Studiu: pierderea subită a mirosului este un semn precoce și distinctiv pentru Covid-19

Un grup de 20 de medici francezi au studiat cât de relevantă este, în identificarea COVID-19, pierderea mirosului fără obstrucție nazală. Ei au analizat o serie de pacienți care au acuzat pierderea acută (în mai puțin de 7 zile) a mirosului, ca simptom principal al suspiciunii de COVID-19.

separator

Autorii studiului publicat de sciencedirect.com au constatat că 51 dintre cei 55 de pacienți (92,7% ) au fost apoi confirmați pozitiv pentru SARS-COV2. Ei arată că pierderea mirosului a avut loc brusc (în câteva ore) și a fost primul simptom COVID-19 într-o treime dintre cazuri.

Anosmia (pierderea mirosului) a fost asociată cu tulburări de gust la 80% dintre bolnavii ținuți sub observație. Între subiecți, doar doi s-au plâns de obstrucție nazală, spre deosebire de pacienții cu răceală comună care pierd de regulă simţul mirosului din cauza nasului înfundat.

Analizând datele obținute de la toată populația observată la centrul de screening de urgență pentru COVID-19 și prin compararea pacienților care au raportat mirosul sau pierderea gustativă cu cei fără aceste simptome, medicii francezi au ajuns la două concluzii importante.

În primul rând, în 78,5% dintre cazuri, simptomul de pierdere subită a mirosului este predictiv pentru COVID-19. De asemenea, specificitatea acestui simptom în cazul infectării cu noul coronavirus este cu 90%, mai relevantă decât tusea, durerea de cap sau de gât.

Specialiștii francezi consideră că studiul lor atestă că pierderea izolată a mirosului fără obstrucție nazală este un steag roșu timpuriu al COVID-19. Ei propun chiar ca pierderea mirosului, bruscă și nedeterminată de obstrucția nazală, să fie adăugată la lista de simptome de avertizare pentru public. În viziunea autorilor, pacienții care constată pierderea subită a mirosului ar trebui să adopte de îndată toate măsurile preventive anti-COVID-19.

Faptul că acest semn este bine cunoscut public ar putea ajuta acești pacienți, foarte contagioși în ciuda simptomelor altfel ușoare, să se auto-izoleze și să evite contaminarea altor persoane.

Autorii studiului arată că, până la acceptarea publicării rezultatelor lor, în 2 iulie (din 7 iulie accesibile online), nu au fost raportate în literatura de specialitate date cu privire la valoarea de diagnostic a pierderii mirosului / gustului sau a altor simptome ale COVID-19.

Sursa

Triunghiul morții. Ce NU ai voie să-l atingi cu mâinile

Triunghiul morții. NU ai voie să-l atingi cu mâinile. Mulți dintre noi știm că există o zonă pe fața noastră numită „triunghiul morții”. Această zonă este deosebit de vulnerabilă. Medicii spun că nu ai voie să o atingi cu mainile, este susceptibilă la infecție.

Cele trei puncte ale sale sunt: ​​Nasul, pliurile nazolabiale și buzele. În această zonă a feței există cel mai mare număr de vase care nu sunt echipate cu supape speciale.

Dacă o infecție pătrunde prin acest triunghi, ea pătrunde inevitabil în creier, ceea ce poate duce la diverse complicații și chiar la moarte. Dermatologii avertizează că ar trebui să limitați cât mai mult posibil atingerea acestei zone cu mâinile.

Acolo există cel mai mare număr de microorganisme periculoase, iar oamenii nici măcar nu se gândesc la asta. Trei probleme principale sunt cunoscute în această zonă a feței: Acestea sunt punctele negre, furunculele și părul din nas.

Furunculele apar din cauza blocării glandei sebacee, după care puroiul se acumulează sub piele. Se poate spune că furunculoza este cea mai periculoasă problemă dermatologică pe care o poate avea oricine.

În niciun caz nu trebuie să încercați să eliminați singur un furuncul. Acasă, puteți folosi o compresă peste noapte cu unguent cu ihtiol, dar este bine să vizitați un specialist.

Punctele negre în medicină se numesc comedoane. Aceasta este, de asemenea, o problemă cu glandele sebacee blocate, dar consecințele acesteia sunt complet diferite.

Pentru a îmbunătăți curățarea feței, vă recomandăm să folosiți măști negre sau să vizitați saloanele de înfrumusețare unde veți primi o curățare profesională. O mască neagră poate fi pregătită și acasă.

