Țara în care SPORTUL intră în Constituție ca tratament oficial în prescripțiile medicale pentru anumite probleme de sănătate

Sportul și activitatea fizică au devenit parte integrantă a Constituției Italiei, reprezentând un moment semnificativ în promovarea sănătății și bunăstării populației. Camera Deputaților a aprobat în unanimitate un proiect de lege care consacră protecția sportului, recunoscându-l ca un drept fundamental al cetățenilor. Această schimbare a Constituției reprezintă un pas important în direcția înțelegerii importanței activității sportive pentru sănătatea și bunăstarea individuală și colectivă, scrie stiridiaspora.ro.

Articolul 33 al Constituției a fost modificat pentru a reflecta această schimbare semnificativă. Noul articol începe cu „Arta și știința sunt libere și liberă este învățarea lor” și se încheie cu formularea: „Republica recunoaște valoarea educativă, socială și de promovare a bunăstării psihofizice a activității sportive sub toate formele sale.”

Prin utilizarea termenului „activitate sportivă,” legislatorii au dorit să sublinieze conexiunea vitală dintre mișcare și sănătate, făcând accentul pe beneficiile aduse de sport, care depășesc aspectul pur competițional și se extind asupra întregii populații.

Sportul, un instrument terapeutic inclus în prescripțiile medicale

Această inițiativă nu se oprește doar la nivel de constituție. Autoritățile din Italia au început să vadă sportul ca un instrument terapeutic, inclus în prescripțiile medicale. Ministrul Sănătății, Orazio Schillaci, a anunțat planuri pentru un Program Național de Promovare a Activității Fizice, în care medicii de familie sau specialiștii vor putea prescrie activitate fizică ca parte a tratamentului pentru diferite afecțiuni.

Claudio Cricelli, președintele Societății Italiene de Medicină Generală și Asistență Primară, a explicat: „Am elaborat deja un caiet de rețete care specifică tipul și doza de activitate fizică potrivită pentru fiecare pacient, ținând cont de vârstă, sex și patologie. Pentru noi, activitatea fizică reprezintă un tratament preventiv și terapeutic esențial. Mișcarea poate avea un impact semnificativ asupra afecțiunilor cardiovasculare și a diabetului, adesea mai puternic decât dieta. Suntem pregătiți să prescriem activitatea fizică științific, personalizată pentru fiecare individ.”

Această personalizare a prescripțiilor pentru activitatea fizică reprezintă o schimbare semnificativă față de abordarea generică de a număra pașii. Cu datele medicale ale pacientului în minte, medicii vor putea recomanda tipuri specifice de activitate, durată și intensitate, adaptate fiecărei persoane în parte.

Beneficiile activității fizice sunt incontestabile

Exercițiul fizic regulat îmbunătățește toleranța la glucoză, previne diabetul de tip 2, reduce riscul de hipercolesterolemie și hipertensiune arterială, scade tensiunea arterială și nivelul de colesterol, și contribuie la reducerea riscului de boli de inimă, precum și a unor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon și de sân. În plus, sportul are un impact pozitiv asupra sănătății mintale, reducând stresul și contribuind la prevenirea și gestionarea problemelor de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea.

Cu toate acestea, statisticile arată că o mare parte a populației, mai ales tinerii, nu îndeplinește cerințele minime de activitate fizică recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. În Italia, doar 8,2% dintre adolescenți practică cel puțin o oră pe zi de activitate fizică moderată-intensă, în timp ce 18,2% sunt supraponderali și 4,4% obezi. Aceste cifre indică o nevoie urgentă de a promova activitatea fizică în rândul populației.

FOCE (Federația Oncologilor, Cardiologilor și Hematologilor), în colaborare cu Ministerul Sportului și Comitetul Olimpic Național Italian, a lansat proiectul „Antrenorul Aliat al Sănătății,” cu accent pe educația sportivă și activitatea fizică, în special pentru adolescenți, dar extins pentru toți cetățenii, inclusiv cei de peste 65 de ani.

Italia face pași importanți spre un viitor mai sănătos și mai activ pentru toți cetățenii săi.

Francesco Cognetti, președintele FOCE, a subliniat importanța acestui program, afirmând: „Reforma constituțională recentă care recunoaște activitatea sportivă ca element esențial al bunăstării psihofizice face imperative campaniile de conștientizare privind prevenția primară. Aceste acțiuni pot avea un impact semnificativ asupra incidenței bolilor grave, precum cancerul și bolile cardiovasculare.”

Este evident că sportul nu mai reprezintă doar o activitate opțională, ci o parte vitală a vieții cetățenilor italieni, subliniată și de noul statut constituțional. Prescrierea activității fizice ca parte a tratamentului medical deschide oportunități semnificative pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației și promovarea unui stil de viață activ și sănătos. Cu schimbările legislative și abordările medicale în evoluție, Italia face pași importanți spre un viitor mai sănătos și mai activ pentru toți cetățenii săi.

Testul de sânge care poate depista cancerul în stadiu incipient

Un studiu arată că testul de sânge poate depista anumite tipuri de cancer în stadii incipiente, chiar și în lipsa simptomelor. Testul de sânge numit Galleri depistează ADN-ul celulelor canceroase și ajută la diagnosticare înainte ca pacienții să înceapă să dezvolte simptome.

