Studiu privind calitatea apei din Moldova: care sunt cele mai afectate raioane

Rezultatele investigațiilor de laborator a celor 850 de probe de apă, efectuate de către specialiștii S.A. „Apă-Canal Chișinău”, în octombrie current, la laboratorul mobil, amplasat în PMAN, nu sunt deloc pe măsura așteptărilor.

separator

Specialiștii au colectat probe din localitățile din preajma municipiului Chișinău, cum ar fi: Suruceni, Drasliceni, Ghidighici, Zâmbreni, Stăuceni, Ialoveni, Strășeni, dar și din cele mai îndepărtate raionae cum ar fi: Ungheni, Criuleni, Rezina, Cantemir, Florești, Căușeni, Cimișlia, Telenești. În total s-au înregistrat 855 de probe pentru testarea calității apei, dintre care probe din sonde arteziene, fântâni sau izvoare locale, apa de la robinet, apă îmbuteliată, probe de apă filtrată.

Rezultatele testării arată că cea mai gravă situaţie se atestă în localităţile rurale, unde principala sursă de apă sunt fântânile. Potrivit specialiștilor, circa 61% din apeductele legate de sursele subterane de apă şi aproximativ 84% a apei din fântâni nu corespund normelor sanitare după componenţa chimică.

Astfel, apa are fie o duritate joasă fie o duritate prea înaltă, cloruri și conductivitate care depășesc Concentrația maxim admisibilă. Apa conţine o cantitate sporită de fluor, sulfaţi, sulfură de hidrogen şi alte elemente chimice. Calitatea apei potabile din sursele subterane nu corespunde nici după indicii bacteriologici. Cel mai mult sursele subterane de apă sunt afectate de fermele zootehnice, gunoişti, depozitele de îngrăşăminte şi deşeuri, precum şi de lispa sistemelor de epurare.

În acest sens, cei mai dificilă situaţie s-a creat în raioanele, Făleşti, Teleneşti, Criuleni, Ungheni. O situaţie bună se înregistrează în Chișinău, unde, în mare parte, sunt folosite sursele de apă de la suprafaţă.

Aau fost efectuate investigații la următorii parametri: PH, conductivitate, duritate totală, cloruri. În baza normativelor concentrața admisibilă a Ph-ului apei este de la 6,5 până la 9,5. Astfel s-a depistat că nivelul PH nu se încadrează doar la probele de apă îmbuteliată, și la cele care au fost filtrate suplimentar.

sursa: www.tv8.md

Carla’s Dreams a lansat piesa ,,Inima”, în colaborare cu Delia!
Articolul anterior
O moldoveancă care muncea în Italia a fost găsită fără suflare lângă o cale ferată
Articolul următor
Alte articole interesante