Țările europene ies din pandemie. Ce se întâmplă în Moldova?

În Moldova, s-au înregistrat ieri, 13 mai 2020, un număr record de infectați cu noul Coronavirus: 252 cazuri noi, după 2 luni de carantină. Moldovenii s-au arătat surprinși de această cifră mare, în comparație cu zilele anterioare, când au fost depistate 60, 68 cazuri noi, apoi brusc 159, 252 cazuri noi.

separator

După 2 luni de carantină, Moldova iese din starea de urgență cu un apogeu de cazuri depistate.

Mai mult, situația este alarmantă în Chișinău. Aici, ieri, au fost înregistrate 63 de cazuri sporadice (care nu ar avea legătură cu un anumit focar) conform afirmațiilor premierului Ion Chicu, în cadrul briefingului de presă. Acest lucru ar însemna că 63 de oameni depistați pozitiv ieri în capitală nu știu cum sau de la cine s-ar fi putut infecta, prin urmare sursa lor de infectare nu este cunoscută.

Mulți utilizatori virtuali au comentat pe rețelele de socializare că, de fapt, cifra crescută a cazurilor noi depistate ar avea legătură cu efectuarea unui număr mai mare de teste, prin urmare aceste cifre nu ar trebui să ne sperie.

Acest lucru este unul fals, ne spune ex-Ministrul Sănătății, conferențiarul universitar, Dr. Ala Nemerenco:

,,Tot netul astăzi s-a dat cu părerea referitor la acest salt din 252 cazuri noi. Mulți s-au lăsat prinși de ideea că dacă s-au făcut mai multe teste (1305) e normal și cazuri să fie depistate mai multe. Fals!

Suntem pe final de carantină strictă cu o durată de 60 de zile (!). Și acest număr mare demonstrează de fapt că țara clocotește de infecție. Spitalele clocotesc, personalul medical care se infectează zilnic și ritmic, clocotește și el, raioane și sate întregi clocotesc. Și cum faci teste mai multe – pur și simplu răbufnește clocoteala.

Azi, la a 68-a zi de la primul caz, spre deosebire de țările normale, noi nu înregistrăm măcar o situație de platou, ci suntem încă în ascendență.

Apropo, alte țări fac teste de zeci de ori mai multe ca noi, mii pe zi, însă au ajuns să depisteze unu-două cazuri. Și au intrat în pandemie plus-minus câteva zile odată cu noi. Deci, relația test/caz nou după luni de zile de epideme nu mai e doar un raport, e un examen. Examenul cum țara prin măsuri specifice de control și prevenire a infecției a pus coronavirusul la ungher. Noi ce-am făcut? Noi abia ne luăm avânt în sus…

Slovacia: +4 cazuri noi astăzi și 127 mii teste realizate total
Sovenia: +2 cazuri (66 mii teste)
Croația: +6 cazuri (49 mii teste)
Estonia: +5 cazuri (66 mii teste)
Lituania: +14 cazuri (200 mii teste)
Letonia + 1 caz (43 mii teste)

Moldova +252 cazuri noi și … 20 mii teste”.

În opinia ex-Ministrului, ,,problema constă într-o gestionare sub orice critică a tuturor măsurilor epidemiologice pentru a limita răspândirea infecției, chiar de la bunul început”.

Să avem grijă de sănătatea noastră!

Notă: Informația prezentată reprezintă opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, autoritățile vizate sunt în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe aceeași platformă și o va trata în condiții egale.

Peste 1,5 milioane de albine au murit otrăvite într-o prisacă din Ungheni
Articolul anterior
Măsuri speciale pe Aeroportul Otopeni. Ce reguli trebuie să respecte pasagerii
Articolul următor
Alte articole interesante