Studiu: Stresul cronic, impact negativ asupra celor din jurul nostru

Potrivit unui studiu recent efectuat de Universitatea din Calgary, stresul cronic afectează hipocampusul, zona din creier responsabilă cu învățarea și memorizarea. Legăturile neuronale sunt puternice când nu sunt afectate de stres. Stresul prelungit slăbește aceste legături și micșorează capacitatea de memorizare.

separator

Un test făcut pe șoarecii de laborator demonstrează asta. Neuronii care controlează răspunsul la stres ai șoarecilor nestresați erau identici cu cei măsurați la șoarecii stresați. Ceea ce înseamnă că, atunci când cei stresați au venit în contact cu nestresații, au reușit să-i streseze și pe aceștia. Totodată, cercetătorii au constatat că femelele stresate s-au relaxat când au fost puse în compania femelor liniștite. (Asta, la oameni, se traduce simplu: shopping cu fetele!)Dar și fericirea se transmite

E rezultatul unui studiu desfășurat pe o perioadă de 20 ani la Universitatea Harvard. Cercetătorii au studiat cum se răspândește fericirea, urmărind interacțiunile oamenilor pe rețelele de socializare. Ei voiau să afle dacă fericirea e la fel de contagioasă ca alte stări (fizice sau psihice), cum ar fi, de pildă, obezitatea (despre care stabiliseră, că e, de asemenea, contagioasă) sau fumatul.

Oamenii de știință au recreat rețelele sociale a 4 739 de participanți. Pentru măsurători, au folosit un test-standard, care a inclus aserțiuni ca „Am avut speranțe în privința viitorului“ sau „Am fost fericit“. Au fost înregistrate momente importante din familia fiecărui participant (naștere, căsătorie, divorț…). De asemenea, fiecăruia i s-a cerut să indice rude, prieteni apropiați, colegi și vecini. Astfel, au reușit să identifice mai mult de 50 de mii de persoane între care existau relații de prietenie, mai mult sau mai puțin apropiate.

Sursa

Veste bună! A fost semnat acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu Uniunea Europeană

Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu Uniunea Europeană a fost semnat miercuri, 29 iunie.

Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu UE, semnat

Despre aceasta a anunțat viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„În toamna anului trecut am vorbit cu doamna comisar european Adina Ioana Vălean despre problema transportatorilor moldoveni referitor la lipsa autorizațiilor pentru transportul de mărfuri. 

Astăzi, am semnat Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu Uniunea Europeană. Am făcut ca lucrurile să se întâmple, am făcut pași ca Moldova să se integreze cu succes în sistemul de transport european.

Avem un rezultat la care a lucrat o întreagă echipă, de la funcționari publici până la cei mai înalți factori de decizie. Tuturor le spun astăzi mulțumesc!

Dragi transportatori moldoveni,Publicitate

Acum aveți posibilitatea să efectuați operațiuni de transport prin țările UE pentru exporturile moldovenești fără autorizații de transport rutier. Puteți să vă încheiați în continuare contractele de furnizare de mărfuri, în special a produselor agricole, prin utilizarea rutelor alternative pe teritoriul Uniunii Europene.

Aveți cale liberă în UE! Aveți libertate, costuri mai mici și beneficiați direct de apropierea noastră de UE.

Pentru cetățeni, vom asigura astfel buna funcționare a lanțurilor de aprovizionare, dar și securitatea alimentară, afectată de situația din Ucraina.

Acest coridor al solidarității va pune capăt tuturor problemelor întâmpinate pe parcursul acestor luni de conflict, dar și a vechilor istorii când transportatorii trebuiau să-și împartă autorizațiile. Odată cu acest Acord, această istorie nefastă se încheie și nu se va mai repeta, iar noi avansăm deciși către Europa.

Mulțumim, Europa! Succes, Moldova!”, a precizat Andrei Spînu.

