Acest lucru a fost evident în special în cazul pacienţilor asimptomatici, care au produs mai puţini anticorpi şi, prin urmare, au avut un răspuns imun mai slab, notează DPA.

De asemenea, un studiu realizat în Marea Britanie arată că imunitatea la coronavirus ar putea dura doar câteva luni. Din analizele de sânge a reieșit că, deși în cazul a 60% dintre participanți sistemul imunitar a reacționat puternic în timpul luptei cu virusului, formând anticorpii necesari, doar 17% au păstrat acest atu trei luni mai târziu.

Rezultatele studiului, la care au participat peste 90 de pacienți și asistenți medicali de la Guy ‘ s and St. Thomas ‘ NHS Foundation Trust, arată că nivelul anticorpilor a atins vârful la aproximativ trei săptămâni de la debutul simptomelor, apoi a scăzut rapid. Pa parcursul cercetării, nivelurile de anticorpi au scăzut de 23 de ori, iar în unele cazuri au devenit chiar nedetectabile.

,,Pe viitor, ne-am putea confrunta cu valuri de îmbolnăviri sezoniere, iar vaccinurile nu ne-ar proteja pentru mult timp”, transmit cercetătorii, citați de Mediafax.

O tânără din Rusia s-a stins la propria nuntă după ce a mâncat câteva bomboane
Articolul anterior
Reguli noi pentru vizitatorii Grădinii Botanice din Chișinău
Articolul următor
Alte articole interesante