Cercetătorii ruși au remarcat că există persoane care nu iau coronavirusul chiar și după mai multe contacte cu cei infectați.
Despre aceasta se arată într-un studiu al Institutului Pasteur de Cercetare Epidemiologie și Microbiologie din Sankt Petersburg.
Însă, rămâne neclar ce biomarkeri de rezistență la virusul SARSCoV2 au acești oameni.
„Nu știm deocamdată care sunt biomarkerii acestei rezistențe, dar rămâne faptul că există un anumit grup de oameni care nu se infectează după mai multe contacte cu pacienții, și nu doar cu purtători de virus, ci cu cei care au emisie puternică prin tuse, strănut, vorbă”, a declarat Areg Totolian, membru al Academiei de Științe.
Expertul a adăugat că acest efect nu poate fi încă explicat doar prin respectarea tuturor regulilor introduse din cauza pandemiei și a utilizării echipamentelor individuale de protecție.
Conform ultimelor statistici, peste 43.825.000 de persoane au fost infectate în întreaga lume și au fost raportate peste 1.165.200 de decese.
Până în prezent, 1.547.774 de cazuri de coronavirus au fost confirmate în Rusia, cu 1.158.940 de pacienți care și-au revenit din boală.
Cele mai recente date ale Rusiei indică 26.589 de decese la nivel național.
165 de persoane s-au îmbolnăvit de Covid-19 în ultima săptămână
Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a prezentat informațiile cu privire la situația epidemiologică și vaccinarea împotriva Covid-19 în perioada 24-30 aprilie.
Așadar, în ultima săptămână au fost înregistrate 165 de cazuri noi de infecție, fiind efectuate 11 464 de teste.
O persoană a decedat din cauza Covid-19 în ultimele șapte zile.
În ultimele șapte zile au fost administrate 397 de doze de vaccin.
Fiecare zi e un risc, după 6 luni fără control ginecologic
Fiecare zi este un risc în lipsa controlului ginecologic o dată la 6 luni. Controlul profilactic regulat este important pentru depistarea precoce a afecțiunilor ginecologice, cum ar fi cancerul de col uterin și boli cu transmitere sexuală.
Neefectuarea unui control ginecologic regulat poate fi extrem de periculos pentru sănătatea femeilor, expunându-le la o serie de riscuri și probleme de sănătate. Iată câteva dintre acestea:
Cancerul ovarian: acesta este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer și poate fi dificil de detectat în stadiile incipiente. Un control ginecologic poate ajuta la depistarea acestui tip de cancer și la tratamentul precoce, ceea ce poate îmbunătăți șansele de vindecare.
Infecțiile vaginale: infecțiile vaginale sunt o problemă comună pentru multe femei și pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi bacteriile sau ciupercile. Un control ginecologic și analizele de rutină pot ajuta la depistarea și tratamentul acestor infecții, prevenind apariția complicațiilor.
Boala inflamatorie pelvină: aceasta este o infecție a organelor reproducătoare feminine și poate fi cauzată de bacterii care sunt transmise sexual sau prin alte mijloace. Dacă este lăsată netratată, poate duce la complicații grave, cum ar fi infertilitatea.
Sarcina ectopică: aceasta este o complicație gravă a sarcinii în care ovulul se implantează în afara uterului și poate duce la sângerări interne periculoase.
Polipii cervicali: aceștia sunt tumori mici alungite care apar pe colul uterin și pot fi cauzați de infecții sau dezechilibre hormonale.
Disfuncțiile menstruale: menstruația este un proces natural și important pentru sănătatea femeilor, iar orice tulburare sau disfuncție în ciclul menstrual poate fi un semnal de alarmă.
Fibroamele uterine: Acestea sunt formațiuni benigne care se dezvoltă în uter și pot cauza dureri și sângerări anormale.
Infecțiile urinare: Acestea sunt o problemă comună pentru multe femei și pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi bacteriile sau igiena precară.
Hypermed este un centru medical de top, care a reușit să formeze o echipă de specialiști de înaltă calificare selectați cu grijă din rândul celor mai bine pregătiți medici, care datorită echipamentelor de ultimă generație reușesc să ofere pacienților o deservire impeciabilă și diagnostic corect.
Aici veți găsi medici din cele mai diverse domenii, , precum ginecologie, uroandrologie, mamologie, gastroenterologie, pediatrie, endocrinologie, dermatologie, proctologie, neurologie, nefrologie, terapie clinică, specialiști ecografie – imagistică medicală etc.
Pentru comoditatea clienților, centru medical Hypermed pune la dispoziție peste 2000 de tipuri de analize de o acuratețe înaltă.
Mai mult de atât, Hypermed dispune de un aparat de ecografie 5D, una dintre cele mai avansate tehnologii de imagistică medicală disponibile astăzi, fiind una dintre puținele instituții medicale din Moldova care oferă acest serviciu.
Pe lângă serviciile medicale, aici veți găsi o varietate de servicii de medicină estetică, dar și servicii stomatologice atât pentru adulți, cât și pentru copii.
OMS, semnal de alarmă despre mutațiile Covid-19. Ce spun experții
Numărul deceselor cauzate de Covid-19 a scăzut cu 95% de la începutul anului, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), avertizând totodată că virusul circulă în continuare.
Organizația a precizat că virusul nu este pe cale să dispară și că țările din întreaga lume trebuie să învețe să facă față consecințelor sale care nu sunt de urgență, cum ar fi efectele resimțite de unele persoane care au contractat boala în așa-numita versiune Covid-lung.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, a declarat că una din zece infecții se soldează cu o astfel de versiune, ceea ce sugerează că sute de milioane de persoane ar putea avea nevoie de îngrijire pe termen lung.
Cu toate acestea, „ne bucurăm foarte mult de scăderea continuă a numărului de decese raportate legate de Covid, care a scăzut cu 95% de la începutul acestui an”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă.
„Cu toate acestea, în mai multe țări se înregistrează o reapariție, iar în ultimele patru săptămâni 14.000 de persoane au murit din cauza acestei boli”, a mai spus el. După cum arată apariția variantei XBB.1.16, „virusul continuă să sufere mutații și este încă capabil să provoace noi valuri de infecții și decese”, a mai precizat Ghebreyesus, conform realitatea.net.
La rândul lui, cercetătorul Octavia Jurma susține că, în pofida tendinței globale, Asia de Sud-Est, unde XBB.1.16 „Arcturus” este dominant, înregistrează o creștere dramatică a numărului de decese cu peste 650% după mai multe luni de scădere sistematică, scrie adevarul.