Ce rezultate a avut testul de sânge care poate depista cancerul Studiul realizat pe 6.621 de persoane de peste 50 de ani a scos la iveală mai multe tipuri de cancer în stadiu incipient, iar aproape trei sferturi erau forme care nu ar fi fost testate în mod obișnuit, potrivit libertatea.ro.

Testul de sânge a detectat 19 tumori solide localizate la sân, ficat, plămâni și colon, dar și cancere ovariane și pancreatice, care sunt de obicei detectate într-un stadiu avansat și au rate de supraviețuire scăzute. Dintre tipurile de cancer identificate, 14 au fost în stadiu incipient și 26 au fost forme ale bolii nedepistate în mod obișnuit.

Testul Galleri arată și unde este localizat cancerul Testul Galleri mai arată și unde este localizat cancerul, iar asta ajută medicii să pregătească pacientul pentru următoarele etape. Chiar dacă testul de sânge nu poate fi momentan aplicat la scară largă, „oferă un indiciu privind ceea ce poate rezerva viitorul, o abordare foarte diferită a screening-ului pentru cancer”, a transmis Deb Schrag, un medic care a luat parte la studiu.

Planta care încetineşte procesul de îmbătrânire și fortifică organismul slăbit

În unele țări, rozmarinul se cultivă ca plantă medicinală, condimentară şi ornamentală. Această plantă este energizantă, fortifică organismul slăbit şi încetineşte procesul de îmbătrânire.

Rozmarinul este recomandat pentru activarea şi îmbunătăţirea funcţiilor digestive şi în special pentru facilitarea funcţiei vezicii biliare. Este un antispastic şi are o acţiune stimulantă asupra sistemului nervos, fiind indicat în tratamentul diverselor cazuri de astenie.

Pe cale externă este folosit pentru reducerea durerilor reumatice sau pentru tratarea problemelor legate de circulaţia sanguină periferică. Se aplică sub formă de comprese cu decoct de rozmarin sau sub formă de creme, geluri sau loţiuni ce conţin ulei esenţial de rozmarin.

O baie în care se adaugă ulei de rozmarin este un mod excelent de combatere a reumatismului sau a oboselii, arată sursa citată, potrivit Agerpres.

Cel mai simplu mod de folosire este sub forma de infuzie sau decoct. Pentru tratamente de lungă durată se pot folosi capsulele cu rozmarin.

Uleiul de rozmarin se poate folosi pentru masaj, pentru baie, sau se poate lua pe cale orală, sub formă de picături

Ceaiul de rozmarin accelerează tranzitul intestinal, fortifică organismul slăbit, încetineşte procesul de îmbătrânire şi este energizant. De asemenea, calmează tulburările gastrice şi ajută funcţionarea optimă a ficatului.

În cosmetică, extractele pe bază de rozmarin sunt utilizate pentru obţinerea loţiunilor care ajută la regenerarea părului şi previn căderea excesivă a acestuia.

Cum păstrezi rozmarinul în ghiveci

Pe timpul iernii, rozmarinul în ghiveci va fi păstrat într-o încăpere luminoasă, dar rece. Temperatura potrivită pentru iernare este de 10-15 grade Celsius. De asemenea, spaţiul trebuie aerisit constant. Ghiveciul se udă rar în perioada de iernare.

Rozmarinul poate fi păstrat şi în grădină, planta trebuie însă să fie suficient de maturizată, tulpina să fie lemnoasă. În acest caz, pregătirea pentru iernare se face prin acoperirea plantei cu un strat gros de paie şi frunze.

sursa: www.frunza-verde.ro

Spitalele Raionale din Edineț și Cahul au fost dotate cu câte o unitate radiologică mobilă

La Spitalul Raional Edineț a avut loc evenimentul de transmitere oficială a unei unități radiologice mobile, cu capacități de utilizare în timpul operațiilor, care va asigura un diagnostic rapid și precis pentru cetățeni, inclusiv pentru refugiații din Ucraina, sprijinind astfel eforturile medicilor în furnizarea serviciilor medicale de calitate.

Echipamentul este deja instalat în secția de traumatologie și ortopedie a Spitalului Raional Edineț și este funcțional, iar primii trei pacienți au beneficiat de investigațiile necesare. Utilajul facilitează  vizualizarea cu precizie a poziționării fragmentelor osoase, ghidează proceduri precum fixarea fracturilor, introducerea șuruburilor și plăcilor în oase, evaluează articulațiile în timpul intervențiilor chirurgicale.

La eveniment au participat: Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru, coordonatoarea de programe din cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație, Vismara Margherita și conducerea spitalului.

Echipamentul reprezintă o donație a Ministerului Federal de Afaceri Externe al Germaniei, în cadrul proiectului „Asistență umanitară și de protecție a persoanelor vulnerabile din Ucraina și din țările învecinate afectate de conflict”. Suma totală a donației este de 140 000 de euro și include două unități radiologice mobile care au fost livrate către spitalele raionale din Edineț și Cahul.

Ministerul Sănătății, împreună cu partenerii internaționali, continuă să lucreze împreună pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate și pentru asigurarea accesului la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Paris Hilton, copleșită de critici după ce a postat fotografii cu băiețelul ei. Ce are fiul vedetei?
Articolul anterior
Clătite pufoase cu iaurt – ingredientul care le face mai bune ca niciodată!
Articolul următor