Studiu: Stresul cronic, impact negativ asupra celor din jurul nostru

Potrivit unui studiu recent efectuat de Universitatea din Calgary, stresul cronic afectează hipocampusul, zona din creier responsabilă cu învățarea și memorizarea. Legăturile neuronale sunt puternice când nu sunt afectate de stres. Stresul prelungit slăbește aceste legături și micșorează capacitatea de memorizare.

separator

Un test făcut pe șoarecii de laborator demonstrează asta. Neuronii care controlează răspunsul la stres ai șoarecilor nestresați erau identici cu cei măsurați la șoarecii stresați. Ceea ce înseamnă că, atunci când cei stresați au venit în contact cu nestresații, au reușit să-i streseze și pe aceștia. Totodată, cercetătorii au constatat că femelele stresate s-au relaxat când au fost puse în compania femelor liniștite. (Asta, la oameni, se traduce simplu: shopping cu fetele!)Dar și fericirea se transmite

E rezultatul unui studiu desfășurat pe o perioadă de 20 ani la Universitatea Harvard. Cercetătorii au studiat cum se răspândește fericirea, urmărind interacțiunile oamenilor pe rețelele de socializare. Ei voiau să afle dacă fericirea e la fel de contagioasă ca alte stări (fizice sau psihice), cum ar fi, de pildă, obezitatea (despre care stabiliseră, că e, de asemenea, contagioasă) sau fumatul.

Oamenii de știință au recreat rețelele sociale a 4 739 de participanți. Pentru măsurători, au folosit un test-standard, care a inclus aserțiuni ca „Am avut speranțe în privința viitorului“ sau „Am fost fericit“. Au fost înregistrate momente importante din familia fiecărui participant (naștere, căsătorie, divorț…). De asemenea, fiecăruia i s-a cerut să indice rude, prieteni apropiați, colegi și vecini. Astfel, au reușit să identifice mai mult de 50 de mii de persoane între care existau relații de prietenie, mai mult sau mai puțin apropiate.

Sursa

Președinta Maia Sandu, primită la Lisabona de președintele portughez Rebelo de Sousa

În cadrul vizitei la Lisabona, președinta Maia Sandu și omologul său portughez Rebelo de Sousa au susținut o conferință de presă. Șefa statului a declarat că Republica Moldova speră că Portugalia va susține deschiderea negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană pentru țara noastră. La rândul său, Rebelo de Sousa a dat asigurări că țara sa susține eurointegrarea Moldovei.

Maia Sandu a vorbit despre relațiile strânse dintre Moldova și Portugalia, care este consolidată de diaspora moldovenească și colaborarea bilaterală.

„Moldova și Portugalia sunt parteneri puternici. În acest an, marcăm 30 de ani de relații diplomatice între țările noastre. (…) De atunci, mulți moldoveni și-au făcut viața aici, în frumoasa dumneavoastră țară, și sunt bine integrați. (…) Ei ne permit să construim punți și înțelegere între națiunile noastre. (…) Anul trecut a adus mai multe semnale puternice de intensificare a cooperării, inclusiv un acord de parteneriat economic și un acord comun în domeniile lingvisticii, educației, științei și tehnologiei, culturii, sportului, tineretului și mass-media”, a spus aceasta, conform newsmaker.

Totodată, șefa statului a salutat faptul că Parlamentul de la Lisabona a înființat un grup de prietenie cu Moldova la începutul acestui an, menționând că acest lucru demonstrează angajamentul față de relațiile moldo-portugheze la nivel parlamentar.

Maia Sandu a declarat că a vorbit cu omologul său portughez despre parcursul Moldovei în calea spre aderarea la UE.

„Suntem inspirați și învățăm din parcursul transformator al Portugaliei în ceea ce privește consolidarea democratică de la aderarea la UE, acum mulți ani. Moldova se schimbă deja ca urmare a relației noastre tot mai strânse cu UE și în pregătirea pentru negocierile de aderare. Comerțul nostru se îndreaptă din ce în ce mai mult către Europa. Mai mult de 60% din tot ceea ce vindem în străinătate merge deja în UE. De asemenea, reformăm în profunzime sistemul judiciar și ne dublăm eforturile pentru a învinge corupția”, a menționat ea.

Lidera de la Chișinău a menționat că este de părere că extinderea UE nu va fi doar în beneficiul Moldovei, ci și al Europei.

„Într-o lume în care Rusia își amenință vecinătatea cu forța militară sau cu războiul hibrid, extinderea este o investiție în securitatea colectivă. O Moldovă stabilă, puternică și democratică este pregătită să acționeze în calitate de furnizor de securitate de încredere al UE în est. Prin consolidarea legăturilor noastre, urmărim să securizăm și mai mult frontiera estică a UE. Nu este vorba doar de aspirațiile Moldovei în ceea ce privește UE, ci de o viziune comună a unui continent european mai stabil, mai sigur și mai prosper”, a spus aceasta.

În acest context, Maia Sandu a menționat că Republica Moldova mizează pe suportul Portugaliei în procesul de declanșare a negocierilor de aderarea la UE.