Utilizați apă, gelatină și cărbune activat.

Toată lumea are păr pe nas. Și nu e nimic rău în asta. Deși acest lucru nu arată bine din punct de vedere estetic, au o funcție importantă. Experții nu recomandă tăierea sau smulgerea lor, deoarece astfel de proceduri pot provoca infecție.

sursa

Consultații medicale gratuite pentru locuitorii din Nisporeni și servicii medicale stomatologice copiilor din raioanele Criuleni și Strășeni

Orarul consultațiilor profilactice gratuite pentru perioada 25 – 29 martie. Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mai multe instituții medicale din raionul Nisporeni și anume:

– pe 27 martie – în Oficiul Medicilor de Familie Bălănești, unde vor ave acces locuitorii satelor  Bălănești, Vânători, Găureni și Păruceni;

– în perioada 28 – 29 martie în Centrul de Sănătate Boldurești, unde vor ave acces locuitorii satelor Brătuleni, Cârnești și Băcșeni.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Criuleni și Strășeni, și anume:

– în zilele de 25 – 26 martie  – în localitatea Miclești, Criuleni;

– în intervalul 27 – 29 martie  – în localitatea Drăsliceni, Criuleni.

– în zilele de 25 – 26 martie –  în localitatea Vorniceni, Strășeni;

– în perioada  27 – 29 martie –  în localitatea Micleușeni, Strășeni.

Săptămâna trecută 417 copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Astăzi este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

11 milioane de cazuri de tuberculoză sunt înregistrate anual la nivel mondial, ceea ce înseamnă că aproape un sfert din populația globului a trecut sau trece prin boală. Printre cauzele acestei maladii se numără sărăcia, atrag atenția specialiștii cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, marcată azi.

În Republica Moldova, fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) acoperă financiar serviciile de prevenire, diagnostic și tratament al tuberculozei. De aceste servicii beneficiază gratuit atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate.

Începând din acest an, este aplicată o nouă modalitate de rambursare a cheltuielilor pentru pacienții afectați de tuberculoză, potrivit Radio Moldova.

Astfel, fiecare pacient care urmează tratamentul în condiții de ambulatoriu beneficiază gratuit de un card bancar, pe care sunt alocați banii de la CNAM și cu ajutorul căruia procură produse alimentare din orice magazin din țară care dispune de terminal de plată.

Potrivit experților, tuberculoza este principalul agent infecțios letal după virusul care provoacă SIDA și parazitul care cauzează malarie. Sunt peste 1,6 milioane de oameni care mor anual, circa 4.000 pe zi, iar experții în sănătate publică ai Organizației Națiunilor Unite atenționează că diagnosticarea și tratarea se dovedesc în dese rânduri foarte dificile.

Tuberculoza afectează cel mai frecvent plămânii, dar pot fi atacate şi oasele, rinichii, ganglionii limfatici, sistemul nervos central, ficatul și alte organe, în anumite cazuri putând duce chiar la deces. Infecția se transmite de om la om prin strănut, tuse sau salivă.

Adresați-vă la medic în cazul în care aveți tuse persistentă mai mult de 3 săptămâni, scădere în greutate nejustificată și lipsa poftei de mâncare, transpirații nocturne, oboseală, expectorații, dificultăți de respirație, tuse cu sânge. Este important de amintit că, în circa 40% din cazuri, tuberculoza poate evolua, o lungă perioadă, fără nici un simptom. Prin urmare, nu neglijați examenele medicale periodice, de prevenție!

Măsuri de prevenire a tuberculozei:

– Acoperiți de fiecare dată nasul și gura în momentul strănutului sau tusei, nu scuipați pe jos;

– Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun;

– Aerisiți în mod regulat încăperile și evitați spațiile aglomerate;

– Evitați contactul cu persoane cu forme active de tuberculoză;

– Adoptați un stil de viaţă sănătos şi un regim alimentar bogat în vitamine și alți nutrienți;

– Dacă ați fost în contact cu o persoană bolnavă de TBC, adresați-vă medicului de familie.

Pentru prevenirea tuberculozei, medicii recomandă vaccinarea nou-născuţilor la a 4-5 zi după naştere.

Pasha Parfeni și Trio Vatra Neamului au lansat un minunat videoclip la șlagărul ,,Chitara mea”
Articolul anterior
Cinci mii de hectare de pădure ard în Ucraina. 5 oameni au murit, 24 de case au ars complet
Articolul următor