Studiu: persoanele purtătoare de ochelari sunt de până la trei ori mai puțin predispuse să se infecteze cu Covid-19

Un studiu a descoperit că purtătorii de ochelari sunt de până la trei ori mai puțin predispuși să se infecteze cu Covid-19. „Un individ are obiceiul de a-și atinge propria față în medie de 23 de ori într-o oră și ochii în medie de trei ori pe oră”, se arată în studiu. Potrivit cercetătorilor, canalele lacrimale ar putea fi una dintre căile de transmitere a virusului, transportându-l în cavitatea nazală.

Atingerea feței, nasului, gurii și ochilor după ce o persoană a intrat în contact cu virusul SARS-CoV-2 ar putea duce la infectare, dar persoanele care poartă ochelari își ating mai puțin ochii, potrivit cercetătorilor din India, notează The Telegraph.

Cercetătorii estimează că acest lucru îi face de două până la trei ori mai puțin probabil să fie infectați, deoarece „atingerea și frecarea repetată a ochilor” cu mâinile contaminate poate fi o „metodă semnificativă” de transmitere.

Experții au studiat 304 persoane (223 bărbați, 81 femei) într-un spital din nordul Indiei, între 26 august și 8 septembrie. Pacienții aveau vârste cuprinse între 10 și 80 de ani și toți au raportat simptome specifice Covid-19.

Participanții au completat chestionare despre dioptriile lor și tipul de ochelari pe care îi purtau. Aproximativ 19% au raportat că purtau ochelari foarte des.

„Un individ are obiceiul de a-și atinge propria față în medie de 23 de ori într-o oră și ochii în medie de trei ori pe oră”, se arată în studiu.

„Studiul a arătat că riscul de infectare cu Covid-19 a fost de aproximativ două până la trei ori mai mic la persoanele care poartă ochelari decât la cei care nu poartă”, mai spun cercetătorii indieni.

Potrivit cercetătorilor, canalele lacrimale ar putea fi calea de transmitere a virusului, transportându-l în cavitatea nazală. Ei au spus că cei care poartă ochelari mai mult de opt ore pe zi au o probabilitate mai mică să se contamineze cu noul coronavirus.

„Atingerea și frecarea ochilor cu mâinile contaminate poate fi o cale importantă de infecție”, se arată în studiu.

„Utilizarea pe termen lung a ochelarilor poate preveni atingerea și frecarea repetată a ochilor”, conchid cercetătorii indieni.

sursa

Savanții ruși au dezvoltat vaccinul anti-Covid oral, sub formă de iaurt
Articolul anterior
„Strigătul”, una dintre cele mai celebre picturi din lume, conține un mesaj ascuns. Cine l-a scris
Articolul următor
Alte articole interesante