Studiu: Mulți pacienți vindecați de Covid-19 rămân cu probleme cardiace

În alte ţări au fost tineri fără boli cronice a căror inimă a fost mai grav afectată de virusul SARS-CoV-2. În Germania, din o sută de pacienţi vindecaţi de COVID investigaţi în cadrul unui studiu, 78 aveau probleme cardiace. 6 din 10 au făcut miocardită, o inflamaţie a muşchiului inimii.

separator

Tânărul Dragoş Smărăndescu a avut acum două luni o formă uşoară de COVID. Doar mirosul i-a fost afectat. L-a recăpătat la o lună după vindecare, dar după infecţie s-a trezit cu probleme cardiace, pe lângă faptul că uneori nu respiră bine şi tuşeşte.

În lume, foarte mulţi oameni care nici nu au fost internaţi suferă încă după luni întregi de la vindecare. Se simt obosiţi, respiră greu şi au dureri musculare şi de cap, potrivit stiriletvr.ro.

La Timişoara, la spitalul „Victor Babeş”, din peste o mie de pacienţi externaţi, 3-4 la sută au sechele de la COVID. Cei mai mulţi au făcut fibroză la plămâni, care duce la insuficienţă respiratorie. Medicii timişoreni au fost primii din ţară care au început reabilitarea respiratorie.

Medicii spun că unii dintre tinerii internaţi cu COVID au avut glicemia la valori şi de opt ori mai mari decât normalul. Şi ar putea face diabet zaharat, în timp. La alţii, au constatat microcheaguri de sânge care afectează organele, inclusiv creierul. Unii dintre ei au avut şi tulburări de ritm cardiac.

În România, aproape 90 de mii de pacienţi depistaţi cu COVID au fost declaraţi oficial vindecaţi. Nu se ştie câţi au rămas cu sechele.

Asistentă socială din Moldova: ,,Acasă e nevoie de mine. Nu mai plec. Locul meu este aici!”
Articolul anterior
Ministrul Sănătății din Cehia și-a dat demisia din cauza creșterii numărului cazurilor de Covid
Articolul următor
Alte articole interesante