„Sper că la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, din decembrie, se va decide începerea negocierilor de aderare cu noi. Sperăm în sprijinul puternic al Portugaliei în această chestiune, atât la reuniunea Consiliului, cât și în perioada premergătoare acesteia. Acest lucru ar trimite un mesaj că democrația, îmbunătățirea economică și pacea vor prevala asupra guvernării autoritare, a intimidării și a amenințărilor. Așa cum Portugalia a căutat o nouă direcție atunci când a aderat la UE, la fel face și Moldova. Credem că acest lucru va consolida progresul nostru democratic și economic și va aduce beneficii pentru stabilitatea comună a Europei”,  a spus președinta.

La rândul său, liderul de la Lisabona a dat asigurări că țara sa sprijină aderarea Republicii Moldova la UE. „Portugalia vă susține visul”, a spus politicianul.

Moldindconbank și Mastercard au lansat plățile contactless în troleibuzele din Bălți

Locuitorii și oaspeții din al doilea cel mai mare oraș din Republica Moldova au ocazia acum să plătească pentru călătoria în troleibuz cu cardul sau cu telefonul. Plățile fără numerar vor fi acceptate pe toate rutele urbane de troleibuz prin intermediul validatoarelor speciale. Pasagerii pot achita călătoria pe un astfel de validator cu cardul contactless al oricărei bănci din Republica Moldova și străinătate, precum și cu orice gadget, dotat cu funcția de plată contactless, în portofelul digital al căruia a fost adăugat cardul bancar. Proiectul de plăți contactless pentru transportul public din Bălți a fost lansat la 1 octombrie cu suportul Moldindconbank și Mastercard.

Alexander Picker, Președintele Comitetului de Conducere al Moldindconbank, a menționat la ceremonia de lansare că acest proiect se aliniază tendințelor globale de dezvoltare a plăților fără numerar.

Deja acum, în țara noastră putem ieși din casă doar cu cardul bancar și să ne descurcăm fără numerar. Ca să mergem în pas cu tendințele globale de creștere a tranzacțiilor fără numerar, introducem metodele contactless de plată în transportul public în al doilea cel mai mare oraș din Moldova – la Bălți. Pentru a plăti este suficient de apropiat cardul bancar sau gadgetul cu funcția de plăți contactless de terminal. Este o metodă foarte comodă și rapidă de a plăti, care economisește timp și garantează siguranța plăților”, a menționat președintele Moldindconbank.

Alexander Picker a mai spus că noul proiect de la Bălți a fost realizat în parteneriat cu Mastercard, dar și cu administrația Parcului de troleibuze din Bălți, care la 1 octombrie a marcat 50 de ani de activitate.

Pe parcursul mai multor ani, Mastercard a fost un partener de încredere pentru mai mult de 100 de orașe din întreaga lume, ajutând la introducerea plăților contactless acolo unde viteza, confortul și securitatea sunt esențiale. Scopul lansării plăților fără numerar în troleibuzele din Bălți este de a face viața cetățenilor mai confortabilă și răspunde așteptărilor lor actuale. Conform cercetărilor noastre, o treime dintre bălțeni ar dori să plătească călătoria cu cardul. Împreună cu partenerii noștri dragi, Moldinconbank și administrația Parcului de troleibuze, suntem încântați să oferim locuitorilor și oaspeților orașului această oportunitate. Suntem convinși că vor aprecia această soluție inovatoare a plăților fără numerar”, a declarat Irina Untila, directorul oficiului Mastercard din Moldova.

Directorul Parcului de troleibuze, Elena Maximciuc, a precizat că metoda de plată contactless în troleibuze va permite și îndeplinirea unei condiții a BERD, care finanțează modernizarea parcului.

Suntem recunoscători Moldindconbank și Mastercard pentru că au asigurat implementarea unui proiect atât de important. Partenerii ne-au oferit gratuit tot utilajul și suportul tehnic necesar pentru lansarea proiectului în oraș. Sunt sigură că și angajații, dar și pasagerii vor aprecia comoditatea noii metode de plată”, a spus directorul Parcului de troleibuze.

Invitații la ceremonia de lansare a proiectului au testat noua modalitate de plată a călătoriei, achitând atât prin card bancar, cât și cu un smartphone.

Moldindconbank – mereu alături!

Ministrul Educației: ,,Orice colectare de bani în școli se va pedepsi dur”

„Orice colectare de bani în școli se va pedepsi dur”, avertizează ministrul Educației, Dan Perciun.

Despre aceasta ministrul a declarat într-un interviu pentru Newsmaker.md.

„Noi trebuie să înăsprim pedepsele pentru cei care caută alternative pentru a colecta resurse financiare în instituții.

Sub orice formă: prin copil, director, profesori. Vom pedepsi dur, atât disciplinat, cât și administrativ, până și la demisie. Nu este soluția cea mai perfectă, dar așa e mai bine.

Trebuie să conștientizăm că fenomenul colectărilor neformale va dispărea doar atunci când vor crește cheltuielile pe educație”, a declarat ministrul.

Acesta a declarat că părinții colectează astfel de fonduri pentru a asigura salarii profesorilor. În acest context, Perciun a spus că urmează să anunțe mărirea salariilor cadrelor didactice.

„Sumele exacte le vom anunța la mijlocul lunii noiembrie. Noi înțelegem care sunt așteptările profesorilor”, a mai spus acesta.

Cum o descrie un copil pe bunica sa? Îți vor da lacrimile
Articolul anterior
Video! Despre drama moldovenilor plecați în străinătate
Articolul următor