UE cere interzicerea produselor aromate folosite în țigările electronice. Scopul acestei decizii: combaterea cancerului

Ramura executivă a Uniunii Europene a propus miercuri interzicerea vânzării de produse din tutun încălzit (ţigări electronice) cu aromă, ca parte a planului său de combatere a cancerului. Comisia Europeană a declarat că propunerea sa vine ca răspuns la o creștere semnificativă a volumului de astfel de produse vândute în blocul celor 27 de țări.

Fumezi tigara electronica? Iata de ce ar trebui sa te opresti

Comisia Europeană a propus, miercuri, interzicerea comercializării de produse aromate pentru vaping în cele 27 de ţări din Uniunea Europeană pentru a stopa această practică întâlnită în special în rândul tinerilor. Mai exact, se doreşte introducerea unei legislaţii mai stricte pentru a descuraja fumatul, inclusiv utilizarea ţigărilor electronice.

Se urmărește reducerea consumului de tutun în blocul comunitar

„Nouă din zece cancere pulmonare sunt cauzate de tutun şi dorim să facem fumatul cât mai neatractiv pentru a proteja sănătatea cetăţenilor noştri şi a salva vieţi. Pentru a realiza acest lucru este esenţial să luăm măsuri mai energice pentru reducerea consumului de tutun şi să ţinem pasul cu tendinţele pentru a face faţă fluxului neobosit de noi produse care apar pe piaţă – ceea ce este deosebit de important pentru protejarea tinerilor”, a explicat într-un comunicat de presă comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

Comercializarea produselor din tutun a făcut obiectul unei directive europene în 2014 de stabilire a cadrului legislativ pe teritoriul Uniunii Europene. Tendinţele observate însă pe această piaţă autorizează Comisia să modifice acest cadru.

Miercuri, executivul european a subliniat în special faptul că volumul vânzărilor de produse din tutun încălzit a crescut cu 10% sau mai mult în cel puţin cinci ţări din Uniunea Europeană – minimul necesar pentru înăsprirea legislaţiei.

Potrivit Comisiei, vânzarea acestui tip de produse a explodat în mai multe state membre între anii 2018 şi 2020, cum ar fi în Franţa (+406%), Portugalia (180%) şi Ţările de Jos (153%).

Potrivit cifrelor UE, cancerul este a doua cauză de deces în blocul de 450 de milioane de locuitori.

Există aproximativ 1,3 milioane de decese prin cancer și 3,5 milioane de cazuri noi anual în Uniunea Europeană.

Se estimează că 40% dintre cetățenii UE se vor confrunta cu un cancer la un moment dat în viața lor, impactul economic anual este estimat la aproximativ 100 de miliarde de euro (120 de miliarde de dolari).

Comisia Europeană a declarat anterior că dorește să se asigure că mai puțin de 5% din populația UE consumă tutun până în 2040.

Propunerea urmează să fie analizată de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European, informează thehill.com.

sursa

Cruzime fără margini la Fălești. Un câine a fost legat cu o sfoară şi târât după o căruţă

Un câine a fost legat de gât cu o sfoară și târât după o căruţă. Imaginile șocante au fost surprinse de un martor ocular pe un drum din satul Sarata Nouă, raionul Fălești. Poliția s-a autosesizat și urmează să stabilească toate circumstanțele cu privire la acest caz.

Din imaginile video se vede că patrupedul era epuizat și abia de se mișca. Mai mult, autorul imaginilor spune că vehiculul se deplasa repede, iar animalul se sufoca și opunea rezistență.

„Dimineață mergeam cu evacuatorul pe drum și am întâlnit acest „domn”. Câinele era legat de gât la căruță și căruța mergea destul de repede, din păcate am pus video pe pauză întâmplător și nu am reușit să înregistrez dialogul cu el. Sărmanul animal se sufoca, era slăbit și opunea rezistență deoarece nu reușea să meargă atât de repede și practic era târât pur și simplu de gât”, a menționat martorul ocular, care a postat imaginile video pe o rețea de socializare, conform publika.md.

Cum o descrie un copil pe bunica sa? Îți vor da lacrimile
Articolul anterior
Video! Despre drama moldovenilor plecați în străinătate
Articolul următor