Studiu: Stresul cronic, impact negativ asupra celor din jurul nostru

Potrivit unui studiu recent efectuat de Universitatea din Calgary, stresul cronic afectează hipocampusul, zona din creier responsabilă cu învățarea și memorizarea. Legăturile neuronale sunt puternice când nu sunt afectate de stres. Stresul prelungit slăbește aceste legături și micșorează capacitatea de memorizare.

separator

Un test făcut pe șoarecii de laborator demonstrează asta. Neuronii care controlează răspunsul la stres ai șoarecilor nestresați erau identici cu cei măsurați la șoarecii stresați. Ceea ce înseamnă că, atunci când cei stresați au venit în contact cu nestresații, au reușit să-i streseze și pe aceștia. Totodată, cercetătorii au constatat că femelele stresate s-au relaxat când au fost puse în compania femelor liniștite. (Asta, la oameni, se traduce simplu: shopping cu fetele!)Dar și fericirea se transmite

E rezultatul unui studiu desfășurat pe o perioadă de 20 ani la Universitatea Harvard. Cercetătorii au studiat cum se răspândește fericirea, urmărind interacțiunile oamenilor pe rețelele de socializare. Ei voiau să afle dacă fericirea e la fel de contagioasă ca alte stări (fizice sau psihice), cum ar fi, de pildă, obezitatea (despre care stabiliseră, că e, de asemenea, contagioasă) sau fumatul.

Oamenii de știință au recreat rețelele sociale a 4 739 de participanți. Pentru măsurători, au folosit un test-standard, care a inclus aserțiuni ca „Am avut speranțe în privința viitorului“ sau „Am fost fericit“. Au fost înregistrate momente importante din familia fiecărui participant (naștere, căsătorie, divorț…). De asemenea, fiecăruia i s-a cerut să indice rude, prieteni apropiați, colegi și vecini. Astfel, au reușit să identifice mai mult de 50 de mii de persoane între care existau relații de prietenie, mai mult sau mai puțin apropiate.

Sursa

Cum o descrie un copil pe bunica sa? Îți vor da lacrimile
Articolul anterior
Video! Despre drama moldovenilor plecați în străinătate
Articolul următor
Alte articole interesante